Autor Tema: Tende  (Pročitano 28142 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Zoran022

• Gost
Tende
« poslato: 20, 02, 2009, 00:14:25 pre podne »
Imam nameru da nakačim neku tendu na čamac, koja neće smetati pri pecanju i da može da se sklopi po potrebi, a da tako sklopljena ne smeta pri kretanju u čamcu. Ima nekih gotovih rešenja, kao ovo na slikama, ali bih lakše podneo ukoliko to napravim sam. Planiram da upotrebim crne cevi zbog lakšeg zavarivanja i veće čvrstoće u odnosu na aluminijumske cevi, ali to ne mora biti presudno u odluci koji materijal koristiti.
Znači, sve sugestije u vezi materijala za izradu, šarki, spojeva, čime i kako ojačati uglove da neki vetrić ne pokrivi sve to i slično, dobrodošle su 
A možda je neko već napravio ili ima nešto takvo pa da iznese svoja iskustva o tome koliko je to zaista praktično i vredi li se majati oko toga.

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
???: Tende
« Odgovor #1 poslato: 20, 02, 2009, 12:12:15 posle podne »
Inox je lep, čvrst i skup. Te tende koje su na slikama koštaju cca.100€ u Gros inoxu. Ako ih sam radiš od inoxa, biće skuplje.
Ja planiram da napravim tendu, ali od alu cevki 22 ili 25 mm. Šarke i ostalo ima takođe da se kupi u Gros-Inoxu. Meni su ove gotove prevelike.
Većina ovih gotovih tendi je od alu cevi, nema tu tolikog opterećenja, pogotovo što je tenda u vožnji ankerisana i napred i nazad.

"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže SALE NB

« Odgovor #2 poslato: 20, 02, 2009, 13:16:49 posle podne »
Ja sam mislio da ga napred kačim na šoferku, otraga na "kadu" ispred motora, sve to uz 4  spoja na bokovima. Unakrsno ankerisanje ne dolazi u obzir.

To za jedro si možda u pravu, ali razmisli i o sledećem: Bočni vetar koji je dovoljno jak da slomi alu-tendu će, u slučaju čvrste konstrukcije, najverovatnije prevrnuti i tendu i čamac - osim ako nemaš neki čamac sa dubokom kobilicom, u tom slučaju počinješ da jedriš! :)

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #3 poslato: 21, 02, 2009, 12:04:15 posle podne »
Naravno da vam se camac nece prevrnuti bez obzira kolika je povrsina tende i koliko je tezak camac itd.Ja sam razmisljao da pravim tendu za moj t-9 ali inox je skup,aluminijum isto,treba ga dobro saviti,naruciti sve zglobove i stopice za montazu na camac itd.itd.

Razmislite i o izboru materijala za pokrivanje.Gde cete da nadjete pravi vodonepropusni a da pritom odbija i UV A I UV B zrake? Ako i to sve nadjete,koliko ce sve to da kosta para i vremena ?

Ja sam u Gross inoxu prosle godine kupio za moj titel 9.Duzine je 180 cm a sirine mislim 150.Kada duva jak vetar lepo se sklopi a i ima svoju futrolu pa se sve u nju savije i nema brige.Cena u junu je bila 11.000 din.E sad "izmerite" pa vidite dali se isplati para i truda ili...

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #4 poslato: 21, 02, 2009, 12:11:01 posle podne »
Inace moja tenda je kao ona br.2 na prvoj Zoranovoj slici

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #5 poslato: 21, 02, 2009, 12:48:20 posle podne »
Komso,bojim se da ces i sa tvojom tendom doci blizu cifre gotove-prave tende. Vidis i sam da je "ova zanimacija" skup sport a najskuplje je ako u nautici zelis nesto "za privremeno..."Prava tenda je i da se sklonis i od sunca i od kise u krajnjem slucaju,montaza i demontaza brza i laka.Proveri cene i trud za varijantu uradi sam i onu gotovu.Bas me zanima.Naravno iscimaces se za materijal onoliko.Ja sam hteo tu varijantu prosle godine ali sam upravo zbog svega toga i odustao.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #6 poslato: 21, 02, 2009, 12:59:46 posle podne »
Izgleda da se samo mi sa "zone 022" bakćemo sa tendama! :)

Zorane, moram reći da se slažem sa Vladom. Moj čamac je je 3,7m preko svega, a ovi nude jedino tende od 1.8m dužine.
Malo sam premerio - i to izgleda baš nakaradno! Zato ću ja sebi praviti tendu dužine 1.3-1.5 m. po meri.
Ali, apsolutno se ne zanosim da ću nešto uštedeti, a kvalitet i završna obrada mogu biti samo lošiji.

Ipak, sačekaću ovaj sajam nautike, možda neko ponudi tende u raznim dimenzijama, pa ću onda ipak kupiti.

Vlado , nikako da se vidimo, zvao sam te jednom(nisi se javljao,a ja nisam hteo da smetam) pre dva vikenda, da se nađemo kod Marka, ali sad nikako da opet ulovim priliku...   

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #7 poslato: 21, 02, 2009, 18:52:40 posle podne »
Jel Gross inox ima u Beogradu neku radnju ili samo u NS, gde mogu da pogledam te tende? Da li ima više boja?

Van mreže SALE NB

« Odgovor #8 poslato: 21, 02, 2009, 19:43:52 posle podne »
Jel Gross inox ima u Beogradu neku radnju ili samo u NS, gde mogu da pogledam te tende? Da li ima više boja?

Samo NS i ovaj e-shop http://www.grosinox.co.yu/products.html.
Kad naručuješ online, imaš 5% popusta. Nije mnogo, ali...

Ja nešto vrebam priliku da skoknem do NS-a, pa da zavirim. Ali ako ne pre, onda na sajmu.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #9 poslato: 21, 02, 2009, 20:31:10 posle podne »
Ljudi ,ja sam gotovo siguran da postoji mogucnost narudzbine tendi u raznim dimenzjma.Gros inox ako nema nesto na lageru onda trebuju i kazu u roku od 10-tak dana im stigne.Ja sam kod njih kaupovao razne stvari od okov,bitvi,cekrka za prikolice ...Vrlo su poslovni.Nemaju prodavnicu u bgd ali city expresom stize sve u roku 24 h i to za 250,00 ! za te pare ne vredi ici u NS.

Zoki ok ti je razmisljanje ali ta tenda ce biti porilicno teska ako konstrukcija bude od metala.
Sale druze,nisam video poziv,cimni me npr sutra posle podne da odemo kod Marka na kafu i casicu price.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #10 poslato: 21, 02, 2009, 21:01:25 posle podne »
Evo kako izgleda...

Van mreže SALE NB

« Odgovor #11 poslato: 27, 02, 2009, 09:39:04 pre podne »
Postoji firma Aqua-tex u NS, oni su specijalisti za te stvari,i cene su im OK.
Dogovoriš se sa njima, oni dođu, uzmu mere, naprave, namontiraju i......naplate :)

http://www.mojaladja.com/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=3&Itemid=12

Van mreže SALE NB

« Odgovor #12 poslato: 21, 03, 2009, 21:54:51 posle podne »
Evo kako izgleda tenda iz "samogradnje". Ovde sam je probno montirao, još treba navući platno i doraditi par sitnica.

Plastične spojnice i zglobovi su iz Gros - inoxa- kvalitet tako-tako, morao sam da ih dorađujem, pošto ne pasuju baš idealno.  :wild:
Proba po savetu iz Gros- Inoxa ("mora da se nabije"), je završila sa odlomljenim nosačem  :sorry: - srećom postoji epoxy, služiće barem dok ne kupim novi nosač.
Alu cevi iz Jeep-komerca promer 22mm, zid debljine 2mm, savijanje obavio komšija, nije idealno, ali ok.
Ide još 2m nautičkog platna iz YU - Sorbona.

Spojnice:                          2500 din
Cevi:                               1500 din
Savijanje:                          500 din
Platno:                            1500 din
Šrafovi, matice i slično:        500 din
Sokić za Marinu:                 100 din
Pivo za mene:                    800 din

Za tendu po meri, mislim da to nije previše.  :preved:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #13 poslato: 21, 03, 2009, 22:42:55 posle podne »
Zorane, vertikale su 1 metar, a ukupna visina od dna je 1,25metara. Ali moj čamac je drugačiji i koristim ga drugačije.
U svakom slučaju, tebi će trebati više cevi, više platna, a onda nisam siguran koliko je samogradnja finansijski isplativa.
Jedno je sigurno, u tim dimenzijama je ne možeš naći gotovu. Širina i dužina nisu problem, ali najviša tenda koju sam našao da prodaju je 140 cm.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #14 poslato: 21, 03, 2009, 23:06:21 posle podne »
SALE SVAKA CAST !!!

izgleda kao fabricka ... ma izgleda bolje bre...