Nautika opšta... > Nautički priručnik

Prva pomoć - Ubod stršljena

<< < (3/6) > >>

skipper:
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,117.0.html

Kapetan:

--- Citat: Dule  22, 02, 2009, 02:21:05 pre podne ---Pa da, scipper već napravio spisak za priručnu apoteku. Sad sam je odštampao i ovih dana ću dopuniti, dosta toga nemam.

--- Kraj citata ---

dajem spisak zeni medicinski je radnik :) a ja skoro kupio onaj za kola i doneo na brod :)

budens72:
Mene je prošle godine ubo stršljen za stopalo i posle nekih sat i po počela noga da otiče,nisam puno brinuo oko toga,a uveče se otok povećao i sutradan sam jedva mogao da hodam.Sutra uveče sam otišao u ambulantu da tražim nešto da smirim otok,a oni su mi rekli da nema ništa osim da stavljam hladne obloge i da će se za par dana smiriti.Tako je i bilo.Onda sam ih pitao da li postoje neke injekcije koje se mogu kupiti i imati kod sebe kada smo na našem ostrvu,čisto zbog dece,za ne daj bože,ali su mi rekli da tako nešto nema u prodaji,već se samo u ambulanti daje u slučaju alergije. :nono:
Inače kod nas ima jako puno stršljena i ja sam ih prošle godine na stotine ubio.Ugnezdili su nam se bili na zabatu kućice.Nadam se da ove godine neće.

zorter:
Tema je vise nego vrlo dobra.Treba imati tu vrstu prve pomoci kod sebe jer ubod (mislim 3 i vise) strsljenova u predelu vrata u velikoj meri je smrtonosna bez extra hitnog reagovanja.A mi cesto umemo biti vremenski daleko od civilizacije (mislim na lokaciju voznje camcima ili kampovanje).Mislim da bi svako ponaosob licno za sebe (i clanove svoje porodice) trebao da ode kod svog lekara da ga pita sta sme: kada, kako, koliko medikamenata da upotrebi.
I opet je kapetan u pravu (valjda zato ijeste kapetan :pogranichnik:)
Prvo nazvati 94 pa u saradnji sa njima davati medikamente i naravno hitan transport do najblizeg urgentnog centra.
A stvarno se slazem da bi trebalo imati i prvu pomoc (a naravno i znati kako se daje) protiv ujeda zmija mada nisu sve otrovnice.Treba prvo nauciti kako se razlikuju i koji su simptomi kad je ujed zmije otrovnice u pitanju.

Outboard Master:
pcele su otrovnije nego strsljeni to je fakt . ubod pcele ima faktor otrova 1,7-15 vise nego ubod strsljena. kod alergicne reakcije uboda treba naravno odmah otici kod doktora. koliko sam ja ucio treba se kod uboda pcele ili strsljena odmah posle toga popiti tablete CALCIJUM 500mg ili bolje 1000mg ,calcijum sprecava da ubod natekne zato sto tkivo neuvlaci vodu u sebe i tako da natekne.
to smo mi ucili na 2 nedeljnom kursu za ribolovacku dozvolu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju