Autor Tema: koje ulje sipati u nogu  (Pročitano 24264 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: koje ulje sipati u nogu
« Odgovor #15 poslato: 09, 08, 2010, 11:10:14 pre podne »
Ima li razloga da ne koristim menjačko ulje za automobile (sae 80-90 mineralno pošto je moj motor iz 80-tih) umesto ovih skupljih ulja koje vi pominjete?

NEMA :good:

Van mreže drpop

• Brodski mali
  • *
  • PA-058A, PA-650D & PA-129E
« Odgovor #16 poslato: 09, 08, 2010, 13:20:26 posle podne »
Ima li razloga da ne koristim menjačko ulje za automobile (sae 80-90 mineralno pošto je moj motor iz 80-tih) umesto ovih skupljih ulja koje vi pominjete?

NEMA :good:

Ima razloga, ulje za automobile je sklono pravljenju vazdusnih mehurica i ima drugacije karakteristike stisljivosti i viskoznosti, verovatno sto je ulje namenjeno za pente pravljeno za trajni rad na velikom broju obrtaja, sto nije slucaj kod automobila. To sto je motor iz 80-tih nema veze, jer se i tada u svim uputstvima za upotrebu napominjalo da ne treba koristiti ulje za automobilske menjace.
Ja koristim SHELL, a osim MOTUL-a koji je koliko znam najskuplji vidjao sam i Valvoline. Shell i Valvoline su jeftinija varijanta od Motul-a.

Pozdrav!

Van mreže zorter

« Odgovor #17 poslato: 09, 08, 2010, 15:35:15 posle podne »
Drpop-e verovatno si u pravu, ali je i SAE 90 bolje od nicega. Kod mene vec drugu godinu radi bez problema. I ne samo kod mene. Cak i ulje za hidrauliku (hidrol 46) je bolje nego nista. A ni Motul ni Shell ni Valvollin nisu otkrili rupu na saksiji. Sve je to marketing da nam uzmu pare.

Van mreže velkom

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #18 poslato: 09, 08, 2010, 21:02:39 posle podne »
Hvala na odgovorima iako su blago rečeno različiti. Znam da sva upustva naglašavaju da se ne koristi automobilsko menjačko ulje i toga sam se pridržavao na većim kubikažama ali me zbunjuje što skuteri ( suvozemni ) iako rade na visokim obrtajima i imaju čak vazdušno hladjenje koriste menjačka ulja istih API standarda kao i automobili. Da me ne shvatite pogrešno nije mi cilj nadmudrivanje na forumu nego da ustanovim ima li smisla plaćati više za istu stvar. Da ne pričam da moram da kupim tri tube po 250-300ml umesto jedne od litra i da odjednom ubrizgam bez mnogo peripetija.
Pozdrav.

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
« Odgovor #19 poslato: 09, 08, 2010, 22:12:31 posle podne »
Drugar najgore je ono ulje kad ga nema,sipaj slobodno hidrol ili transhihrol sae 80-90 i nema glava da te boli mani ti ovih Motula . Bas me zanima sta je johnson evinrude,mercyry sipao u mijenjac 80-tih godina a i mnogo ranije kad motul nije ni postojao ,vjerovatno su cekali da se osnuju pa da pocnu da sipaju. Malo preterujete sa tim uljima ,svjecicama i neznam ti scim jos dizete na nivo doktorske polemike. JA licno sipam nase sae 80 i nema problema vec vise niz godina. Uostalom kako hocete ali bacate pare.
« Poslednja izmena: 09, 08, 2010, 23:01:32 posle podne od strane Профа »

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
« Odgovor #20 poslato: 09, 08, 2010, 23:02:20 posle podne »
Тако је Зоке! :)
Профа

Van mreže zorter

« Odgovor #21 poslato: 09, 08, 2010, 23:09:06 posle podne »
Ja to vec rekoh!!! :good:

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #22 poslato: 10, 08, 2010, 10:49:59 pre podne »
Ja sam nekada u Tomosa 4 sipao Modricino SAE 90 ako se dobro secam i nije bilo problema ali u Motore novijih datuma i nove,ne bih se bas zajebavao.Skupe su to igracke.
Nego,kolika je to razlika u cenama "ovog" ili "onog" ulja?Koliko to ulja staje u tvoj motor pa je ta razlika u parama velika ??
Siguran sam da neka razlika npr.u hidrofobnosti/hidrofilnosti izmedju tih maziva postoji.Ja sam uvek za varijantu sipati ono sto proizvodjac kaze.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #23 poslato: 10, 08, 2010, 10:55:17 pre podne »
ja sam u cizmu sipao FUCSH ulje ili tako nesto ima ga kod Dimivke u svetioniku i koliko sam shvatio to je jedno od najboljih za vanbrodske motore, a nije bili nesto skupo .. sipao sam ga u hondu i yamahu i 3 tube su bile sasvim dovoljno

Van mreže velkom

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #24 poslato: 10, 08, 2010, 11:08:18 pre podne »
U Svetioniku to ulje u tubi kako god da se zove ime neutralno pakovanje bez oznake viskoziteta ili nekih drugih specifikacija a 250ml košta 660 din.( x 3 pakovanja) a litar kvalitetnog Elf menjačkog ulja za automobile košta 480din (a ima i jeftinijih). Nije samo stvar u lovi nego u principu. Zašto bih plaćao nešto više i jedan dinar ako ne moram. To sam hteo da proverim na ovom forumu. Mislio sam da neko ima konkretnih znanja iz ove oblasti bez namere da prethodna mišljenja omalovažim. Pozdrav.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #25 poslato: 10, 08, 2010, 11:27:41 pre podne »
odnos cene i kvaliteta mislim da nije odgovarajuci .. slazem se sa tobom da je veca cena od kvaliteta..

ali opet ako kola stanu parkiras i narucis taxi a ako ti ladja stane na sred plovnog puta onda pocnes da se pitas da li vredelo tih nekoliko dinara vise...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #26 poslato: 10, 08, 2010, 11:31:29 pre podne »
naravno sve moze jeftinije.. ulje za auto umesto ulja za vanbrodski, dvotaktol umesto motulovog dvotaktola, filter od yuga umesto orginalnog filtera, bosna svecice umesto NKG preporucenih, metalni kanister za kola umesto pravog nautickog kanistera, konopac za ves umesto konopca od nylona, kosacica umesto vanbrodskog  ....

a onda kada motor strada ne znas o cemu se radi... nautika nije jeftina rabota a drasticno postaje skuplja kada se krene sa budzenjem...

i ja sam voleo budzenje dok nisam procitao KAKO SE KALIO TIKI, e od onda gledam da ne budzim uopste ...

iako izgleda jeftinije na kraju platis troduplo ...

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #27 poslato: 10, 08, 2010, 11:34:00 pre podne »
naravno sve moze jeftinije.. ulje za auto umesto ulja za vanbrodski, dvotaktol umesto motulovog dvotaktola, filter od yuga umesto orginalnog filtera, bosna svecice umesto NKG preporucenih, metalni kanister za kola umesto pravog nautickog kanistera, konopac za ves umesto konopca od nylona, kosacica umesto vanbrodskog  ....

a onda kada motor strada ne znas o cemu se radi... nautika nije jeftina rabota a drasticno postaje skuplja kada se krene sa budzenjem...

i ja sam voleo budzenje dok nisam procitao KAKO SE KALIO TIKI, e od onda gledam da ne budzim uopste ...

iako izgleda jeftinije na kraju platis troduplo ...

:good: :drinks:
« Poslednja izmena: 10, 08, 2010, 15:34:31 posle podne od strane zorter »

Van mreže velkom

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #28 poslato: 10, 08, 2010, 12:01:19 posle podne »
Udaljili ste se od pitanja. Ne radi se o budženju ili improvizacijama. Ja sam već sipao to ulje iz tube. To me je i potaklo na razmišljanje da li je to dobro za mene ili samo za prodavca. 3x660=1980din/1x480din. Kapetane i Vlado, to je već u startu skuplje 4 puta. A pitanje je bilo možda više za nekog iz te struke, zauljene. Ne šta je sigurnije i ima veće izglede na uspeh nego zbog toga i toga to ne treba ili smeš da uradiš bez posledica. Pozdrav.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #29 poslato: 10, 08, 2010, 12:15:53 posle podne »
Udaljili ste se od pitanja. Ne radi se o budženju ili improvizacijama. Ja sam već sipao to ulje iz tube. To me je i potaklo na razmišljanje da li je to dobro za mene ili samo za prodavca. 3x660=1980din/1x480din.

za prodavca je mnogo bolje nego za tebe, ali i za tebe je bolje nego da si stavio obicno... nisam strucnjak , ali mislim da je motoru bolje recimo 10%, ne verujem da je veci procenat , naravno posto je postupak proizvodnje skuplji a prodata kolicina manja , cena ide gore :(  ...