E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Farbanje metalnog camca-iskustva i saveti
dalibor:
I nije neka stvar. Malo zagrebeš ili udariš o panj ili nešto drugo posle 15-30 dana oljusti se kao banana.
Generalno bačena para za materijal, vadjenje i spuštanje čamca. Ovo sve pričam iz ličnog iskustva,sa dobrom namerom.
U nautici je bolje plati u startu nego na pola sezone.
Labud 1258:
Kada sam ja bio u toj dilemi, malo sam cunjao po forumima gde su kola tema, tamo su preporucivali premaze na bazi katrana koji se koriste u nautici. Nisu oni bez veze specijalizovani, razlika u ceni sada može kasnije da se obije o glavu. Korito broda nije ti na ocima stalno ( kao auto ) pa ako se desi problem to se ne vidi do vadjenja ...
broker975fx:
Nije to nikako za spolja baš zato što je pomalo gumast - ne bukvalno ali nikako nema čvrstinu kao što ima epoxi katran, u principu kao što mu i ime kaže potrebnu čvrstinu i dugotrajnost mu upravo daje epoxi. Ovaj Body za kola je ok pošto je jeftin za neke kritične tačke u unutrašnjosti broda, recimo ispod WC, ispod tanka vode. Sloj je baš debeo i dobro zatvara i štiti mada postavlja se pitanje zašto filosofirati, bolje normalno ofarbati pa onda kontrolisati šta se dešava.
dalibor:
Upravo to.Nikada se nije desilo,a da ispod sloja Bodija nije bilo rdje ili korozije.
Sve se svodi na to da svi slojevi budu tanki ali izuzetno Žilavi.To mu daje samo epoxi smola ok.
Sve ostalo je budženje i drži vodu dok majstori odu.
Spoljni deo obavezno prefarbati kako bog kaže a unutrašnji može i sa nitro osnovnim pa lakom,ako je frka za finansije.
danas sutra uvek može epoxi na nitro farbu na sve uljane farbe nikako, rastvara ih.
LSI:
Заштита против корозије која се поставља на подове аутомобила најчешће се ради у форми такозваних пластисола на бази поливинилхлорида (PVC) који се наносе на већ хемијски заштићену металну каросерију.
Обично се, пре наношења пластисола, каросерије потапају у растворе који стварају танак, непрекидни филм који има функцију да спречи продор воде до лима.
Поменути слој пластисола је обично веће дебљине и његова функција је да спречи механичка оштећења до којих долази због удара каменчића које бацају точкови приликом кретања возила.
У води је далеко мања могућност да у корито чамца удари камен таквом силином као што то може каменчић који излети из протектора. Сетите се само како зврцне стакло ветробрана кад испод точкова возила испред вас излети камен. Тако нешто у води је практично немогуће (осим можда када елиса заковитла воду али и тада камен кога понесе водена струја у тренутку губи брзину и силину).
Зато се предружујем онима који су писали о томе да заштиту металног корита треба радити у складу са упутствима произовођача аниткорозионих премаза за пловила.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju