E, ovako treba... > Elektrika
Akumulatori
vepar:
A hahahha! J_ _ _ se! ha
Jova:
Prilikom pražnjenja akumulatora sumpor iz elektrolita se taloži na elektrodama,prilikom punjenja sumpor se otapa i vrača u elektrolit.U ciklusima
pražnjenja i punjenja deo sumpra trajno ostajena elektrodama i postepeno smanjuje aktivnu površinu time i kapacitet.Startni akumulator CA-CA
tehnologije se pune do napona 14.4v.Startni akumulator manjeg kapaciteta do oko 90 Ah imaju raspoloživi kapacitet do oko 1/3 nazivnog kapaciteta
dok oni veliki kamionski do 1/2 nazivnog kapaciteta.Struja punjenja ako je napon 12,4 ili više može biti do max.1/10 nazivnog kapaciteta,tako
da za akumulator od 90Ah iznosi max.-9A.Ako je napon manji od 12.4onda 1/20 nazivnog kapaciteta.Ako je napon pao na 12v (napon prazanog aku.)
mora se puniti visokim naponom iznad 15v i malom strujom 1-2A .Ukoliko napon padne na 12v i niže nalazi se u zoni trajnog oštećenja i treba ga što pre
napuniti.Dovoljno je da tako 2-3 dana i da bude trajno oštećen.Razlo je što pri takvim naponima veći deo sumpora istaložen na pločama i ako tako
duže ostane iz amorfnog stanja prelazi u čvrsto i nija ga moguće ponovo otopiti i vratiti u elektrolit.Napon ispravnog akumulatora 24 h posle punjenja
iznosi oko 12.8v.
Kabe:
Ovih dana regulišem struju na čamcu. Imam ideju da ubacim neki stacionarni akumulator tipa:
https://www.blicshop.rs/ultracell-ucg45-12-12v-45ah-sla-stacionarni-akumulator.html
, ono što me zanima su iskustva za punjenje takvih. Koje uređaje biste preporučili?
Imam ovaj Lidlov punjač:
, postoji inače i ovaj:
, on ima 10A i dodatne funkcije.
Rešio sam inače da uzmem neki CTEK koji mi može služiti u budućnosti i za vozila - startne akumulatorske baterije itd. Koji biste preporučili i kakva iskustva imate? Kontam da bi 5.0 rešio stvar sigurno, ali može i neki drugi tipa mxs 3.8.
zoki_ns:
Ja imam isto 45 Ah starterski i punim ga sa ovim punjacem iz lidla koji ti imas i to radi dobro i dovoljno je. I 2.5 A struja punjenja za taj akumulator je sasvim dovoljna (nominalna struja punjenj je dvadesetocasovna struja) ukoliko ne žuriš sasvim ok :) Sa ovim od 5 A napunices ga za manje od pola dana... A ako uzmemo u obzor da nikad nije skroz prazan u praksi to je par sati.
zankiki:
Ja imam Bosch C3 i jako sam zadovoljan.....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju