Autor Tema: Cime dizete sidro  (Pročitano 31511 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
  • podsetnik sta nam sledi od evrope
Cime dizete sidro
« poslato: 17, 02, 2009, 21:21:37 posle podne »
Elektricni vinc moze li se uraditi u kucnoj radinosti?
Cime dizete sidro?
Dajte neki predlog? :drinks:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
???: Cime dizete sidro
« Odgovor #1 poslato: 17, 02, 2009, 21:55:49 posle podne »
za sada rucno ali mi sada prave kljun pa cemo videti predlazu mi da stavim winch.. ali me nervira ako sidro krene da leti na sve strane...

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #2 poslato: 17, 02, 2009, 22:04:14 posle podne »
nece da leti ima svoje leziste :good:
Kapetane koliko kosta vinc koji ugradjujes?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 17, 02, 2009, 22:09:28 posle podne »
jos nista nisam gledao ... dogovorio sam sa majstorima da mi naprave prozor , stolicu , kosuljicu oko motora i taj deo sa sidro (onaj spic napred) i da izvuku brod na suvo i vrate ga e sad ici cu do buvljaka da vidim sta ima... najverovatnije cu rucni... mada ako nadjem jeftin elektro sto da ne... marke bi mozda imao neki savet on se razume u elektroniku .. Markeeeee :)

Van mreže zorter

« Odgovor #4 poslato: 17, 02, 2009, 22:38:56 posle podne »
Koliko je sidro tesko.Od toga zavisi koji motor se moze upotrebiti.I naravno mora jednosmerni motor za one koji izvor napajanja imaju samo akumulator.A oni srecnici koji imaju trofazni agregat mogu upotrebiti trofaznu gradjevinsku dizalicu takozvani "vrabac" posto mora imati dva smera.A one manje nosivosti oko 500kg (mislim da su ti najmanji) na buvljaku novi kostaju oko 100€.A za jednosmerne motore moraju da se prave, ili da se nadju neki jednosmerni motori koji nisu ni malo jeftini.Radi ih i SEVER Subotica.Uglavnom su to motori sa statorom od stalnog magneta da bi promenom polariteta menjali smer.Evo nekih podataka na sajtu ISKRE:
http://www.iskra-ae.com/slo/dc_motors.php
Detaljnije pogledati koje sve motore imaju i vazno je znati da mora imati reduktor.Najbolje je sa industrijskog "vrapca" skinuti naizmenicni motor i preko medjuploce (ako treba) montirati jednosmerni motor.
Za sada toliko.Pozzzzzzz

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #5 poslato: 18, 02, 2009, 17:39:25 posle podne »
na moju srecu "espresso 2" je stigao sa Lewmar-ovim vitlom (model V700) i prohromskim DELTA sidrom od 10 kg. u kompletu je takodje kombinacija kanap/lanac (14/7mm) duzine 30 metara. trenutno sam u fazi da cu staviti 50 metara kalibrisanog lanca (7mm) umesto pomenute kombinacije, koja ce zavrsiti na berzi. detalje o pomenutom vitlu i sidru mozete videti na: http://en.lewmar.com/products/index.aspx?lang=1&page_id=58
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #6 poslato: 18, 02, 2009, 22:21:53 posle podne »
na vise camaca sam video da su ljudi pravili od anlasera i zamajca! verovatno i ne mora da bude u oba smera.
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže zorter

« Odgovor #7 poslato: 19, 02, 2009, 08:51:11 pre podne »
Ne mora, ali onda mora imati mehanicku ili elektromagnetnu kocnicu pa da sidro moze da padne samo svojom tezinom.Anlaser moze ali "vuce" previse struje pa bi akumulator morao da se puni kod svakog paljenja motora sto kod vanbrodskih motora nije cest slucaj.Najbolja kombinacija je mehanicka kocnica i preradjen anlaser (lezajevi umesto piksni). Sidro samo pada a podiza ga motor.Inace snaga anlasera se krece od 800W do 2kW, tako da bi oni imali snage za taj posao.

Van mreže drug_igrutin

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #8 poslato: 19, 02, 2009, 11:15:07 pre podne »
I ja planiram da uradim nešto kao vinč od anlasera i zamajca. Što reče Zorter, najbolje je kada se preradi i izbace se biksne i ugrade ležajevi, jer ipak anlaser nije baš predviđen da radi kao klasičan elektro motor, odnosno ne vergla se satima, pa varijanta sa biksnama može brzo da rikne.
Što se tiče smera okretanja, to je jednosmerni motor i trebalo bi da može da se menja smer samo promenom polova. tačno je i da je potrošnja struje znatna, ali je možda manja kad je manje opterećen, a sigurno će biti manje opterećen nego u autu, osim ako sidro nije od par stotina kg.
Problem može da bude i što se anlaser vrti na velikom broju obrtaja, pa bi možda trebala još jedna redukcija da se uradi, kako mi reče jedan auto elektroničar vrte se na 7-8000 o/m.
Za manja sidra bi se moglo nabudziti nesto i sa motorom za brisače, oni već imaju na sebi reduktor i mislim da bi solidno mogli da vuku sidro od 10 - ak kg.
To su neka moja razmišljanja na ovu temu.

Van mreže zorter

« Odgovor #9 poslato: 19, 02, 2009, 15:51:18 posle podne »
....Što se tiče smera okretanja, to je jednosmerni motor i trebalo bi da može da se menja smer samo promenom polova. tačno je i da je potrošnja struje znatna, ali je možda manja kad je manje opterećen, a sigurno će biti manje opterećen nego u autu, osim ako sidro nije od par stotina kg. ....
Kod anlasera promenom polariteta se ne menja smer jer su stator i rotor vezani redno. Inace i ja mislim da je bolje da sidro pada naglo slobodnim padom da se "zabije" u dno.A sto se tice upaljenog motora potpuno se slazem kada su u pitanju "jahte" ali mali brodici (camci sa kabinom) na Savi su uglavnom pogonjeni sa klasicnom 4-kom tako da je bolje prvo izvaditi sidro pa onda paliti motor.U svim slucajevima gde ima kopca bolje je upaliti motor na "ler" pa tek onda vaditi sidro.
Inace mislim da motor od brisaca nema snage da izvadi sidro.Mozda bi mogao samo sidro od 10-tak kg, ali ako je zabijeno u mulj, ne verujem.Zamajac od auta je mnogo velik a i tada se prilicno brzo okrece, pa mislim da je najidealnije preraditi gradjevinsku dizalicu, (kod nas -okolina Sapca- je zovu "vrabac"), mada mogu da se nadju puzni reduktori sa velikim stepenom prenosa (cak i 1:100) a da su malih gabarita.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #10 poslato: 19, 02, 2009, 16:50:43 posle podne »
jos nista nisam gledao ... dogovorio sam sa majstorima da mi naprave prozor , stolicu , kosuljicu oko motora i taj deo sa sidro (onaj spic napred) i da izvuku brod na suvo i vrate ga e sad ici cu do buvljaka da vidim sta ima... najverovatnije cu rucni... mada ako nadjem jeftin elektro sto da ne... marke bi mozda imao neki savet on se razume u elektroniku .. Markeeeee :)

Video sam u "Uradi Sam" dobili su neke Winch-eve ali ne deluju profi, nisam mnogo zagledao.
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #11 poslato: 19, 02, 2009, 16:55:46 posle podne »
Kod anlasera se moze nesto i uraditi u cilju promene smera veci problem je sto anlaser nije pravljen da dugo radi pa se brzo usija jer je kuciste takvo da ne odvlaci toplotu, plus problem sa biksnama. Inace svaki motor-prenos usporen na brzinu izvlacenja sidra dobija na snazi onoliko puta koliko je izlazna brzina manja od brzine motora.
Marke

Van mreže Admiral

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • Moje Malo Brodogradilište....... 063/200-396
« Odgovor #12 poslato: 19, 02, 2009, 17:10:56 posle podne »
Koliko vidim prilicno ste razvili temu. Ja se licno nista u to ne razumem ali moram da vam kazem nesto oko sidrenja.
Ukupnu tezinu sidra dizete tek kada se oslobodi dna. Necete ukljucivati vinch i tako povlaciti tezinu camca. Zamisli camac od 3t na sidru od 20 kg koje dobro drzi za dno. To je kao da ste vezani za obalu. I ukljucite vinch. Ne povlaci on 20 kg vec 3t camca.
Zato uvek postavite mali konopac sa malom bovom i vezite na glavu sidra, pa kada povucete, izvlacite krake iz mulja i tako oslobodite sidro. Tada tek ukljucujete vinch da ne bi lomili kicmu.
Drugo, lepo kaze Dule. Prvo upalite motor koji puni akumulatore i daje jacu struju, pa tek onda ukljucujte vinch.
Moze da bude kasno ako motor nece da upali. pa makar imao i 200ks.
Trece, sidrenje i odlazak sa sidra su pomalo kriticne situacije, zbog vise faktora, pa je dobro imati pouzdan, testiran, original vinc za tu namenu, nego neku improvizaciju, jer steta moze daleko prevazici cenu vincha.
Pozdrav
Dobro došli u moje i Vaše Malo Brodogradilište

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #13 poslato: 19, 02, 2009, 17:33:37 posle podne »
Slazem se sa Admiralom ipak nemoze se budziti bez granica.Ako je ko za pokusaj da se nesto uradi bez novca onda sam to ja.Nekazem da sam uvek uspeo,cak sta vise znalo je da me kosta i vise nego da sam kupio original,
Evo kako planiram da resim elektricni vinc.Probao sam da nadjem kompromis u ceni.Originalni kosta od 600e pa do par hiljada zavisno od proizvodjaca i snage.Ovaj moj kosta 60e i na njega planiram da namontiram vodjicu za lanac.Inace ovo je originalni vinc na 12v za izvlacenje dzipova i sl.Moze da podigne 300kg i da povuce 3t,mana mu je sto je spor,i sto prima samo 12m sajle.Cak ni vodjicu lanca necu da platim150e(toliko kosta)nego cu na pijaci kupiti FLASCUNG i izvaditi vodjicu.Sve spakovati u poisebnu kutiju

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #14 poslato: 19, 02, 2009, 17:35:58 posle podne »
Jeste lep originalni vinc