E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

SIDRENJE SAVETI

<< < (18/27) > >>

Bakara:
Zox, ja sam uzeo Danforth od 8kg, pocinkovano za oko 4600din ovde:
http://webshop.grosinox.co.rs/products/200-sidro-danfort.aspx

Na to sam dodao i 3m pocinkovanog lanca od 8mm, i 25m kanapa. Moj Albin je 25ft i tezine 1.5t+

Nisam jos imao prilike da budem usidren po nekom vetru, ali po svim racunicama to treba da bude i vise nego dovoljno.

LSI:
Зоране, има овде на форуму људи који су много боље упознати с овом проблематиком и који су се, за разлику од мене, сидрили много пута. Надам се да ће се неко од њих јавити и помоћи својим искуством и саветом.

Ја бих се осврнуо на само један детаљ, а то је дужина ланца. Мене су убедили да је бар 5 м ланца дебљине око 4 мм потребно да би ланац својом тежином држао сидро у правилном положају. Што се тиче дужине канапа, слушао сам многе који су причали о томе како им је сидрењак дуг колико 2-3 дубине на месту где се сидре. Све што сам ја прочитао, каже да је дужина сидрењака за безбедно сидрење бар 5-7 дубина на месту где се обара сидро. Мислим да су то савети на бази искуства а понешто у томе се пита и физика. Видео сам једном неку слику на којој су приказане линије сила на сидрењаку. Има ту свега. Зато верујем онима који говоре о већој дужини ланца и већој дужини канапа. А што се тиче канапа, написао сам дебљину од 12 мм или више зато што је тањи канап тежак за манипулацију, сече руке при извлачењу.

Ја сам сидрење свог чамца решио тако што имам мачка од 3 кг, имам 5 м ланца и имам два конопца од по 10 м с металним копчама на крајевима. Како не намеравам да се сидрим на местима где су дубине велике, а за сидрење дуж обале ми је сидро пре потребно да спречим заношење чамца, мислим да ми је то сасвим довољно. Ко иде на веће дубине, на сидрење у јакој струји или на мору... тај мора на чамцу да нађе место за ланац и конопац.

LSI:

--- Citat: Zox  03, 12, 2017, 12:54:42 posle podne ---... али ако буде претешко нећу га моћи са лакоћом забацити.

--- Kraj citata ---

Сад ми је за око запао и овај детаљ који сам издвојио.
Моје искуство је веома мало па ће се можда неко и насмејати овом што ћу написати али, колико сам ја разумео, приликом обарања сидра, сидро се не баца, оно се спушта поред чамца.

Мислим да би забацивање, да би сидро било бачено даље од чамца, могло чак бити и опасно јер човек може да изгуби равнотежу, чамац се заљуља и човек лако може да заврши у води са сидром. Или, приликом љуљања чамца и њихања сидром, сидро може да удари о корито чамца, па ако је пластично... Не би ваљало.
Колико сам видео ни са великих бродова сидро се не избацује неким катапултом, већ се спушта право доле, док се не закачи за дно. Онда се испусти потребна дужина сидрењака...

Уосталом, писали смо ми о сидрењу у некој од тема на нашем форуму... ваља то прелистати мало и прочитати поново.

broker975fx:
Ne bih da pametnujem ali glavnom sidru nije mesto negde u nekom spremistu, ono mora biti na pramcu sa svom opremom i spremno za upotrebu. Nacin na koji ce se operacija izvoditi nije bitna i u principu za manja sidra recimo do 15kg elektricni vinc je stvarno bespotreban dok za teza tu vec mora postojati nesto za pomoc. Treba ti jedana ozbiljnija koturaca preko koje ce lanac i sidro ici i eventualno da napravis leziste gde ce sidro biti na pramcu osigurano osiguracem koji se lako skida. Lanac i konop stoji ili u spremistu ako ga ima ili uredno slozeno na palubi. Na kraju krajeva moze i bez tog lezista jer to su mala sidra, sve spremno stavis na pramac, opet osigurano da ne upadne u vodu, konop slozen pored a kraj vezan za bitvu, posto znam careve koji su se sidrili tako a da kraj nije bio vezan nizasta:)

broker975fx:
Pa moze da se pravi ili da se uzme gotovo, tocak i taj nosac sidra, osigurac je recimo jedan sraf sa leptir maticom koja se lako skida, to ces videti na skoro svakom brodicu

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju