E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Brodska Zvona - by BaneMasulovic
Kapetan:
grabilica za vodu je kapiram ispalac ?
5 kompas .. kako god cudno zvucalo ovi nasi jeftini kompasi nisu pouzzdani na metalnim plovilima... imam 3 komada i sva tri daju polozaj severa ne u odnosu na sever vec u odnosu gde se na plovilu nalaze... mnogo im smeta metalna povrsina broda,,,
banemasulovic:
Pitanje kompasa na rekama kojima mi plovimo je diskutabilno s obzirom na činjenicu da uz koliko toliko dobru kartu i orijentire na obali u uslovima relativne vidljivosti postoji dobar način za orijentaciju.kompasi za metalne brodove imaju kompenzatore (male magnete) kojima se precizno definiše sever,i u tom položaju se blokiraju kompenzatori.Uz pomoć GPS koji je sada dostupan kompasi na rekama gube svaki smisao.Sa estetske strane dobar kompas na brodu je prava stvar.
Na svom brodu imam ručnu pumpu iz 1960 godine sa mesinganim komorama,ali mi se često desi da se pumpa zablokira (zariba)zbog nekorišćenja pa je potrebno rastaviti je i proraditi.To seve se može rešiti kaljužnim pumpama sa plovkom koji automatski izbacuje višak vode.Imam takvu ali oprez ukoliko ostavite napajanje na brodu a negde vam curi kiša u brod pa vam pumpa stalno radi istroši brzo akomulator.Onda nema plovidbe.Bilo bi lepo da se dogovorimo svi koji hoće da se u livnici izliju mala zvona sa natpisom moja ladja i da vise kao signalizatori za maglu.(normalno uz pristojnu cenu)
Kapetan:
slazem se za kompas , ali GPS mi je neprecizan prilicno na malim brzinama.... ali obala se uvek vidi tako da nije problem :)
koliko bi kostalo da se izliju u livnici ?
IKA:
ovo sa zvonima mi se čini kao interesantna ideja , ja bih rado imao jedno takvo zvono,
Hajde neko ko ima poznanstvo sa livcima da se raspita oko te ideje :good:
Kapetan:
--- Citat: odisej 19, 05, 2010, 14:06:02 posle podne ---ovo sa zvonima mi se čini kao interesantna ideja , ja bih rado imao jedno takvo zvono,
Hajde neko ko ima poznanstvo sa livcima da se raspita oko te ideje :good:
--- Kraj citata ---
mislim da ce biti dosta zainteresovanih ... moj predlog logo i www sitno a da na zvonu bude neka recna ladja iz proslovg veka izgravirana ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju