E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Elise za elektromotore
SALE NB:
Mislim da mora da ugradi manju elisu ( u prečniku). Ako se motori pregrevaju, a brod ima dobar potisak, potrebno je rasteretiti motore, ugradnjom "brže" elise, koja će više proklizavati. Smanjiti prečnik i zadržati isti pitch.
zorter:
Naravno da moze manja elisa. Veca ne moze da "stane". Nekako mi se cini da bi trebala i veca elisa i veci pitch.
Na motoru, koji sam ja radio, stekao sam utisak da zbog manje brzine elise, camac nema dovoljnu brzinu. A da bi dobio brzinu camca kao sa "starom" elisom, trebalo bi da "pogura" vecu kolicinu vode (tj istu kolicinu vode kao originalna elisa na SUS motoru). A sa brzinom kretanja camca bi se dobila i veca upravljivost.
ladjaVlajko:
--- Citat: zorter 04, 10, 2010, 16:08:07 posle podne ---Posto ce tesko menjati precnik elise (bez drasticnih modifikovanja na koritu)
--- Kraj citata ---
--- Citat: zorter 04, 10, 2010, 19:42:25 posle podne ---Naravno da moze manja elisa.
--- Kraj citata ---
Па кажи брате одма' како јесте ... немо' да мутиш воду.
Ако се мотори прегревају и не могу да постигну жељени број обртаја онда мотор не развија довољно јак момент силе како би могао да окреће елису. Да би се смањило оптерећење мотора мора се смањити елиса, смањити корак и/или повећати преносни однос. Тачка.
Али без тачних података то се не може ни приближно израчунати. У том случају се може набавити неколико елиса разних пречника и применити популарна емпиријска метода узалудних покушаја ... лично бих се одлучио за нешто типа 14"x14" на 1000-1200 обртаја или 14"x12" на 1200-1400 ... све зависи од мотора и преноса.
SALE NB:
Duletov elektro pogon ima prenosni odnos 1:1.
Motori postižu 600-700 obrtaja ( ako sam dobro shvatio) i pregrevaju se, postižu pritom dovoljnu brzinu i imaju sjajno ubrzanje.
Po meni, to je kao da uzmeš i cepaš auto prvom brzinom celo vreme! Prekratak prenos!
S obzirom da je prenos 1:1, duži prenos se može dobiti jedino drugom elisom.
Mora ići malo brža elisa, koja će imati malo lošije ubrzanje zato što više proklizava. Zato će motori morati da se vrte na 1000 obrtaja da bi postigli istu brzinu, ali će zbog proklizavanja lakše okretati takvu elisu, i neće se pregrevati.
Ne uspevam da pronađem post gde je Dule spomenuo koje su sad elise na brodu. Promer 14 je možda ipak malo premali za tako težak brod.
ladjaVlajko:
Ма и ја сам тражио али сад ко за инат нема нигде ... стоји ми у глави нека цифра 19" али нисам баш сигуран ...
Тешко је напамет без података било шта рећи ... са стране струје, електромотори би требало да могу да изгурају далеко више од тих 600-700 обртаја - опет ... напамет, без икаквих података ... ако може, онда то треба искористити. Боље је потерати мотор на већи број обртаја и ставити неки пренос него оставити 1:1. Пренос од 2:1 ће на мотору преполовити момент силе који има сада. Ако Дуле жели да остане на тако ниском броју обртаја, можда би прво требало пробати да се мотор растерети са неким преносом (са зубчастим ременом нпр.) ... можда и не мора да мења елисе.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju