Nautika opšta... > Nautički priručnik
Prva pomoć - Ubod stršljena
Kolega:
Kapetane, za to su strucni samo doktori medicine, specijalisti anesteziologije i reanimatologije, kao i specijalisti alergologije.
Posto su to urgentna stanja u medicini, proceduru znaju svi doktori medicine, pa i mi doktori stomatologije.
Naravno, stvar je sto niko ne bi pozeleo da se susretne sa slucajem PRAVOG anafilaktickog soka u praksi.
Proceduru antisok terapije kod anafilaktickih reakcija mozete naci na bilo kom zdravstvenom sajtu.
Manje vise sve su iste.
Kapetan:
@ kolega
ne pomaze ni hitna pomoc tu... kad je mene uhvatio taj shok u 2 sata nocu znao sam da nema sanse da docekam hitnu pomoc ... sva sreca te se smirilo brzi i nisam se mnogo gusio.... dosli su 20 minuta posle smirivanja,,,
colonelo:
Ljudi ovo je dobra tema. Potpuni sam laik i zato mislim da je Zoranov predlog OK, barem da znamo sta nam treba na ladji.
Meni se pre jedno dve nedelje upravo to desilo u stanu. Sedim za kompom i odjednom sam poceo da se cesem ko lud. Pogledam ruke ono od ramena do sake izbile neke blande kao da me milion komaraca izujedalo i svrbi ko djavo. U roku od pola sata se prosirilo po celom telu, i usne pocele da mi oticu ( kao da sam ih napumpao silikonima). Normalno da sam se uplasio jel mi se to u zivotu nije desilo. Odem u Uregentni oni mi odma daju jednu inekciju, popijem rastvor kamene soli i tablete Loradatin. Hteli da me zadrze da lezim, kaze doc kao neka "akutna koprivnjaca". pojma nemaju od cega je, a ja znam da me nije nista ujelo, niti sam jeo ili pio nesto sto vec ranije nisam. Puste me kuci i kazu da ako pocnem da oticem da se hitno javim. Hvala Bogu za dva dana je sve proslo, a lekove sam pio jos 10 dana. E, sada zamisli situaciju da sam bio tada recimo na Belegiskim adama, sam pa ti vidi.
Kolega:
Ajde sastavicu spisak ovih dana...moram malo i ja da se presaberem pa da vam tacno popisem sta je od lekova dobro imati u kucnoj apoteci.
Ali morate me razumeti i da je ovo sto je Kapetan rekao 100% u pravu. (objavljivanje ovakvih podataka na foumu)
Osobe koje su npr. cirasi ne bi smele da koristi Dexason. Takav antagonizam postoji kod velikog broja lekova.
Ja cu napisati uopsteno (generalno) ali cu se i ograditi od odgovornosti, a NAJISKRENIJE preporucujem da sve potvrdite i proverite kod vaseg nadleznog lekara. :pogranichnik:
colonelo:
--- Citat: Dule 22, 02, 2009, 00:41:28 pre podne ---Zato colonelo prijatelju, lepo predstavi ženu i promeni mišljnje o njima na brodu, tako ne bi bio sam da se nešto desi. A dešava se, čovek padne, ujede ga nešto, sunčanica... ko je tu da pruži čašu vode ako ne žena.
--- Kraj citata ---
Ma upravu si Dule, ja sam se malo nasalio. :drinks:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju