E, ovako treba... > Elektrika

Brodski frižider - Cabinet MS 42 IN fridge

<< < (4/6) > >>

banemasulovic:
Po nekom pravilu ako se 12 volti podeli sa watima frizidera dobije se potrosnja u ampersatima.Vuk je napisao da njegov frizider istrosi akomulator za 20 minuta.Gde je onda greska.
Primer:12/50=0.24ah pa x 10 sati 2,4 ah.Verovatno postoji objasnjenje

marke:
Bane objasnjenje jeste prosto ne delite napon sa snagom nego kontra.

I=P:U      50W:12V=6A  Vuce 6A.

Trebalo bi da radi na punom akumulatotu od 45Ah  (30:6=5)   oko 5 sati i da ostane 15Ah u akumulatoru jer ga ne valja skroz prazniti.

Kapetan:
vise mi se svidja kako banemaslovic racuna, al marke je ipak u pravu :)

banemasulovic:
Pa sto ga onda izvuce za 20 minuta.Ima li ko drugacija iskustva sa potrosnjom frizidera.

Radojković:
Ostao sam duzan za odgovor.Za  portabl rashladne uredjaje na 220 i 12v koriste se ili kompresori  ili sistem sa Peltier elementom.za kompresore znamo kako rade, a peltier radi na termoelektricnom principu,dva razlicita metala ,a sada sa poluprovodnickim elementima povezani sa dve keramicke plocice i napajaju se sa 12v kada ga ukljucite i drzite izmedju prstiju oseti se jako brzo kako jedna strana postaje jako vrela a druga isto tako jako  hladna.ako okrenete napajanje tj zamenite + i - dobijate suprotan efekat -grejanje.Do sada sam zamenio -popravio stotinak aparata za hladjenje sa ovim nacinom hladjenja i u vecini slucajeva crkava peltier elemenat.posto su aparati na 220v postoji ispravljac koji isto tako crkava ali u manjem broju.peltier element koji se koristi u ovim uredjajima je velichine 40mmx40mm i vuce 2-3 ampera na 12 v sto znachi 30-tak wati na 12v.Verovatno da se u drugim uredjajima koriste i veci  pa samim time trose verovatno i vise struje.Oni koji rade na 220v a imaju ovaj sistem trose nesto vise 50-tak wati zbog ispravljacha 220-12v.Ovaj element ide na posudu koja se hladi ,a na njega ide al hladnjak a na hladnjak ventilator koji toplotu izbacuje napolje.Kad ohlade na zeljenu temp. termostat iskljucuje napajanje.Kod aparata za vodu moze das e postigne  do 15 stepeni hladjenje-prava mera za   :drinks:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju