E, ovako treba... > Motori i oprema
KORT NOZZLE PROPELLER - ne znam srpski naziv
Kapetan:
jedino me brinu vrtlozne sile iza propelera na izlaznom suzenju.... zato treba biti oprezan sa velicinom izlaza
zorter:
Mislim da i sama zastita (kako Giga kaze) dosta pomaze jer usmerava vodu u pravi smer.Ne "mlati" je oko elise.Kao sto rekoh probajte to sa obicnim sobnim ventilatorom i videcete razliku u efektu protoka vazduha.Tako je i sa vodom.A ako se jos pri tom i malo suzi izlaz, dobija se vece ubrzanje fluida.Neka je to i 5-10%, korisno je.A cini mi se da odnos precnika proporcionalan brzinama fluida.To jest:
ulazna brzina vode : ulaznom precniku = izlazna brzina vode : izlaznom precniku.
Naravno nije idealan odnos, ali uglavnom nisu velike greske.
Jedino sto se ne sme preterivati sa odnosom jer jedna elisa ne moza da "izgura" tu razliku.Zato se kod vecih razlika postavlja vise elisa (turbina).Pozzz
odissej:
Osim sto ovaj metalni plast ima funkciju zastite propelera i one oko njega,mislim da ima i ulogu tzv. "course keeper"-a,tj. omogucava lakse drzanje pravca plovila o deplasmanskom rezimu voznje.Ono sto mi se cini da je bitno je da rastojanje izmedju elise i plasta ne bi smelo da bude veliko(slazem se max.10mm)i da pad precnika na kraju ne bi smeo da bude vise od 10% precnika , kao i da duzina te redukcije ne bi trebala da bude veca od 20% duzine plasta.Ovo je samo moja pretpostavka bez ikakvog pokrica u teoriji i praksi sa ovakvom "skalamerijom". :smile:
zorter:
I ja sam razmisljao otprilike isto tako i mislim da ne gresimo mnogo.U svakom slucaju nadam se da ce imati efekta na vodi.A to cu ispitati ovog leta na vodi jer raidim ovaj "plast", pa posle probe pokusacu i ovo suzenje pa cu videti da li ima neke razlike.Nadam se da nece biti gubljenje vremena i para pa da me zena :punish:
A ako ne probam necu se nakajati sto nisam.
Kapetan:
mene jedino brine materijal od koga ovo napraviti, nemam osecaj koliko je jak propeler i da li moze da pokida skalameriju .. plus mrezica na prednjem delu okca recimo 4 cm da stiti od gluposti koje plutaju...
mogli bi da merimo brzinu plovila po broju obrtaja negde na mirnoj vodi i da vidimo sta se desava
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju