Autor Tema: Punjenje vise Akumulatora  (Pročitano 14116 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Punjenje vise Akumulatora
« poslato: 11, 06, 2010, 20:36:17 posle podne »
Povezao sam 4 akumulatora paralelno ... i naravno sto se danju napuni nou se isprazni jer se preliva struja iz jednog u drugi u treci i tako dalje...

Naravno da ima resenje

http://www.yachtbatterie.de/ladung/dioden/index.shtml

ima li ovo i kod nas da se kupi ? ja sam nasao za redno punjenje ali ne i za paralelno...

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
Odg: Punjenje vise Akumulatora
« Odgovor #1 poslato: 11, 06, 2010, 21:53:40 posle podne »
Kapetane ja mislim da ti imas nekog potrosaca ili ti je neki akumulator u slusu i vuce struju.
probaj da punis jedan po jedan.
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #2 poslato: 11, 06, 2010, 21:57:26 posle podne »
i ja mislim , ovaj uredjaj ce da ga izoluje ... ali kako ga otkriti ne znam ...

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #3 poslato: 12, 06, 2010, 11:20:44 pre podne »

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #4 poslato: 12, 06, 2010, 11:33:14 pre podne »
Ima, prave to ljudi kod nas:

http://www.gaus-sts.com/products.html

http://www.gaus-sts.com/products/GBK2x12V1A/SR.html

Hvala za link, da li znaš koji bi od ponuđenih punjača bio adekvatan za nas?

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #5 poslato: 12, 06, 2010, 11:55:59 pre podne »
Gaus STS ima kompletan "marine" program na 12 i 24V: punjače, invertere, monitore stanja baterije, izjednačivače napona prilagođenih upotrebi na plovilima. Poznajem ih jako dugo, i znam da kvalitetom mogu da se mere sa mnogim poznatim svetskim markama...

Očekujem da uradimo tokom sledeće nedelje plan ugradnje njihove opreme na Yastoga, pa ću poslati detalje i na forume i na sajt... sa cenama naravno
« Poslednja izmena: 12, 06, 2010, 21:06:50 posle podne od strane zorter »

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #6 poslato: 12, 06, 2010, 16:36:34 posle podne »
Ne moze da se potrosi prelivanjem jer su u paralelnoj vezi svi pod istim naponom i pune se svi na isti "zajednicki" napon a onaj akumulator koji je prazniji vuce vise struje tokom punjenja jer mu je manji unutrasnji otpor ali je "napon u paralelnoj vezi samo jedan za sve akumulatore". Kako nisu idealno istog kapaciteta oni sa najmanjim kapacitetom ili "najpuniji" ce tokom punjenja vuci sve manje struje i tako smanjivati ukupnu struju punjenja a napon ce polako rasti. Kad se svi napune toliko da napon poraste do granicnog na punjacu (13,8V - 14.4V) on ce se iskljuciti. Tada su svi akumulatori na istom naponu i ne tece nikakva struja niti se prazne. Ako neki od njih ima gresku kao sto je kratko spojena celija on ce raditi kao potrosac i vuci struju ali i to nije mnogo, jer da jeste isparila bi mu voda i bio bi vruc. Kad se potrosaci prikljuce svi akumulatori daju svoj deo struje koliko potrosac povuce i napon pocinje polako da pada kako se trose. Ako u paralelnoj vezi postoji znacajno manji akumulator (kapacitet) on ce davati manje struje u toj grupi dok ce jaci da preuzmu vise tako da i dalje napon na svima u vezi ostaje isti i podjednako se smanjuje kako se trose.

Nije potrebno nicim ih razdvajati ni pri punjenju ni pri praznjenju jer ne moze da se trosi struja "prelivanjem". Napon je isti dok su u paralelnoj vezi i samim tim nema nikakvog protoka.

Ako se akumulatori pune pojedinacno bice na razlicitim naponima zavisno od napunjenosti i kad se vezu u paralelu oni puniji ce se prazniti samo toliko koliko dopune one praznije i ne postignu isti napon. Uglavnom jako kratko a potom opet nema potrosnje.       

Da bude jasnije to je isto kao povezane kante sa vodom. Kad se pune vodom bice isti nivo u svima. Ako je neka manja kanta spojena njoj ce manje vode (struje) trebati da se napuni do istog nivoa ali ce uvek biti isti nivo u svima (NAPON).

Kad se istace voda (potrosnja) svaka kanta ce davati vode u zavisnosti od velicine (kapaciteta).
 kante ce davati svaka onoliko vode (struje)koliko je velika tako da u svima isto pada nivo (napon).
« Poslednja izmena: 12, 06, 2010, 16:56:15 posle podne od strane marke »
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #7 poslato: 12, 06, 2010, 16:54:08 posle podne »
NARAVNO DA ZA PARALELNU VEZU NEMA IZJEDNACAVACA JER NE POSTOJI POTREBA ZA TIM. KOLIKO ZNAM MANJE VISE SVI IMATE NAPON OD 12V NA CAMCU I TO VAM NE TREBA. Ako imate 24v instalaciju to je sasvim druga prica.
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #8 poslato: 12, 06, 2010, 16:58:56 posle podne »
DIODE SLUZE DA se napravi razlika izmedju akumulatora a ne da se izjednace. Najcesce se svi pune a jedan cuva da se ne trosi osim za startovanje ili sl..
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #9 poslato: 12, 06, 2010, 23:37:50 posle podne »
NARAVNO DA ZA PARALELNU VEZU NEMA IZJEDNACAVACA JER NE POSTOJI POTREBA ZA TIM. KOLIKO ZNAM MANJE VISE SVI IMATE NAPON OD 12V NA CAMCU I TO VAM NE TREBA. Ako imate 24v instalaciju to je sasvim druga prica.

marke postoje za paralelnu vezu ... http://www.yachtbatterie.de/ladung/dioden/index.shtml

problem je kod mene vise nego ocit ... napunjeni akumulatori se jako brzo istrose... ranije sam sa jednim od 70ah mogao a pogledam film bez problema... sada sa 4 komada pravi problem ... neki ne radi kako treba ili preliva tamo vamo ... ne znam sta je uzrok .. mozda ih ovih dana sve otvorim da proverim stanje elektrolita i dolijem vodu ...
« Poslednja izmena: 13, 06, 2010, 11:05:01 pre podne od strane zorter »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #11 poslato: 13, 06, 2010, 14:45:01 posle podne »
Dakle kao sto i rekoh to sluzi za razdvajanje baterija da bi  se jedna cuvala kao rezerva ili da se izbegne pad napona na uredjajima povezanim na jednu od baterija dok druge staruju motor. Znaci da se izbegne paralelna veza a nikako ne da spreci prelivanje struje koje bi praznilo baterije. Pad napona na tim diodama je oko 0.5V ali se baterije pune s istog izvora a ne daju struju istim potrosacima.
  Struja se kod tebe ne preliva, neki od akumulatora je suv (nema elektrolita) pa nema ni kapacitet kao nekad ili ti se ne pune do 13.8V ili imas neki potrosac mozda bas i solarni punjac vuce struju kad nema sunca.
To se lako ustanovi:
Osnovno proveri ima li tecnosti do oznacenog nivoa.
Prvo napuni sve akumulatore do 13.8v ili dok se ne iskljuci punjac ako je automatski. otkaci sve plus kleme i proveri napone  na svakom akumulatoru. Ako su dobri proveri sutra opet napone ako su i tada dobri povezi preko ampermetra
potrosace na jedan od njih pa vidi da li ima struje makar i male ako ima onda nesto vuce struju i prazni ih.
Ako nema pokri foto celiju ciradom ili tako necim pa proveri opet.
Tada prespoj ampermetrom pluseve izmedju akumulatora (plusa na jednom i plusa na drugom  pa onda trecem i tako dalje). Struja ne bi trebalo da je veca od par desetina miliampera ako su ispravni i nije trosena struja posle punjenja. Javi kad ces da to radis pa cemo zajedno da probamo i nadjemo gargiju.
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #12 poslato: 13, 06, 2010, 16:02:52 posle podne »
ajde onda sreda cetvrtak .. danas cu da poskidam sve kleme sa akumulatora i da izmerim napon pa sutra ponovo , ujedno cu sutra da krenem da punim prvi akumulator 12 sati pa onda drugi do srede cu ih sve napuniti sa obicnim punjacem  pa odna sve ovo proveravamo ...
kada su iskljuceni svi potrosaci nema protoka struje to sam vec probao a probacu danas opet

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #13 poslato: 13, 06, 2010, 21:16:44 posle podne »
Proveri koliko ima tecnosti, najcesci uzrok otkazivanja akumulatora je kad ispari tecnost.
Ako se neki prebzo napuni to je znak da je los.
Znaci ako je oko 12v i prikljucis ga a on povuce struju a posle dvadeset minuta padne struja i poraste napon na 14v znaci da nema kapacitet i ne drzi struju.
Pokaze da je pun a posle prikljucenja potrosaca brzo se isprazni.

Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #14 poslato: 13, 06, 2010, 21:20:09 posle podne »
E upravo mi pade napamet glupost koja te mozda zeza. Meni je bila slaba veza na masi i kad oce ima struje a kad mu dodje nema. Kad sam provalio i dobro ocistio i utegao spoj sa masom camca sve se sredilo. Nije ni to na odmet proveriti. Javi se ja mogu oko 6 popodne pa da resimo problem.
Marke