E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (29/35) > >>

Terca:

--- Citat: vepar  15, 09, 2021, 16:51:40 posle podne ---Da li su kapacitet aku i udarna struja u proporciji, da li su linearni? Ja svakako moram nesto raditi jer potrosnja od 5-6 A za 10 sati pojede 190Ah akumulatora... i to mi je problem sta ce biti sada na jesen kada krenu plovidbe od 2-3 dana prakticno bez sunca a sa puno webasta....
Prvo moram proveriti da li imam racun od aku jer imaju garanviju 36 meseci koja nije istekla. Ako je ne priznaju koliki efekat moze imati taj proces regeneracije aku ako su sada realno na nekih 50% kapaciteta...

--- Kraj citata ---

U proporciji su , zavisnost nije linearna. Ako je tako kao što tvrdiš onda kapacitet nije 50% nazivnog nego 25-30% i u tom slučaju pretpostavljam da ekvalizacija i desulfatizacija neće imati dovoljan efekat.
Čini se da su te baterije ipak duže vremena provodile poluprazne (ili polupune svejedno).
To je takođe dobra prilika da se preispitaju neki stavovi  ("alternator ne treba...").

Dora:

--- Citat: Terca  16, 09, 2021, 09:22:00 pre podne ---Što se tiče solaraca ne znam šta bih rekao, nemam pojma gde si to povezao, pre ili posle izolatora na ovu ili onu banku, imaš li uopšte dve banke, jel napon očitavaš na kontroleru ili akumulatoru...

--- Kraj citata ---

Vidim ja da će morati da se organizuje jedan naučno-taktički i tehnički skup u cilju obuke novih službenika a u cilju povećanja borbene gotovosti. Sistem je star jer je to tako nekad bilo a sad se drugačije pripoveda... Za sada radi, idemo na testiranje ovih dana pa ću videti kako to biva u eksploataciji. Svakako ide vreme kad ću opet drndati brodić :)

vepar:
Hmmm... ne bi trebalo da su aku provodili dosta vremena polu puni, ako i jesu onda je i startni. A on nije propao. Solarci relativno brzo gurnu sve aku na 14.2 i tako stoji u marini... pre ce biti da su ovi odradili svoj broj ciklusa punjenja i praznjenja. Naravno da je alternator dobra stvar i da je potreban ali na zalost mi je lomio motor jedno 3 puta i kidao sve zivo. Ne mogu da nadjem majstora koji hoce da se prihvati tog posla da napravi nosac i uspanuje kais i da neku vrstu garancije da nece lomiti motor. Spreman sam da dam i 500€ nekome da to napravi. Boki mi obecava vec 2 godine da ce to resiti ali... ne mogu da ga nateram... iskren da budem nikoga drugog ni ne znam ko se bavi takvim poslovima....

vepar:
Ako su diode problem sto ruse napon Dori bih preporucio ciryx, strasna spravica za 50€ prestanes da mislis na sklopke i prebacivanje, uvek cuva motorni aku, nema pada napona na njemu a kombinuje punjenje i obalno i solaraca i alternatora.

Mr. No:

--- Citat: vepar  16, 09, 2021, 19:44:37 posle podne ---Ako su diode problem sto ruse napon Dori bih preporucio ciryx, strasna spravica za 50€ prestanes da mislis na sklopke i prebacivanje, uvek cuva motorni aku, nema pada napona na njemu a kombinuje punjenje i obalno i solaraca i alternatora.

--- Kraj citata ---
Može li neki link na šta tačno misliš i gde to (kod nas) ima da se kupi? :)

Sent from my SM-T805 using Tapatalk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju