Autor Tema: Mozgalica  (Pročitano 16244 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: Mozgalica
« Odgovor #15 poslato: 27, 04, 2010, 23:54:35 posle podne »
LadjaVlajko, pitaj stare profesionalne vozace kako pune akumulatore. Nikad direktno na betonu i metalu ako je u vodi. A na cistom metalu moze samo ako je taj metal vezan direktno na "-" pol, (to sam zaboravio napomenuti).
Ja sam ovo saznao od oca i njegovih majstora iz akumulatorske stanice. Zato mu je na kamionu vek trajanja akumulatora bio preko pet godina.
A zaboravih jos i reci da se ovo odnosi na olovne kiselinske akumulatore.

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
  • Veličina: 23cm
« Odgovor #16 poslato: 28, 04, 2010, 00:09:51 pre podne »
 :good:

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
  • Veličina: 23cm
« Odgovor #17 poslato: 28, 04, 2010, 08:22:29 pre podne »
Kapetane, vrati mi onaj  :good: tamo gde je bio. To je za zorter-ov komentar o punjenju akomulatora.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #18 poslato: 07, 07, 2010, 22:56:29 posle podne »
da ne otvaram novu temu ...

gde ima da se kupi ampermetar do 15 ampera koji moze po ceo dan da bude u strujnom kolu ... nebitno da li je digitalni ili analogni

Van mreže captjerry

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • BARBA - Almaks Marine Security Systems
  • Marina: Klub Ladjari, Sava 17 plkm
« Odgovor #19 poslato: 07, 07, 2010, 23:06:55 posle podne »
da ne otvaram novu temu ...

gde ima da se kupi ampermetar do 15 ampera koji moze po ceo dan da bude u strujnom kolu ... nebitno da li je digitalni ili analogni

Mozda ja imam, ali nije nov...pogledacu sutra kad se vrnem s reke pa javljam...
..."make way for the positive day"...

065/514 33 58
062/200 763
http://gpsplus.rs/pracenje-plovila/

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #20 poslato: 07, 07, 2010, 23:17:28 posle podne »
trebaju mi 3 komada (Solani panel , Potrosaci, Akumulatori) bilo bi dobro da su isti :)

Van mreže captjerry

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • BARBA - Almaks Marine Security Systems
  • Marina: Klub Ladjari, Sava 17 plkm
« Odgovor #21 poslato: 07, 07, 2010, 23:20:28 posle podne »
trebaju mi 3 komada (Solani panel , Potrosaci, Akumulatori) bilo bi dobro da su isti :)

u, pa to moze da bude problem  :smile:  videcu sutra pa ti javljam
..."make way for the positive day"...

065/514 33 58
062/200 763
http://gpsplus.rs/pracenje-plovila/

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #22 poslato: 08, 07, 2010, 09:18:47 pre podne »
Ako sam dobro shvatio skinuo si + klemu i merio posle 24h i imao pun napon pod opterecenjem akumulatori su onda dobri.  Razlika izmedju njih je normalna ako meris pod opterecenjem a razlicite su snage akumulatori.
To znaci da nemas problem s akumulatora nego nesto vuce u instalaciji.
1. Instalacija nije mogla da prazni ako je losa jer su bili otkaceni i zato se nisu ni izpraznili.
2.Konstantno magnetno polje ne moze ni da puni ni da prazni pogotovo ne toliko da se isprazne stotine amper casova iz 4 akumulatora za par dana .
3.Nikad nisam cuo da moze od struje punjenja kakvu ima kapetan da se namagnetise lim koji i inace ne drzi dobro magnetnu energiju jer nije celik. Onda bi "lepio" sitne metalne stvari na tom mestu. a i to je suprotno sa pricom da se u kolima stavljaju na deblji lim pa onda je polje jace a i praznjenje. Akumulatori ne stvaraju promenljivo magnetno polje koje bitno utice na trajnost i rad a i okolina mu ne smeta bitno jer u njemu nema magnetnih materijala ni promenjivog polja pri radu.
4. To sto pune akumulatore na nekom izolatoru je zato sto cesto stari punjaci nisu dobro uzemljeni pa oce da drma ako si na betonu unace nema veze punjenje na betonu i trajnost akumulatora to su babske price.
Struja punjenja je bitna a ne na cemu se puni.
5. Cink anoda koja je inace losija od magnezijumske ne sluzi za sprecavanje elektrolize vec galvanskih struja tj. napona koji se stvara izmedju razlicitih provodnih materijala. AKO JE + OTKACEN NEMA STRUJE. JEDINO AKO JE UMESTO DESTILOVANE VODE SIPANA OBICNA HOCE DA SE SAMOPRAZNI.  PROVERI NIVO VODE U NJIMA :drinks:

Vezi ampermetar izmedju + jednog od akumulatora i potrosaca vidi sta pokazuje kad je sve iskljuceno a masa spojena.
Marke

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #23 poslato: 08, 07, 2010, 09:27:09 pre podne »
kapetane,isti problem pražnjenja imao sam i ja na svom brodu,za dva dana prazni akomulatori.Kupio sam prekidač za akomulatore u Nautici na Adi i preko njih vezao dva akomulatora od po 100ah.Kad krenem sa broda okrenem na 0 ,a kad dođem uključim.Rade besprekorno.Merenje vršim pokazivačem koji sam skinuo sa lade 1500 (sat sa crvenim belim i zelenim poljem)pokazao se kao izvrstan.Pri startovanju pokazuje koliko su napunjeni a tokom punjenja koliko ih alternator puni.Pokušaj nije skupa investicija.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #24 poslato: 08, 07, 2010, 10:50:58 pre podne »
kapetane,isti problem pražnjenja imao sam i ja na svom brodu,za dva dana prazni akomulatori.Kupio sam prekidač za akomulatore u Nautici na Adi i preko njih vezao dva akomulatora od po 100ah.Kad krenem sa broda okrenem na 0 ,a kad dođem uključim.Rade besprekorno.Merenje vršim pokazivačem koji sam skinuo sa lade 1500 (sat sa crvenim belim i zelenim poljem)pokazao se kao izvrstan.Pri startovanju pokazuje koliko su napunjeni a tokom punjenja koliko ih alternator puni.Pokušaj nije skupa investicija.

kako se zove taj instrument sa lade ? i nije mi jasno sta tacno radi ? iz tvog texta zakljucujem da na startu pokazuje voltazu a posle amperazu ?

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #25 poslato: 08, 07, 2010, 11:17:16 pre podne »
to je instrument koji je fabrički ugradjivan na lade 1300 i 1500 i sastoji se od tri polja.Crveno je mala voltaža,belo je nazovimo medijum i zeleno je voltaža od 12-16 volti.Kada daš kontakt kazaljka pokazuje napunjenost akomulatora  na jednom od ta tri polja,kada upališ motor on pokazuje punjenje 12 volti (na početku zelenog polja) a kako daješ gas kazaljka se pomera ka brojci 16v.Ako pogledaš lade tog tipa ovaj instrument se nalazio na sredini konzole ispod radija

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #26 poslato: 08, 07, 2010, 15:22:53 posle podne »
aha , to je ipak voltmetar ako se ne varam ?

Van mreže zorter

« Odgovor #27 poslato: 08, 07, 2010, 15:28:18 posle podne »
aha , to je ipak voltmetar ako se ne varam ?

:good: :good:

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #28 poslato: 08, 07, 2010, 19:08:23 posle podne »
Kapetane definitivno se javi za subotu da resimo tu mozgalicu.
Marke

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #29 poslato: 09, 07, 2010, 09:13:30 pre podne »
Interesuje me ima li nekakav ampermetar sa skalom na kojoj bi se očitavala potrošnja