Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Plastika oko nas - otpad - reciklaža
Kapetan:
ja sam bio proijatno iznenadjen kada sam u Maxiju pre par meseci dobio kesu na kojoj pise ova kesa je biorazgradiva i razgradice se za 4 godine...
od tada sve sitnice kada sam na poslu kupujem u maxiju.... lepo sto su se setili bez da ih zakon prisili...
bila je skoro neka inicijativa ne znam da li su je usvojili da se na poducju beograda zabrane najlonske kese a da se dozvole samo biorazgradive ili papirne... to bi trebalo podrazati :good:
marke:
Postoje LJUDI:
1. Koji su "na visem nivou svesti" i otpad ostavljaju na mesta za reciklazu
2. Koji su "cisti" i otpad bacaju na deponije.
3. "Prljavi" koji bacaju otpad bez razmisljanja pored sebe.
4. E KOD NAS IMA I BROJ 4. a to su "talentovano prljavi i nevaspitani".
A kako "talentovano prljavi i nevaspitani"?
Pa lepo umesto da kao ostali primitivci ispuste otpad gde stignu oni ga lepo ostave tamo gde je sigurno da ga svi vide i da ce dugo da bude nedirnut.
Lepo skupe djubre u kesu pa je okace na drvo ili spale konzerve, plasticne flase i ostalo djubre i naprave veliki "kolac" koji trajno ukrasava to mesto. Kada imaju u rukama ambalazu od hrane ne bace je na ulicu gde cistaci mogu da je pokupe vec je zaglave izmedju oluka i zida zgrade ili u bace u neku zardinjeru, ukrase podrumski prozor ubace u stubice na trotoaru kojima prvo otkinu kuglu na vrhu ili bace sto dublje pod neki kiosk ili slicno da se vidi ali da ne moze da se dohvati metlom.
Svaka supljina ili uzan prostor je meta ovih posebnih ljudi koji s namerom pune djubretom sve sto je tesko ocistiti a zasto; e to niko ne ume da mi objasni.
Kapetan:
marke zaboravio si dno kucice od liftova... to je moderno arheolosko nalaziste... od postanka zgrade pa do danas... sve mozete da nadjete ... ova kucista se nikada ne ciste a desi se da neko gurne i pikavac pa da planu ...
inace na karaburmi su par dana postojale one varijante kontejnera za recilklazu a onda su odjednom NESTALI kako i zasto niko ne zna...
Kapetan:
meni pre lici da su ih ganci isekli u sekundarne sirovine
LSI:
Sad sam saznao: taksa koju če proizvodjači kesa morati da plate je 20.000,00 RSD po toni proizvodenih kesa.
Od debljine i ostalih dimenzija zavisi koliko kesa može da izadje iz tone (neki su mi rekli da treba da plate 20,00 RSD, a drugi 0,20 RSD po komadu).
Nije malo, ali "kesari" kažu da to nije u suštini veliko opterećenje i da kese neće poskupeti više od 5-10% zbog toga (u prvo vreme verovatno uopšte neće menjati cenu, dok ne vide kako će to da zaživi).
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju