Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Plastika oko nas - otpad - reciklaža
LSI:
Priroda oko nas zagadjena je svim vrstama otpada. Plastične boce, kese, folije, tanjiri, čaše i ostalo nalaze se svugde. Evo nekoliko interesantnih statističkih podataka na tu temu:
- U SAD jedna prosečna osoba dnevno proizvede 2-3 kg ili na godišnjem nivou više od 20 tona smeća.
- Samo jedna desetina čvrstog otpada u SAD biva reciklirana.
- Svake godine napunimo otpadom toliko kamiona da bi kolona bila duga do polovine puta od Zemlje do Meseca.
- Svakog dana U SAD gradjani stvore toliko otpada da njime može biti natovareno 63.000 kamiona.
- Gotovo 1/3 otpada u SAD potiče od ambalaže za pakovanje.
- Amerikanci svakog sata odbace 2,5 miliona plastičnih boca.
- Svake godine Amerikanci proizvedu toliko plastičnih folija za pakovanje da bi njima mogli prekriti čitav Teksas.
- 70% gradskih uprava u SAD problem otpada rešava odlaganjem na deponijama.
- Deponije se u SAD zatvaraju u proseku po jedna dnevno.
- Količina smeća na ulicama u UK povećana je 500% od ranih 1960-tih.
- U UK oko 80% upotrebljene plastike završava na deponijama, 8% biva spaljeno i samo 7% reciklirano.
- U UK oko 60% kućnog otpada potiče od ambalaže za pakovanje.
- U telima 96% uginulih galebova na obalama Severne Škotske pronadjeno je u proseku po 28 komada različitih plastičnih otpadaka.
- Potrebno vreme za razgradnju plastike se procenjuje na 400 godina. Svaki komad proizveden od pojave plastike, još uvek se može pronaći negde u prirodi.
Poslednjih godina ovaj problem se rešava proizvodnjom razgradive plastike. Postoji nekoliko vrsta aditiva koji plastiku čine podložnom biorazgradnji.
Neki od njih svoju efikasnost ispoljavaju u prisustvu vlage, nekima je potrebno svetlo ili temperatura ili više od ovih faktora.
U Srbiji je početkom ovog meseca stupila na snagu uredba po kojoj proizvodjači kesa koje se koriste za pakovanje robe u prodavnicama moraju u svom sastavu imati ovakve aditive. U protivnom, svaki proizvodjač će morati da plati izvesnu količinu novca za svaku proizvedenu kesu bez aditiva (nisam još proverio ali čujem da se radi o taksi od oko 20-tak para po komadu, što uopšte nije malo, imajući u vidu godišnje proizvedene količine).
Ovako proizvedene kese počinju da se razgradjuju pod uticajem svetlosti, a pravi katalizator je povišena temperatura (na oko 70 oC vreme razgradnje se skraćuje na svega nekoliko meseci).
Možemo se samo nadati da će svi proizvodjači shvatiti potrebu upotrebe ovakvih aditiva i da će na našim obalama biti manje kesa okačenih o grane vrba i topola.
zorter:
A šta je ovde NAUTIKA? Boca ili kesa u reci ili Američki podaci o količina otpada?
LSI:
--- Citat: zorter 13, 03, 2010, 19:06:55 posle podne ---A šta je ovde NAUTIKA? Boca ili kesa u reci ili Američki podaci o količina otpada?
--- Kraj citata ---
Nautika je u nadi da će i kesa i boca biti manje na obalama i u vodi.
Nautika je i u tome da te kese i boce i komade raspadnute plastike jedu ptice i životinje koje žive kraj vode, a da plastika ne spada u ono što obično nazivamo hranom.
Nautika je i u tome da se svi koji idemo na vodu setimo koliko vremena je potrebno da se plastična ambalaža razgradi.
(Uzgred, da sam mogao da nadjem statističke podatke za Srbiju, sigurno bih i njih stavio radi uporedjenja, medjutim, kao da kod nas niko ne vodi takvu statistiku.)
zoki novus:
--- Citat: zorter 13, 03, 2010, 19:06:55 posle podne ---A šta je ovde NAUTIKA? Boca ili kesa u reci ili Američki podaci o količina otpada?
--- Kraj citata ---
Zbetmen spasava ameriku :lol: :lol:
zorter:
--- Citat: LSI 13, 03, 2010, 19:27:25 posle podne ---
--- Kraj citata ---
.......
(Uzgred, da sam mogao da nadjem statističke podatke za Srbiju, sigurno bih i njih stavio radi uporedjenja, medjutim, kao da kod nas niko ne vodi takvu statistiku.)
--- Kraj citata ---
Najmanje me interesuje statistika u Americi i Velikoj Britaniji.
Ma nije samo plastika problem. Šta ćemo sa starim frižiderima, raznim delovima nameštaja, otpadnim vodama..... Leševima raznih životinja, iako su biorazgradivi velika su opasnost po zdravlje jer su prenosioci raznih bolesti. Sve je onda nautika.
A s obzirom da sam se 8 godina bavio reciklažom plastike, a država mi zatvorila preduzeće, nisam baš siguran u njene dobre namere. Dok sam radio, nije postojalo aditiva za ubrzanje razgradivosti, već za duže postojanje plastike. A biorazgradiva plastika je tek bila u začeću i to kao granulat koji je "rastao" na njivama. Kao svaki drugi usev.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju