E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (31/35) > >>

Terca:

--- Citat: vepar  16, 09, 2021, 19:44:37 posle podne ---Ako su diode problem sto ruse napon Dori bih preporucio ciryx, strasna spravica za 50€ prestanes da mislis na sklopke i prebacivanje, uvek cuva motorni aku, nema pada napona na njemu a kombinuje punjenje i obalno i solaraca i alternatora.

--- Kraj citata ---

Da, relejni razdvajači ne unose taj problem pada napona... sa tog aspekta su bolji. Kao i sve drugo na ovom svetu, imaju i dobrih i loših strana, ne moramo sad ovde detaljisati, nije tema.

Cyrix je brendirana spravica i naravno da je ok je a za štedljivce postoji hrpa te robe na aliju, recimo:
https://www.aliexpress.com/item/1005002273462835.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.55e837a5MasnPb&algo_pvid=99a7b78c-2cc1-48eb-bed5-072e80dc4210&algo_exp_id=99a7b78c-2cc1-48eb-bed5-072e80dc4210-11&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000019864105018%22%7D

Koliko ja znam, na mom klubu 4 čoveka je to ugradilo i osmeh im je još uvek na licu  thumbup

vepar:
D89, 927 cm3. Originalno je imala dinamu. Kada sam je kupio Dinama je bila van funkcije i kajis nije ni isao preko njene remenice vec preko nabudzenog alternatora od Stojadina. Neki veliki Iskrin alternator. Ja sam konj skinuo dinamu razmisljajucu sta ce tu samo da visi bezveze i poklonio je nekome kuku kuku kuku kasnije se ispostavilo da alternator kida motor. 2 puta mi je pucala dekla koja pokriva celo motora, prepravljao sam te nosace ali opet je pravio haos. Jednom sam na plovidbi ga skinuo i zamenio kais kao samo privremeno i od tada nemam alternator...

zankiki:
Tu treba navariti neke ozbiljne nosače, ali ne na deklu motora kao što si imao, nego negde gde ne može da pokida.
Mada, možda je i alternator imao problem...

Meni je crkao neki nautički koji je bio fabrički za njega, i nije bilo delova da se nabavi nigde, pa smo uglavili polovan od golfa 2 (50A)...
Baš sam zadovoljan, samo je jednom crkao regler za 4-5 godina koliko je tamo, a delova ima na trafici...

vepar:
Svi spominju alternatore od nekih japanaca, valjda od micubisija. Kazu da su bas mali... a snaga mi je skroz nebitna i 20A je dovoljno. Nije problem naci alternator nego majstora koji ce ga ugraditi...

George:
Nije mi baš najjasnije, ako je već imao dinamo na sebi, kakve veze ima dali se na tom nosaču vrti dinamo ili alternator. Nebi trebalo da ima bilo kakve razlike u okretanju, osim eventualno ako na tom alternatoru nisi imao neke skroz dotrajale ležajeve. I ja na DMB-u imam stojadinov alternator od 55 A, i nema nikakvih problema. Ima struje na brodu koliko hoćeš.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju