Autor Tema: Nove tehnologije  (Pročitano 6015 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže odissej

• Veliki rečni berberin
Nove tehnologije
« poslato: 11, 03, 2009, 19:13:15 posle podne »
U jednom stranom casopisu je izasao sledeci interesantan clanak:

"  Tri obecavajuce tehnologije

Ima nesto lepo u obilazenju svoga broda na suvom,mnogi uzivaju negujuci njegove obline cetkama i bojama (sada mi je jasno zasto je brod uvek "ona"- "she" na engleskom) Ali, mozda ce i tome doci ubrzo kraj.Tri su nove tehnologije na horizontu.Prva su Nano boje,puno finije sa mikro cesticama koje se skoro idealno,na nivou molekula nanose i vezu za brod,odlicno ga cuvaju i vrlo dugo traju,godinama ,navodno.
Druga je unapredjena stara tehnologija.Nekada su se antialgini zvali "koper",sto ce reci bakar,ali to je odavno postalo ekoloski neprihvatljivo i skupo.Ali,nove "bakarne" boje tehnoloski su naprednije i nekoliko firmi i casopisa ih upravo testiraju,jer se tvrdi da traju 10 godina!
I na kraju,nezaobilazna elektronika.Izgleda da se na jednom ili dva mesta na brodu moze montirati mala sprava koja proizvodi ultra zvuk koji biljke i skoljke ne podnose,pa im ne pada napamet da se priblize vasem brodu.Ovo zaista zvuci originalno.Mislim da bih mogao ziveti i bez milovanja svoga broda u vreme mrazeva,vetrovitih i kisnih vikenda."
Vise info: www.coppercoat.net

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
???: Nove tehnologije
« Odgovor #1 poslato: 11, 03, 2009, 20:08:56 posle podne »
Sve je to lepo, ali barem ovu treću "tehnologiju" bi odmah trebalo zakonom zabraniti, a izumitelja zatvoriti i baciti ključ.
Mnoga morska i vodena stvorenja koriste ultrazvuk za komunikaciju i orijentaciju, kao kitovi na primer.
A glavni uzrok njihovog odumiranja je, pored prekomernog lova, upotreba raznih ultrazvučnih uređaja, sonara i slično. Baš zato ne podnose naše "signale", jer ih ti signali ubijaju. :nono: :nono:
Zato kitovi vrše onakva grupna "samoubistva", a posle se ispostavi da je to uvek u vezi sa pojačanom aktivnošću mornarice i upotrebe sonara i ultrazvuka. :suicide:

Ja ću radije i dalje da mazim svoj čamac, pa makar i na -20.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #2 poslato: 11, 03, 2009, 20:14:55 posle podne »
Tako je Sale!!!Meni camac na suvom,zbog farbanja,ali svaki cas odem pa lepo kupim burek, pa doruckujem,pa skuvam kafu,pustim muziku,iscejfim cigaru!!!Milina bozija!!!Samo fali da prodje bela ladja i kompletan uzitak!!! :drinks: :dance: :party:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Labud 1258

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Ko ne voli karanfile ne treba da živi
    • Revir 2
« Odgovor #3 poslato: 11, 03, 2009, 20:52:11 posle podne »
Mnogi istinski ljubitelji Vode i Prirode na svojim ladjama NEMAJU ni radio jer zele da pobegnu od svakodnevice i uzivaju u miru i tisini. Ja nemam averziju prema novotarijama, jos uvek ( imam 29 god ) ali mi se ovo nikako ne dopada .

Koliko sam samo puta izmisljao izgovor da nesto cackam na ladji ...

Van mreže SALE NB

« Odgovor #4 poslato: 11, 03, 2009, 22:34:59 posle podne »
Uuuuu, ala sam sasekao čoveka! Izvini Odissey, ali baš nedavno sam gledao emisiju o kitovima i ultrazvuku, pa mi zazvonilo u glavi!
Ovo je tema "nove tehnologije", i stvarno, o tim novim lakovima sa nano tehnologijom sam nešto čitao- trebali bi da imaju gipkost i elastičnost pri svim vremenskim uslovima, tako da nema pucanja i propadanja laka. Baš za limenjake će to biti korak napred od "7 milja".
Verovatno će i cena da napravi isti korak..... :taunt:

A kitove i ekologiju da ostavimo za drugu temu, gde pripadaju :smile:   
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #5 poslato: 11, 03, 2009, 23:57:58 posle podne »
te nano boje zvuce obecavajuce....

Van mreže deda

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: 12, 03, 2009, 10:26:40 pre podne »
Samo ti Dule peglaj,nije problem!!Zdrava diskusija nikad nije skodila!!Vidi ovako,kada neko provodi,maltene bez prekida,6meseci[minimum]na camcu ili mu nije dobro ili bezi iz kuce ili BAS VOLI to sto radi!!Ja mislim da spadam u ovu trecu grupu[mada bih mogao da se denem i u prvu] nagleda se svega i svacega.Kada bih ti rekao koliko puta sam morao da bacam nove najlone jer se usvinje od svakakih g...na,pa koliko puta su mi camac i motor bili crni od nafte,pa ...ma daleko bi stigli!!!Koliko sam se nagledao mrtvih riba,e to je za roman.Zbog toga me je strah od takvih stvari.Upropastice[mo] reke te hemije,pa gde da se vozamo posle!?Klasican primer,moj lanac na vezu u marini[od bove]u prva dva metra pri povrsini zreo je za menjanje posle 2 godine,dok ostatak moze jos bar pet godina!!Mozda svi mi preterujemo pomalo,ali jbg ,takvi smo pa sta da se radi!! :drinks:
Jos ovo,metalni camci[kad se urade kako treba]se farbaju na 3-5 godina,to naravno,znas! :drinks:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 12, 03, 2009, 11:01:13 pre podne »
Ma svi smo u pravu!!!U pravu smo jer, sta god mislili,zelimo da sacuvamo reke!!! :dance:

Van mreže Labud 1258

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Ko ne voli karanfile ne treba da živi
    • Revir 2
« Odgovor #8 poslato: 12, 03, 2009, 17:00:02 posle podne »
Ma svi smo u pravu!!!U pravu smo jer, sta god mislili,zelimo da sacuvamo reke!!! :dance: