E, ovako treba... > Elektrika
Akumulatori
Labud 1258:
Namerno kasnim na diskusiju jer nisam hteo da razvodnjavam temu
Imam mali problem sa Ak. i moram da napomenem da se u elektriku ne razumem, ni najmanje :pioneer:
Moj motor kako kaze fabrika ima : Alternator output 12V 80W 7A , od potrosaca imam svasta ali nista nisam koristio jer mi je Ak bio prazan skoro redovno. Posle punjenja izdrzi 2 nedelje - koristio sam ga samo za start motora - Bio mi je drugar da izmeri punjenje i konstatovao je da se punjenje krece od 12 do 13.5V, e sad ja neznam ali mi je receno on prepunjava akumulator ( polovinom leta sam dosuo cak 0.7 L demi vode ).
Majstor iz Futoga kaze da je sve ok. Akumulator sam pred kraj sezone napunio i stavio u auto i radio je celu zimu bez problema, to je Black horse od
55 Ah.
Pitanje : Sa koliko Volti je punjenje optimalno i dali sam tim dosipanjem vode razredio kiselinu i oslabio ga ?
Drugarski pozdrav :smile:
Labud 1258:
Ove godine cu ugraditi Ampermetar i Voltmetar pa jos kad naucim sta oni treba da pokazuju onda cu mozda moci da koristim i svetlo i muziku i sonar.
drug_igrutin:
@ Labud
Alternator ti verovatno radi ok, da bi se akumulator punio napon punjenja mora da bude veći od napona akumulatora, što znači da on sa 13,5 V nikako nemože da ti prepuni akumulator. Alternator u autu daje oko 14,4 V i taj napon je neophodan da se akumulator napuni kako treba. Verovatno je i taj tvoj alternator predviđen da gura do 14,nešto, ali ako je aku prazan pada napon punjenja.
Mislim da je problem u tome što ti ja alternator malo slab za tvoje potrebe, pa on i nestiže da napuni akumulator. Pretpostavljam da čamac ne koristiš svaki dan, a aku i od stajanja gubi po malo struje, pa još ako često pališ motor kad ga koristiš, uopšte ne postiže da se dopunjuje nego se postepeno prazni.
Moj savet je da pre ampermetra i voltmetra kupiš i punjač i još jedan akumulator za potrošače (sem u slučaju da pališ i na potez onda i nije neophodno) i da dopunjuješ akumulatore dok si na vezu da nebi gurao čamac da upali dok naučiš šta oni trebaju da pokazuju :)
Nadam se da će biti od koristi ovo pisanje
Labud 1258:
Hvala za koristan odgovor
Iz tvog odgovora zakljucujem da motor dosta iscrpljuje ak. prilikom paljenja. Ako je to cena onda cu ga paliti na potez, moja ladja je JAKO mala tako da joj je i ovak ak. tezak ...
:pioneer:
Hvala jos jednom
broker975fx:
Imerio u starom akumulatoru 6V predpostavljam da je skroz mrtav :suicide:Isplati li se to puniti a ako ne gde se uopšte bacaju akumulatori.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju