E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Brodska Zvona - by BaneMasulovic

<< < (5/11) > >>

zoki novus:

--- Citat: olimp  20, 05, 2010, 13:17:54 posle podne ---Kao da ti ne znaš šta je veličina od 14 cm  :lol: :lol: :lol:

--- Kraj citata ---
to mozda u hrvatskoj
u srbiji je to znatno vise :)

LSI:
Mogu li ja malo da mudrujem?

Ne znam da li sam u pravu, pa ako nisam, a vi me odmah ispravite.

Čini mi se da veličina zvona ima uticaja i na jačinu zvuka koji zvono emituje.
Ako je to tačno, ako zvono ne bude dovoljno veliko, neće moći da obavi svoju funkciju, a to je, kako sam ja razumeo, da u slučaju male vidljivosti (noću i po magli) obavesti druga plovila o našem prisustvu u blizini.

Dakle ako zvono nije dovoljno veliko, zvuk će biti viši i tiši i od njega će biti malo koristi.

Da li negde postoje podaci koliko treba da bude veliko brodsko zvono?

Moja ladja je sasvim mala i svako zvono veličine iznad 10-15 cm u prečniku i visini izgledaće nezgrapno veliko.
Ako stavim manje - koja vajda?
Jedino da, uz nekakvu malu sirenu, poput ove Kapetanove, to zvono može da bude više ukras na ladji.
E, ako je tako, onda treba da bude što jevtinije, a to znači da treba izliti jedan kalup (odnosno, u dve ili tri veličine) za sve, a da svako odnese kod gravera da mu ugravira ime broda, godinu spuštanja u vodu i slično - po želji.

Kapetan:
jedan kalup a posle neka gravira  ko sta hoce  :good:

ronac:

--- Citat: LSI  20, 05, 2010, 13:49:58 posle podne ---Mogu li ja malo da mudrujem?

Ne znam da li sam u pravu, pa ako nisam, a vi me odmah ispravite.

Čini mi se da veličina zvona ima uticaja i na jačinu zvuka koji zvono emituje.
Ako je to tačno, ako zvono ne bude dovoljno veliko, neće moći da obavi svoju funkciju, a to je, kako sam ja razumeo, da u slučaju male vidljivosti (noću i po magli) obavesti druga plovila o našem prisustvu u blizini.

Dakle ako zvono nije dovoljno veliko, zvuk će biti viši i tiši i od njega će biti malo koristi.

Da li negde postoje podaci koliko treba da bude veliko brodsko zvono?

Moja ladja je sasvim mala i svako zvono veličine iznad 10-15 cm u prečniku i visini izgledaće nezgrapno veliko.
Ako stavim manje - koja vajda?
Jedino da, uz nekakvu malu sirenu, poput ove Kapetanove, to zvono može da bude više ukras na ladji.
E, ako je tako, onda treba da bude što jevtinije, a to znači da treba izliti jedan kalup (odnosno, u dve ili tri veličine) za sve, a da svako odnese kod gravera da mu ugravira ime broda, godinu spuštanja u vodu i slično - po želji.

--- Kraj citata ---

LSI , ovo nase zvono ce imati mnogo bolju funkciju a to je da oglasi kad je gotov rostilj, pa i ne treba bas daleko da se cuje. :taunt:

LSI:
Ronac,
Ovakav pristup mi se dopada i u potpunosti ga podržavam.
Mada, kakve kotliće i kakve roštilje ovi naši prave ... ma ne treba nama tu nikakvo zvono.
Treba motka - da oteramo sve koji bi da se pridruže.

Olimpe,
Sa svim što je napisano slažem se. Zato sam u svom razmišljanju i predložio da zvono bude malo jer na našim malim ladjama sve veće od 10 cm biće nezgrapno i smetaće.
Svi bismo mi hteli da na ladjama imamo baš sve ali to ne može.
Dakle, ili malo zvono pa da ga više nas ima ili veće zvono pa da ga ima onaj ko ima mesta na ladji.

A slažem se sa tim da bude ugraviran ili izliven logo "Moja ladja" a sve ostalo da svako uradi sam za sebe i kako i gde hoće.

Kapetane, ma koju veličinu da izabrete do kraja, mislim da je dobra ideja da se izlije zvono u bronzi sa logom "Moja ladja" i da se kalup čuva koliko god duže može (ne znam koliko odlivaka može iz jednog kalupa da se izlije). Možda bi jednog dana to mogao da bude lep suvenir čijom prodajom bi UG "Moja ladja" moglo da pokrije deo svojih troškova...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju