E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Cime dizete sidro

<< < (2/17) > >>

espresso:
na moju srecu "espresso 2" je stigao sa Lewmar-ovim vitlom (model V700) i prohromskim DELTA sidrom od 10 kg. u kompletu je takodje kombinacija kanap/lanac (14/7mm) duzine 30 metara. trenutno sam u fazi da cu staviti 50 metara kalibrisanog lanca (7mm) umesto pomenute kombinacije, koja ce zavrsiti na berzi. detalje o pomenutom vitlu i sidru mozete videti na: http://en.lewmar.com/products/index.aspx?lang=1&page_id=58

Bane:
na vise camaca sam video da su ljudi pravili od anlasera i zamajca! verovatno i ne mora da bude u oba smera.

zorter:
Ne mora, ali onda mora imati mehanicku ili elektromagnetnu kocnicu pa da sidro moze da padne samo svojom tezinom.Anlaser moze ali "vuce" previse struje pa bi akumulator morao da se puni kod svakog paljenja motora sto kod vanbrodskih motora nije cest slucaj.Najbolja kombinacija je mehanicka kocnica i preradjen anlaser (lezajevi umesto piksni). Sidro samo pada a podiza ga motor.Inace snaga anlasera se krece od 800W do 2kW, tako da bi oni imali snage za taj posao.

drug_igrutin:
I ja planiram da uradim nešto kao vinč od anlasera i zamajca. Što reče Zorter, najbolje je kada se preradi i izbace se biksne i ugrade ležajevi, jer ipak anlaser nije baš predviđen da radi kao klasičan elektro motor, odnosno ne vergla se satima, pa varijanta sa biksnama može brzo da rikne.
Što se tiče smera okretanja, to je jednosmerni motor i trebalo bi da može da se menja smer samo promenom polova. tačno je i da je potrošnja struje znatna, ali je možda manja kad je manje opterećen, a sigurno će biti manje opterećen nego u autu, osim ako sidro nije od par stotina kg.
Problem može da bude i što se anlaser vrti na velikom broju obrtaja, pa bi možda trebala još jedna redukcija da se uradi, kako mi reče jedan auto elektroničar vrte se na 7-8000 o/m.
Za manja sidra bi se moglo nabudziti nesto i sa motorom za brisače, oni već imaju na sebi reduktor i mislim da bi solidno mogli da vuku sidro od 10 - ak kg.
To su neka moja razmišljanja na ovu temu.

zorter:

--- Citat: drug_igrutin  19, 02, 2009, 11:15:07 pre podne ---....Što se tiče smera okretanja, to je jednosmerni motor i trebalo bi da može da se menja smer samo promenom polova. tačno je i da je potrošnja struje znatna, ali je možda manja kad je manje opterećen, a sigurno će biti manje opterećen nego u autu, osim ako sidro nije od par stotina kg. ....

--- Kraj citata ---
Kod anlasera promenom polariteta se ne menja smer jer su stator i rotor vezani redno. Inace i ja mislim da je bolje da sidro pada naglo slobodnim padom da se "zabije" u dno.A sto se tice upaljenog motora potpuno se slazem kada su u pitanju "jahte" ali mali brodici (camci sa kabinom) na Savi su uglavnom pogonjeni sa klasicnom 4-kom tako da je bolje prvo izvaditi sidro pa onda paliti motor.U svim slucajevima gde ima kopca bolje je upaliti motor na "ler" pa tek onda vaditi sidro.
Inace mislim da motor od brisaca nema snage da izvadi sidro.Mozda bi mogao samo sidro od 10-tak kg, ali ako je zabijeno u mulj, ne verujem.Zamajac od auta je mnogo velik a i tada se prilicno brzo okrece, pa mislim da je najidealnije preraditi gradjevinsku dizalicu, (kod nas -okolina Sapca- je zovu "vrabac"), mada mogu da se nadju puzni reduktori sa velikim stepenom prenosa (cak i 1:100) a da su malih gabarita.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju