E, ovako treba... > Enterijer

Frižideri na plin (propan-butan)

<< < (10/14) > >>

LSI:

--- Citat: zorter  19, 07, 2017, 22:58:43 posle podne ---Au Lazo pa ti se u sve razumeš taz
Marke je bre doktor za elektroniku i elektrouređaje. Nemoj njemu bar da deliš lekcije.
 ffff ffff ffff

--- Kraj citata ---

Не разумем твој коментар, Зоране!?

Мислим да сам Маркету дао одговор на питање које је поставио и надам се да сам био довољно јасан.

Оно што Марке зна о струји, ја нећу никад научити али у овом случају, говорио сам о свом фрижидеру за који знам како ради.

Већина тих "камп" или "портабл" фрижидера који имају вентилаторе у поклопцу, немају тај додатни поклопац без вентилатора.
А ствар је управо у томе, да се расхладна кутија затвори што боље како би изолација заштитила садржај што дуже.

Не видим шта сам ја у томе мудровао...
Можда би било добро да још једном прочиташ мој одговор, а за Маркета се не бринем; верујем да ме је разумео и да се није осетио увређеним.

marke:
LSI moram da vas ispravim da se ljudi ne zbunjuju.

Nijedan od tih frizidera nema drugi poklopac jer je i ovaj sa ventilatorom izolovan.

U tom poklopcu je u sredini "Peltier" element.

On je u obliku plocice u sendvicu sa rebrastim aluminijumskim hladnjacima s obe strane.  Kad se kroz Peltier propusta struja on s jedne strane hladi a s druge greje.  U poklopcu su dva ventilatora jedan je spolja koji hladi spoljni hladnjak na strani koju Peltier greje a drugi ventilator pravi strujanje vazduha unutar frizidera preko hladnjaka koji Peltier hladi.
Spoljni vazduh se ne mesa sa vazduhom unutra i nema otvora koji propusta vazduh iz i u frizider.

Zato ne razumem sta znaci otvoren sistem.

Kod nekih frizidera se moze promeniti smer struje kroz peltier (obrnu se dovodne zice) pa onda spolja hladi a unutra greje (podgreva hranu).

Peltier ima jos jednu osobinu kad se jedna strana necim greje a druga hladi on generise struju.

marke:
Evo slike da pojasnim.   114

LSI:

--- Citat: marke  20, 07, 2017, 00:00:03 pre podne ---LSI moram da vas ispravim da se ljudi ne zbunjuju.

Nijedan od tih frizidera nema drugi poklopac jer je i ovaj sa ventilatorom izolovan.

U tom poklopcu je u sredini "Peltier" element.
....
Kod nekih frizidera se moze promeniti smer struje kroz peltier (obrnu se dovodne zice) pa onda spolja hladi a unutra greje (podgreva hranu).

Peltier ima jos jednu osobinu kad se jedna strana necim greje a druga hladi on generise struju.
...   

--- Kraj citata ---

Марке, хвала на овом разјашњењу.
Ја сам мој фрижидер купио у иностранству крајем 1990-их и купио сам га с два поклопца! Један у ком је вентилатор (тако сам ја мислио док нисам прочитао ваш коментар; сад видим да ту постоји и нешто друго и сад ми је јасно зашто мој "фрижидер" може да одржава храну и топлом, ако се окрену полови на каблу за напајање) и други без вентилатора (поклопац исти као и на свим осталим преносним фрижидерима које људи носе на излете.
Не знајући за тај "Пелтиер" елемент, написао сам да је систем "отворен" и ево, захваљујући вашем објашњењу, и ја сам научио нешто ново - хвала.
Није ми била намера да било кога доводим у заблуду

marke:
Pozdrav LSI,

Naravno, nije mi namera da pametujem, samo zelim da podelim znanje sa drugima pogotovo ako je korisno ili interesantno.

114 114 114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju