E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

SIDRENJE SAVETI

<< < (17/27) > >>

vepar:
I hteo sam jos da vas pitam kako se noci u kanalima? neki mi deluju previse uski da bih smeo da se pramcem nasucem na obalu... A ne bih voleo da se nadjem nekoj samohodci na putu  7645218764198 Da li se u kanalima moze bezbedno nociti samo na trianglima?

zankiki:
Negde sam ti već pisao o tome... Na kraju, zavisi i od tačnog mesta, širine kanala... Proceniš sam na licu mesta.

Mnogo puta ćeš se naći u sličnim situacijama, kad si na nepoznatom terenu. Pozicije koje na mapama izgledaju dobro, u praksi to više nisu. Ide noć a ti tražiš mesto za sidro.

Ali pogotovo jer imaš tabanaša i mali gaz, tebe to ne treba da brine. Možeš da se smestiš gde žališ.

budens72:
uvek nosi sa sobom jednu ili dve automobilske gume ako je beton,kamen ili šljunak u pitanju,veži ih  i stavi ih pod pramac... tako ćeš sačuvati pramčani deo dna od oštećenja...

Nidza:
Evo na linku ispod teksta imas tablicu koja shodno duzini camca u stopama (neko procenio tipicne/prosecne tezine u odnosu na duzine camca) procenjuje tezinu potrebnog sidra, samo pretvori lbs u kg. Obrati paznju da je tabela data da ce tako izabrano sidro drzati camac do maksimalne brzine vetra od 20 nautickih milja! Predlazem da odaberes za jednu klasu bar vece sidro od predlozenog u tabeli.

http://www.danforthanchors.com/standard.html

Na primer, posto je moj camac dosta tezi od prosecnog za svoju duzinu, ja sam odabrao sidro 2x teze od predlozenog, sto je oko 12kg i jedini put kad je pocelo da ore je kad je bilo ovo poslednje nevreme sa olujnim vetrom o cemu smo pisali na forumu. U svakom slucaju ako nekad odem na more, planiram da mi ovo bude rezervno, a 25kg glavno, sad mi je pomocno 7kg. Uzmi u obzir da nije primarna prednost veceg sidra veca tezina/masa, vec sto ima znacajno duzu "rudu" i krake pa se znacajno bolje i dublje zabode u dno i bolje drzi, ali je lakse klasifikovati ih po tezini jer je to samo jedan broj za poredjenje.

LSI:
Зоране, мачак сидро је идеално за песковито дно, док је данфорт сидро погодно практично за све врсте подлога (мало слабије ако је доле мекан муљ или трава), па је самим тим и универзалније.
Овај мачак од 4 кг послужиће као идеално помоћно сидро.
Не сећам се тачно (треба проверити) и та тежина од 4 кг је за такав чамац често довољна (за лепо време), тако да верујем да ће сидро од 9 кг бити довољно за безбедно сидрење по било ком времену, мада ја мислим да би неко данфорт сидро тежине 5-6 кг, уз 5 м ланца на почетку и једно 20-30 м конопца дебљине 12 или више милиметара било сасвим довољно за чамац какав је на слици.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju