E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Brodska Zvona - by BaneMasulovic
LSI:
Sad sam razgovarao sa čovekom koji je lio takva zvona.
Priča je sledeća:
Zvono može da se izlije od mesinga (jevtinija varijanta) ili od bronze (skuplja varijanta).
Zvono može da se lije u pesku tako što se u drvetu uradi "negativ" pomoću kojeg se priprema kalup u pesku i tako može da se uradi praktično neograničeni broj zvona.
Posle izvlačenja iz kalupa, površina zvona treba da se obradjuje i polira.
Izrada kalupa mogla bi da košta stotinak evra, a izliveno zvono, težine do 4 kg, moglo bi da košta oko osam-deset evrića (mesing).
Zvono može da se lije i u kokilama (metalni kalupi) za veliki broj komada ali je dosta skuplje od livenja u pesku. Ako je potrebna količina ispod 1.000 komada, gotovo da se i ne isplati.
Ispravka u tekstu: umesto ranije napisanog "osamdeset" sada stoji "osam-deset"!
IKA:
ovog momenta stigoh iz livnice" LMK" U Zrenjaninu i ovako to izgleda kod njih .
Imaju u proizvodnji kalupe za par veličina zvona ja sam fotografisao dva , koja su po meni prihvatljive veličine
IKA:
ovo su odlivci i oni idu na obradu. Prvo na fotki je prečnika 180 mm u najširem delu a visina je oko 160 zavisi od veličine vršnog završetka koji se obrađuje po želji , može kao kugla ili kao pločasti završetak. Zvono je izliveno od bronze i ima oko 1 kg. Nemogu da se oslobodim fenomenalnog utiska kad je gazda zazvonio , ton koji daje me je raspametio , jednom rečju fenomenalan zvuk .
Cena samog odlivka je oko 1500 din
Ako se polira da bi dobio glatke površine cena ide do 2000 din.
Vlasnik preporučuje graviranje jer livenje sa reljefnim (izbočenim)natpisom poskupljuje drastično jer traži nove alate.
Završni izgled zavisi od želje može biti sjajan ili bromiran(patiniran)
IKA:
ovo drugo veće zvono ima u prečniku 270 mm i teško je oko 5 kg i cena bi mu bila oko 100 e
tako da dalje nisam ni pitao , a ako LSI hoće da plovi po magli ovo bi svi čuli jer zvuk je žestok :good: :good:
Kapetan:
mislim da trebamo da idemo na bronzu i ovo prvo zvono .. ako sam dobro shvatio to izadje oko 2000 dinara po komadu ?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju