Nautika opšta... > Nautički priručnik
Prva pomoć - Ubod stršljena
Zoran022:
Pre nego sto se obrišu komentari, imam jedan predlog:
Ako neko zna, šta je potrebno imati na brodu ili kampu u slučaju uboda stršljena. Bio sam svedok i učesnik par dogadjaja te vrste i mogu vam reći da nije bezazleno uopšte.
Kapetan:
--- Citat: Zoran022 21, 02, 2009, 22:52:06 posle podne ---Pre nego sto se obrišu komentari, imam jedan predlog:
Ako neko zna, šta je potrebno imati na brodu ili kampu u slučaju uboda stršljena. Bio sam svedok i učesnik par dogadjaja te vrste i mogu vam reći da nije bezazleno uopšte.
--- Kraj citata ---
ja nisam doktor i ne mogu ti dati ispravan savet i uzmi sve sto cu napisati ovde sa debelom rezervom..
ne znam da li to podpada pod anafilakticki sok , ja sa sobom nosim stalno kompelt za davanje inekcija i neke injekcije pod nazivom LEMOD SOLU, ja sam alergican na JAGODE i ukoliko pojedem jednu , prvo gutam tablete pod imenom PRESSING a ako se stanje pogorsa pomeseam vodu za inekcije sa ovim LEMOD SOLU i moram sam sebi da dam ako nem anekog drugog...
ne znam da li te inekcije pomazu protiv uboda strsljena... znam da mi je hitna pomoc to dala kada sam imao napad u 2 sata nocu... mislim da postoje neke univerzalne inekcije za anafilakticki sok...
Kolega:
Ljudi nemojte da bijete glavu oko tih stvari.
Zorane022 lepo je sto imas interesovanja da pomognes drugima u takvoj situaciji.
Konkretno, jedino sto mozes je da probas da ,,smiris loptu``, stavis hladan oblog na mesto uboda,osobu postavis u najudobniji polozaj u kojoj ce moci najlakse da dise i obavis STO BRZI transport u najblizu zdravstvenu ustanovu.
Kod anafilaktickih reakcija daje se sled injekcija intravenski (bolje nego intramuskularno), ADRENALIN + ANTIHISTAMINIK + KORTIKOSTEROID. Pre toga se osoba momentalno stavlja na kiseonik. Za sve ovo je potrebna opremljenost koju ne mozes obezbediti.
Maksimalan domen koji bi mogao primeniti je da das intramuskularnu injekciju antihistaminika i kotrikosteroida.
Za nemedicinsko osoblje, u takvoj situaciji :heat:
Ova varijanta sto kapetan ima za rezervu nije losa, PRESSING (antihistaminik) i LEMON SOLU (kortikosteroid). Ali to je varijanta za blaze forme,a zamerka je sto se pressing uzima per os i treba mu poprilicno vremena da pocne da deluje, a lemod solu mozes dati IM u deltoidni misic (ali i njemu ce trebati vremena).
Ako ipak pozelis da imas komplet antisok terapije uz sebe, mogu da napisem tacan sled i doze.
Kapetan:
--- Citat: Kolega 21, 02, 2009, 23:33:32 posle podne ---Ako ipak pozelis da imas komplet antisok terapije uz sebe, mogu da napisem tacan sled i doze.
--- Kraj citata ---
hm ne znam koliko je pametno ... ako se nesto desi nepredvidjeno covek rekao procitao na internetu..
najbolje ODMAH ZVATI 94 a sve ovo sto smo mi napisali neka se nadje ako kazu momci sa 94 jel imas to a ti pogledas i das.. nemojet da odgovarate zaneciji zivot... uzmite sve moguce ali neka 94 diktira redosled davanja...
@kolega
nemoj da se ljutis al mislim da ljudi trebaju da prvo zovu 94 pa onda da primene sta i kakom, krivicno je odgovran i onaj ko iz najbolje namere nesto uradi...
znaci nabavite sve sto vam ljudi predlazu ali zovite 94 a pa neka oni kazu sta da date.. sva sreca pe lekovi nisu skupi...
kolega slobodno ostavi postupak ali ja sam moram ovo gore da napisem iz opreza jer te ne znam licno i ne znam da li si strucno lice
Kolega:
Tu nema neke preterane pomoci. :sorry:
Kod slucajeva otoka koji se javi nakon uboda, to je nuzno zlo lokalne reakcije.
Ono sto mozes da primenis je kobinacija (kao posle vadjenja umnjaka):
HLADAN OBLOG SPOLJA (nikako led, on moze da napravi promrzlinu i pogorsa situaciju, vec hladna voda iz frizidera na gazu ili maramicu) i
DEKSAZON tabl. 0,5mg, 3 x 3, naredna 3 dana.
To ce smanjiti otok.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju