E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (14/35) > >>

flashnbgd:
Powersafe 170ah
Da li je neko imao iskustva koristim ga za solarni panel za potrošače.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

bugi:
Kolega svi pune vise akumulatora zajedno jer je tako i najlakse ustvari jedan regler i teraj
Sto se tice tvojih grupa po camcu...ta udaljenost...zice...sabirnice...nemam pojma
Dobro je sto su akumulatori iste snage
Lose je sto i dva kad punis sa jednog reglera ne valja pa taman da su ista a za vise kom mislim da je ubistvo
Praznjenje ce biti ok ali punjenje...po meni skroz pogresno
Nemam sad vremena ali cim nadjem napisacu iskustvo i bas ovih dana puno o tome pricam sa ljudima koji nesto znaju

zankiki:
Punjenje ide preko alternatora od 60A kada sam u pokretu, ili preko solara od 250W i kvalitetnog mppt kontrolera kada nisam.
Do sada su bila ne punjenju 2 akumulatora od 93Ah, i vidim da im ništa ne fali posle 2 godine što su bili zajedno na punjenju.

Sada nešto razmišljam da napravim dve grupe:

1. 2 x 93Ah (ovi što su stari 2 godine)
2. 2 x 90Ah (novi)

Sa tim što bi ih priključio na solar i jedne i druge preko ovako nečeg:

https://www.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-Argo-Diode-Battery-Isolators-EN.pdf

E sad ostaje pitanje kako ovo funkconiše u praksi, ako recimo jednu grupu ispraznim skroz a druga je puna, da li ovo victronovo čudo puni samo one kojima je to potrebno, ili će ovo punu grupu prepunjavati? Nešto ne verujem da na to nisu mislili, ali mi ovo deluje kao dobro rešenje...

vepar:
uf dugačka i ozbiljna tema... ako hoćeš da seudubljuješ isčitaj ovaj link sve je postupno i razumljivo objašnjeno uz predloge konkretnih prozvoda kao rešenja. ako gde zapneš zovi, svojevremeno sam se ozbiljno pozabavio tom temom

https://www.schrack.hr/know-how/alternativni-izvori/elektromobilnost/baterije-u-ploviluvozilu/

vepar:
P.S. Ja na brodu uopšte nemam sklopku 0-1-2 nju menja automatika CYRIX sve sama odrađuje... Naravno imamm kill switch iz bezbednosnih razloga

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju