E, ovako treba... > Plovila
Zeko 2
SALE NB:
--- Citat: Barba 26, 06, 2011, 15:52:40 posle podne ---Ne verujem da ce ti napraviti neko posebno opterecenje, pa motor ti je sada 300 obrtaja preko, taman ces ga vrteti na 5400-5600 rpm, a imaces dovoljno sile da smanjis slip, a dovoljno i za skijasa i za vise ljudi na camcu, bar tako kazu knjige. Ja bih tu elisu svakako probao, ako je moguce pre kupovine. Sad tu treba izracunati korak 17 na 5400 rpm ili 15 na 5800. Da li vredi bilo sta ulagati za par km/h.
Sto se tice koraka 16, ja mislim da ti pretpostavljas mnogo mali slip, sad jbg to ne mozemo da znamo bez ozbiljnog testiranja, kad je sila na propeleru jednaka ukupnom otporu kretanja. Znaci maksimalna brzina (nulto ubrzanje). Ja sam na sto mesta nasao da je slip oko 20%, a da je idealan oko 15%, za te brzine. A i racunice Dave Gerr-a tako govore.
--- Kraj citata ---
Ovo sa obrtajima je pomalo relativno. Bili smo Marina i ja, sa malo goriva, ploveći nizvodno i sa vetrom u leđa. Ja moram računati da ću ponekad ploviti i uzvodno i protiv vetra i sa dosta goriva i opreme.
Realno, ja postižem oko 5500-5600 obrtaja i brzinu oko 50Km/h nizvodno. I realno imam veoma mali slip. Uzrok leži u tome što ovaj motor ima skoro "Bigfoot" karakteristike, kada je prenos u pitanju.
Amerikanci ovakve motore koriste za pokretanje tzv. "pontoon-boat-ova", koji imaju mali otpor trupa, a veliku sopstvenu težinu (tj. veliko dozv. opterećenje), pa je potreban motor koji ima veliki potisak da ih izgura u glisiranje.. Zato je i elisa velikog prečnika ( ovakve elise nose Japanci sa 70-90ks!!!)
Elisa 17 mi je važnija sa stanovišta uštede goriva, nego zbog obaranja nekog brzinskog rekorda. Sada krstarim sa nekih 38-42km/h na 4600-5000 o/min. Ako bi tu istu brzinu imao sa 4000 - 4400 obrtaja, to bi značilo za potrošnju.
Stvar je u tome što imam u rezervi elisu 14 x 13, sa kojom ovaj motor može da gura manje barže, a takva mi stvarno ne treba. Kada bih dobio 17-icu u zamenu... to bi bilo to! :good:
Barba:
Tako je, to je GR odnos za High Thrust, Yamaha za T50 koristi 2.33. S druge strane, ako je camac lagan, bolje je da je odnos manji, jer je broj obrtaja propelera veci, pa je veca i brzina, naravno motor mora da ima dovoljno snage, Yamaha za F50 koristi GR 1.84. Sto se ustede goriva tice, tu moras da pazis da ti moment motora ne ode mnogo nisko sa smanjenjem RPM, a samim tim i isporucena snaga, tu je ona fantasticna prednost elektromotora.
To lako mozes da izracunas posto imas tahometar. Koliko sada ides na 4000 rpm, iz toga mozes da izracunas sta bi ti na tom rpm dala 17-ica, ali racunaj da ce motor dodatno opterecenje zbog veceg koraka kompenzovati gorivom, tj. ti ces morati da das veci gas da bi postigao tih 4000, nego sto je potrebno sada.
SALE NB:
Ma sa tim mogu da se igram, ako kojim slučajem nađem 17-icu.
Ono što je bitno - ja sam sasvim zadovoljan kako se čamac i motor ponašaju. Mislim da je ova elisa optimalna za sve namene, dovoljno je brza kad mi se žuri, a ima dovoljno potiska da me izgura čak i sa 5 ljudi u čamcu! :good:
U stvari, biće mi najbolje da onu teretnu zamenim za još jednu ovakvu. Onda sam miran! :good: :stop:
SALE NB:
Zeko 2 nastavlja plovidbu pod komandom novog kapetana.
Ubuduće će mu matična marina biti u Beogradu, na Savi.
Novom vlasniku želim puno sreće, avantura i zadovoljstva sa našim Zekom 2.
Mi ćemo plovidbu nastaviti na "Zeki 3", koji je u izgradnji.
Trenutno se uredjuje enterijer, a nadamo se da će zaploviti još ove jeseni. Vidimo se na vodi
srsa:
Честитам новом власнику на доброј куповини, а теби Сале на продаји Зеке 2 и припреми новог Зеке. 114 Него, поред окачених слика, могао би да нам даш и нешто детаљнији опис и карактеристике новог Зеке 3. Видим да си од окорелог глисераша прешао у импозантне депласманце. sajkaca
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju