Autor Tema: Solarni paneli  (Pročitano 297835 puta)

0 Članovi i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
Odg: Solarni paneli
« Odgovor #690 poslato: 20, 04, 2020, 19:36:39 posle podne »
crkao je ,definitivno fleksibilni panel ima mogucnosti da se montira na krivu povrsinu ali mu ne prija savijanje posle par godina eksploatacije . pukne kontaktna folija koja povezuje celije
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #691 poslato: 22, 04, 2020, 08:56:12 pre podne »
Jel neko menjao kablove od panela na kontroler i ka akumulatoru možda i da li onda mppt kontroler mora da se resetuje? Od kako sam stavio deblje kablove (2 x 2,5mm) kontroler se čudno ponaša.

Probelmatika je resena.
Samo da dodam:
Nikad ne spjati panele bez baterija, dakle, prvo baterije pa onda panele. U suprotnom, kontoler moze da se zbuni, da ne radi, crkne itd.. Sto se tice zice, debljina zice zavisi od toga koju struju dobijas sa panela i sa regulatora do baterije. Kod mene je 6mm a od mppt do baterija je 10mm. Pravim oko 9A na sat...

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
« Odgovor #692 poslato: 27, 04, 2020, 11:07:01 pre podne »
Da li neko iz iskustva može da mi razjasni jednu nedoumicu. Ako imam jedan veći akumulator, koji je startni i samim tim povezan na motor, da li na njega mogu da povežem i kontroler i solarni panel?
U tom slučaju računam da dok motor radi akumulator bi se punio sa alternatora, a kad ne radi, onda bi punjenje preuzeo solarni panel. Funkcioniše li to tako i u praksi, ili mora da postoji još nešto u toj kombinaciji?

Možda je bitno reći, alternator je oko 50A, a solarni panel neće biti jači od 160W.
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #693 poslato: 27, 04, 2020, 13:56:47 posle podne »
Upravo tako funkcionise. Moze i posebna grupa koja ce biti povezana na solar a posebna koja je vezana za motor a moze i ovako kako si ti rekao. Kod mene i gomile je tako povezano, kod mene je 24v ali logika je ista

Van mreže flashnbgd

• Titelski sokozder
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #694 poslato: 27, 04, 2020, 16:29:27 posle podne »
Bakra, nikada se brodski motor ne ostavlja na akumulatoru koji služi za napajanje drugih uredjaja,pa cak i kada ima punjenje preko solarnog panela. Jedina ispravna instalacija jeste da taj npr  akumulator broj 1 koji pali motor puni isključivo alternator koji si rekao da puni 50a a posebno drugi akumulator broj 2 obezbedi za solarni panel koji  ce se puniti preko panela u zavisnosti od ugla i jačine sunca, taj panel najvise moze da puni 8A kada je sunce u zenitu.Znaci kada si na sidru i motor ne radi potrošače snabedavas sa akumaltorom 2. Kupovinom centralnog prekidaca biras koji od dva akumulatora zelis da koristis. Ova opcija da jednim akumulatorom nije dobra jer taj brodski motor ne možes paliti na poteznicu a pretpostavljam da nema kurblu.

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #695 poslato: 27, 04, 2020, 16:36:41 posle podne »
Jasna je meni logika koja stoji iza dva akumulatora i postoji taj prekidač za jedan-drugi-oba-isključeno.

Opet, nekako mi nije delovalo logično da manji akumulator punim sa alternatorom od 50A, a veći, koji se najviše i koristi, sa solarnim panelom 4-8A. Ranije nikad nisam došao u situaciju da mi voltaža padne ispod 11.8V jer nemam skoro nikakve velike potrošače. Frižider je na gas, a ostalo od opreme ne troši mnogo, pogotovu noću - osvetljenje, led TV...ništa značajno.

Za ne daj bože, motor stvarno ima kurblu i dekompresore  sajkaca

Zato mi znači ovo što je Broker napisao. To je potvrdilo da će kontroler da isključi napajanje sa panela, čim akumulator krene da se puni od alternatora.

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #696 poslato: 27, 04, 2020, 17:05:00 posle podne »
@flashnbg
Baci oko na pp  sos6

Van mreže flashnbgd

• Titelski sokozder
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #697 poslato: 27, 04, 2020, 17:15:03 posle podne »
Naravno da može i tako da funkcioniše ali sta ce ti onda solarni panel ako nemas velike potrošače a imas kurblu koja ce pokrenuti motor a motor napuniti alternatorom 50a. Jedino dugoročno resenje jeste ono od malopre sa 2 akumulatora baterije od 11.8 volti je vec gotova  i ako se ponovi jos koji put ona je za bacanje,

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #698 poslato: 27, 04, 2020, 18:20:16 posle podne »
U nazovimo maloj nautici u idealnom svetu najelegantnije resenje bi bilo imati vise grupa baterija. Startne za paljenje masine, kompresora, agregata i slicnih elemenata koja traze ozbiljne startne struje i za koje klasican olovni akumulator majka. Druga grupa fizicki odvojena sluzi za sve ostale potrosace i to bi bila banka sa skupim dubokopraznecim baterijama adekvatne snage za plovilo i potrosace. Preko sklopke bi bilo moguce usmeravati punjenje grupa ali i praznjenje. Takodje obezbediti sistem da u slucaju bilo kakvog problema sa startnom grupom je moguce prebaciti paljenje sa ovom drugom grupom( to bi se koristilo iskljucivo prilikom otkaza startne grupe).

E sada to sve ima svoju cenu, posebno ako je 24 v. Samo za jednu grupu su neophodna dva aku iste vrste iste snage, ustavari da bi radilo kako bi trebalo u startu moraju da se kupe dva ista aku. Ja sam odustao od te price pa sam se fokusirao na jednu grupu, sve mi je vezano na istu i motor i solar i punjac. Imam vitron bateri monitor koji mi kontrolise svu potrosnju i punjenje a na meni je da dodam jos akumulatora. Mada koliko koristim brod dovoljane su mi dve baterije od 1.5 v :(

Van mreže Terca

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #699 poslato: 27, 04, 2020, 18:38:21 posle podne »
 rešenje za sve to postoji, zove se rastavljač (razdvajač) baterija, engl. splitter, divider... ima ih raznih, diodnih, sa. mosfet-ima, relejnih... običnih koji pune uvek prazniji akumulator (onaj sa manjim naponom), više ili manje inteligentnih (oni koji prvo napune prioritetnu banku)... i tako to.

recimo https://www.motomarine.it/catalog/wipers-horns-energy-electrical-navigation-lights/energy/battery-separators-and-converters/mtm-electronic-battery-splitter/2091

to se da napraviti i u uardi sam tehnici naravno... 

u svakom slučaju, izlaz iz regulisanog solarnog punjača i alternatora (koji ima regler) mogu se paralelno spajati.

pri tome, recimo da je terijski bolje je da solarni kontroler ne bude previše inteligentan, jer mppt algoritmi i prepoznavanje stanja akumulatora nikad za pretpostavku nemaju dodatni alternator u kolu, mada od ovih miliJon kineza koje sam probao nisam primetio nekakve nedostatke.
I male stvari su velike, kada se gledaju izbliza.

Van mreže dell_mare

• Dlakavi Čorbosrk
    • Ukleti Holanđanin
  • Brod tip: Ten Broeke 780 AK
  • Marina: Stara Centrala Dorćol
  • Veličina: 8 m
« Odgovor #700 poslato: 27, 04, 2020, 21:47:06 posle podne »
Kod mene je 6mm a od mppt do baterija je 10mm. Pravim oko 9A na sat...

A koliko W ukupno imaju ti paneli?

Van mreže dell_mare

• Dlakavi Čorbosrk
    • Ukleti Holanđanin
« Odgovor #701 poslato: 27, 04, 2020, 21:57:05 posle podne »
Upravo tako funkcionise. Moze i posebna grupa koja ce biti povezana na solar a posebna koja je vezana za motor a moze i ovako kako si ti rekao. Kod mene i gomile je tako povezano, kod mene je 24v ali logika je ista

I ja sam bio u nedoumici šta da radim i kako da kačim potrošače. Poslužio sam se analogijom sa automobilom što se tiče akumulatora za paljenje. Na njega kačim samo ono što mi treba za vreme plovidbe (sonar, navigaciona svetla, pumpu niskog pritiska, pokazivače, davače itd, radio). Dakle: plovidba - veća voltaža, boravak na brodu - veća amperaža (a bogami i voltaža za ponešto).Pošto se desi da ostanem po četiri pet dana na brodu, a neću da rizikujem da l će imati dovoljan napon da upali, rešio sam da nakačim na motorni akumulator jedan solar preko posebnog kontrolera za njega.

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #702 poslato: 28, 04, 2020, 07:38:52 pre podne »
Kod mene je 6mm a od mppt do baterija je 10mm. Pravim oko 9A na sat...

A koliko W ukupno imaju ti paneli?

300W tj 2x150W. 12V sistem.Trebalo bi mnogo vise ali zbog ugla sunca, bude tu i hladovine.. max sa njima sam dobio 9A. Kontroler je obican na ovom sistemu.
Drugi sistem je 6 x 60W, mppt kontroler, 24V sistem, sa ploca mi curi 7A i 260W ali 55V dobijam sa ploca, pa kada to mppt sredi, to se pretvori u 10-11A

Van mreže dell_mare

• Dlakavi Čorbosrk
    • Ukleti Holanđanin
« Odgovor #703 poslato: 28, 04, 2020, 08:19:54 pre podne »
Pa ti si kao Đerdap 1 čoveče. Šta ti najviše vuče struju od potrošača?

Van mreže Drivee

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #704 poslato: 28, 04, 2020, 09:17:42 pre podne »
Frizider na 12V od 3-4A. 4 kamere+ruter, oko 2.5 A. Pumpa za vodu na 12V radi tek po nekada i ona je oko 3A. Led tv 3 do 4A ali ga ne palim cesto, tek nekada. Radio i LED trake oko 1.5A. To su potrosaci ali uglavnom konstatna potrosnja je oko 5-6A i moze da se poveca u zavisnosti da li  palim pumpu, TV ili slicno.
Ta potrosnja i nije neka velika ali, baterija i panela treba imati uvek vise jer bude kisa, obalaka, snega..sta god. Zato drzim dosta rezervne struje.