Evo malo nekih iskustva koje sam imao juce...
Posle poziva sa marine, gde se odkacila dereglija od 10tak tona , dodjem da pomognem..
Izvedem chea po malom jacem vetru u i sa dva drugara krenem prema deregliji koja je otisla samoinicijativno na marinu Lepi mika , a sve zahvaljujuci ne odrzavanju (konopci popucali) i nemaru vlasnika...
Komsije sa marine Lepi mika su uhvatili deregliju i privezali je kod njih na vrh jedno pontona... primicemo se i shvatamo da bas i ne mozemo da pridjemo sa desne strane broda i odvucemo je jer je tu ponton sa leve strane vidimo niz malih siklju i ostalih zezancija a neznajuci dubinu ne usudjujemo se da zavucemo 10 metara od obale i dereglije ... sto zbog gaza sto zbog vetra koji nas baca na obalu..
resimo da vezemo deregliju i isteramo je na debelu vodu , to jest na centar govnare pa da se prevezemo .. uz malo manevrisanje uspemo u tome , privezemo se bocno sa desne strane (nas desni njen levi bok) i krenemo da je teglimo... al ne lezi vraze .. pun levi ne daje rezultate a pun desni sa nasim motorm daje desni okret....
shvatamo da ne znamo u kom pravcu je okrenuto kormilo na deregliji , predpostavljamo da bas i nije kako nama treba... odustajemo od teglja razvezujemo se i krenemo da slepamo kao sto bi i sa kolima... nekako napredujemo ali svaki momenat korigujemo kurs sto zbog vetra sto zbog nepredvidjenog ponasanja ladje...
uspevamo na kraju da dovucemo ladju i parkiramo izmedju dva prsta ...
ako se nadjete u ovakvoj situaciji obratite paznju na sledece stvari ....
1 Kormilo druge ladje da li znate na koju stranu je okrenuto i da li mozete da ga okrenete kako treba (mi nismo mogli jer je bila zakljucana)
2 Rikverc na vasoj ladji ce proizvesti sudar jer druga ladja ide po inerciji i ne moze da stane...
3 sve manevre radite na minimumu gasa ali ne u leru vec na gasu koji ce taman neutralisati vetar , struje i slicno a opet davati impuls sile
4 NIKAKO ne slusajte sta vam ko prica uzdajte se u svoje institke i poznavanje fizike
5 VI kao kapetan komandujte kako idu vezovi , manevri i slicno.. ne slusajte okolinu vec izdajte naredjenja...
i ono sto je najbitnije , uracunajte u predvidjeno kretanje plovila koje slepujete, vetar, vasu vucu, struju, njegovo kormilo i sve ostalo sto moze da utice na njegovo ponasanje...
nama je najveci problem bio kako da izbegnemo prst marine odmah do nas i da se "uvucemo" u medju prostor al tako da ja ne zavrsim na prstu preko puta (10 metara ) ili da dereglija ne ostane na vodi daleko od dohavta.. sve je izvedeno uspesno i dereglija se samo prislonila na ponton.. posto kocenje nije dolazilo u obzir zadnjih 30 metara sam isao na impulse , znaci ubacim u brzinu pa povucem na 2-3 sekunde plovila u jednu stranu pa u drugo i sa tom korekcijom smo uspeli da sa minimalnom brzinom pod vetrom parkiramo sve besprekorno...
duzina veza izmedju camaca mora da bude ... pa recimo 10 metara ali sve je subjektivno i zavisi od mogucnsti kapetana i slicno...
evo jedna slika kako je izvedena cela akcija
Zuto smer vetra
Crveno brod koji se slepuje
Zeleno brod koji slepa