Brokeru,
Na gasnim rešoima ili plamenicima temperatura je najviša na vrhu plavičastog plamena tačno tamo gde izgleda kao da plamen prestaje.
Sećam se da su nas na fakultetu nekada učili da baš u toj zoni zagrevamo staklene cevčice i epruvete koje smo profilisali zagrevanjem na plamenicima.
Inače, ako nema dovoljno vazduha, plamen je žućkaste boje i pojavljuje se crni dim (čadj) na vrhu.
Ako se pažljivo zagledate, videćete da postoje bar tri zone u plamenu: pri dnu je obično žućkast, pa onda preko rumene boje prelazi polako do plavičaste. Što je više vazduha plamen je svetliji i u zoni plavih tonova, a na kraju - izgleda kao da ga uopšte nema, postane nevidljiv i često samo po treperenju vazduha znamo da postoji (dok ne stavimo ruku, ne daj, Bože!).
Te dizne koje ste pominjali su ključ pravilnog gorenja gasa. I tačno je da postoje dizne za zemni gas i za smešu propan-butan gasa (ono što kupujemo u bocama). Pravilan odabir dizne je uslov za dobar plamen.
Ali postoji i nešto što ljudi obično nazivaju regulator - radi se o takozvanom rasplinjaču. Ovaj uredjaj je veoma važan za bezbedno korišćenje svih gasnih rešoa, šporeta ili grejalica.
Vodite računa da to uvek bude montirano na crevo pre gorionika ili pre mesta na kojem se crevo spaja sa uredjajem (ponekad postoje na uredjaju cevčice koje gas sprovode do gorionika.
Često ljudi kažu da rešo može i bez toga - ne bih nikom preporučio. Iskustvo je pokazalo da taj regulator ima svoju zaštitnu funkciju i treba ga imati, a vrlo je jevtin.