Autor Tema: Solarni paneli  (Pročitano 314940 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
Odg: Solarni paneli
« Odgovor #780 poslato: 31, 03, 2022, 13:53:54 posle podne »
Slazem se, pogotovo ako je vec MPPT kupljen.

Van mreže neptun

• Savski dupegric . Kratkorepi
  • www.mojaladja.com
    • neptun
  • Brod tip: neptun22
  • Marina: gabbiano
  • Veličina: 7m
« Odgovor #781 poslato: 19, 04, 2022, 15:48:52 posle podne »
Info:
Kako rade paneli? Ja jos nisam kupio
Kupljena 2 fleksibilna solarna panela od po 150 W i Epever Tracer mppt kontroler od 30A, sve u Borik Plus radnji.

Povezao sam na camcu za probu (ne stoje paneli na predvidjenom mestu na tendi trenutno) prvo paralelno a potom probao kakve rezultate imam kada serijski povezem panele. Preko 40V imam napon ujutro oko 9 - 10h cak i kada je oblacno kada su paneli povezani serijski pri tome paneli niti su osvetljeni kompletno (delimicno su u senci) niti su u povoljnom polozaju prema suncu.  Kod paralelnog povezivanja sam ujutro imao jedva 14V tako da bukvalno nije mogao da puni u tom uslovima akumulatore.

Punjenje u amperima sada nisam mnogo gledao, time cu se baviti kada budem postavio panele na adekvatno mesto i kada nabavim jos jedan akumulator posto je jedan od dva akumulatora od 100Ah koji su za potrosace u medjuvremenu crkao.

Takodje sam porucio i Epever MT 50  za pracenje rada kontrolera posto Tracer nije na pristupacnom mestu.

Trenutno razmatram koji akumulator da kupim umesto ovog sto je "otisao"....

Van mreže neptun

• www.mojaladja.com
    • neptun
« Odgovor #782 poslato: 19, 04, 2022, 15:50:20 posle podne »
Pogresni sam postavio..
Kako rade ovi fleksbilni po 150w da li ste ih testirali skroz

Van mreže Mr. No

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Sea Ray
« Odgovor #783 poslato: 19, 04, 2022, 16:44:52 posle podne »
Nisam još uvek. Stoje priključeni ali nisam imao vremena da bilo šta radim na čamcu. U međuvremenu je stigao MT50 i kupio sam 2 akumulatora od po 170Ah (dubokoprazneća) pa sve to sada treba da povežem i stavim solarne panele na bimini pa ću onda imati i pregled šta i kako rade paneli. Ono što sam u međuvremenu uvideo je da se jako greju paneli sa donje strane čak i na ovom slabom suncu tako da ću morati da ih fizički odvojim od tende. Smislio sam i kako samo još fali malo vremena da sve i uradim (vremena nikada dovoljno).

Čim budem imao neku korisnu informaciju javljam.

MT50 (slika sa interneta). Još ga nisam povezao niti probao...

Uzeo sam ovakva 2 polovna akumulatora za (bar po meni) smešnoj ceni 100 eur komad. Provereni i 100% ispravni. Za te pare nisam mogao ni jedan novi od 100Ah da kupim... Nemaju garanciju ali mi za taj novac i ne treba.

Van mreže neptun

• www.mojaladja.com
    • neptun
« Odgovor #784 poslato: 19, 04, 2022, 18:51:04 posle podne »
Bas veliki kapacitet 2*170 dobro ce to da radi.
Samo da solarni paneli dobro rade.
Ja sam izvisio za ove sunpower koji si se prodavali kod nas.nema vise ni jedan i sad jedino da uzmem taj kao vas. Ja mislim da to nije bas 150w,ali verovatno oko 120w. Mene brine da mi ne crkne taj panel na pola leta i da onda ne znam sta da radim.
.u svakom slucaju izbegavajte savijanje, mislim da ih to brzo unisti.

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #785 poslato: 20, 04, 2022, 07:30:34 pre podne »
Mr. No
Proveri kapacitet tih baterija. Ja sam uzeo slicne, od po 100Ah. To je sa tele antena, nabavlja se preko na kilo pa se ovde prodaje.
Od tih 4, 2 komada sam vec skinuo sledece godine i bacio. Treci sam skinuo posle jos 1 godine a taj zadnji sam poklonio zetu. Nov takav je oko 37000, u Rumi..
Posle svega, prelazim na li-ion power wall, necu vise nikakve akumulatore. Na drugom sistemu imam 2x100, nova varta, za sada su ok. vec 3 godine.

Van mreže zankiki

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #786 poslato: 20, 04, 2022, 08:02:02 pre podne »
Meni su prošli AGM izdržali 7 godina sa alternatorom koji ih je sve vreme prepunjavao (regler je bio od 14.7 volti, a AGM-ovi se ne smeju puniti sa više od 14.4), sada sam promenio akumulatore i stavio regler od 14.1. Opet sam išao na AGM jer su mi se odlično pokazali, a mogu da startujem i motor sa njima.

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #787 poslato: 20, 04, 2022, 12:26:16 posle podne »
7 godina im i jeste neka sredima. Mislim da oni traju toliko koliko se pune i prazne. Ne znam koliko ciklusa ali nesto puno. AGM i jeste najbolja baterija.. Bolja i od start i od gel.

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
« Odgovor #788 poslato: 04, 05, 2022, 18:59:00 posle podne »
Jedna stvar mi nije poznata pa mi treba vaša pomoć. Prijatelj ima panel od 180w i 48v a hteo bi da ga koristi na akumulatoru od 12V.
Da li je to moguće izvesti?
Ja sam za sisteme od 12V uvek koristio panele od 18V pa ne znam da li je kontroler predviđen da pegla i toliku razliku..
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže Mr. No

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #789 poslato: 04, 05, 2022, 19:27:00 posle podne »
Ne znam za sve kontrolere ali moj radi do 100V napona sa panela (koliko se secam tehničkih podataka). Ja sam 2 panela vezao redno i imam uvek 40-tak V napona sa panela a punim akumulatore od 12V

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Van mreže Mr. No

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #790 poslato: 04, 05, 2022, 19:50:29 posle podne »
A sto se panela i kontrolera tice, za sada sam prezadovoljan! U ovom trenutku imam preko 17V sa panela a sunca nigde...

Kada ukljucim skoro sve što imam od potrosaca kontroler daje 14A akumulatorima tj 190W i to po uslovima koji su daleko od idealnih. Trenutno je samo jedan akumulator od 100Ah priključen i ne mogu da ga "ispraznim" :)

Biće to odlično sa još 340 Ah :)

Van mreže Mr. No

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #791 poslato: 04, 05, 2022, 22:58:23 posle podne »
Slikao sam karakteristike Epever kontrolera, dobro sam zapamtio -100 V sa panela može da podnese i radi na 12 i 24 V

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #792 poslato: 05, 05, 2022, 07:35:52 pre podne »
Jedna stvar mi nije poznata pa mi treba vaša pomoć. Prijatelj ima panel od 180w i 48v a hteo bi da ga koristi na akumulatoru od 12V.
Da li je to moguće izvesti?
Ja sam za sisteme od 12V uvek koristio panele od 18V pa ne znam da li je kontroler predviđen da pegla i toliku razliku..

Ploca od 48V ne postoji ili ja ne znam da postoji. Da nisu to 2 ploce od 24V pa spojene u 48V? Ali hajde da gledamo da to postoji i da je to tako kako kazes.

Kontrolor obican moze da primi do 50V dok kvalitetniji MPPT mogu i 70V a neki i do 100V. Znaci nikako tu plocu ne spajati na kontrolor koji moze 50V jer tih 48V s ploca, nije samo 48V, ona ce davati sigurno 55-60V.

Epever ili Victron su nesto sto valja kod nas i sigurno ce raditi. Stim da ce tu biti puno bacanja struje, obavezno da se uzme MPPT da bi se sva struja iskoristila. Za njega je najbolje da uradi 24V sistem sa MPPT kontrolorom. MPPT za 60 eura ne postoji ili je los. Vidjao sam da pise da je MPPT ali ipak nije. Pa uvek uzeti malo kvalitetnije...

Primer:
https://www.kupujemprodajem.com/elektronika-i-komponente/kontroleri/mppt-solarni-kontroler-punjenja-12-24-10a-60a-mppt-novo/oglas/124024051

Evo i test tih uredjaja. Znaci samo pise da je MPPT.

Ovo ako je MPPT ja sam bicikl.

MPPT mora imati ovaj okrugli kalem ili vec kako se zove.

https://github.com/RedCommissary/mppt-2420-hw
« Poslednja izmena: 05, 05, 2022, 09:08:45 pre podne od strane Drivee »

Van mreže zankiki

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #793 poslato: 05, 05, 2022, 11:49:48 pre podne »
Za MPPT nikakav problem, za PWM nemoguća misija...  sajkaca

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
« Odgovor #794 poslato: 06, 05, 2022, 16:26:48 posle podne »
Odlično, znači dobar MPPT to reguliše bez problema.
Hvala na odgovorima thumbup
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek