E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (141/161) > >>

dell_mare:

--- Citat: Drivee  22, 04, 2020, 08:56:12 pre podne --- Kod mene je 6mm a od mppt do baterija je 10mm. Pravim oko 9A na sat...

--- Kraj citata ---

A koliko W ukupno imaju ti paneli?

dell_mare:

--- Citat: broker975fx  27, 04, 2020, 13:56:47 posle podne ---Upravo tako funkcionise. Moze i posebna grupa koja ce biti povezana na solar a posebna koja je vezana za motor a moze i ovako kako si ti rekao. Kod mene i gomile je tako povezano, kod mene je 24v ali logika je ista

--- Kraj citata ---

I ja sam bio u nedoumici šta da radim i kako da kačim potrošače. Poslužio sam se analogijom sa automobilom što se tiče akumulatora za paljenje. Na njega kačim samo ono što mi treba za vreme plovidbe (sonar, navigaciona svetla, pumpu niskog pritiska, pokazivače, davače itd, radio). Dakle: plovidba - veća voltaža, boravak na brodu - veća amperaža (a bogami i voltaža za ponešto).Pošto se desi da ostanem po četiri pet dana na brodu, a neću da rizikujem da l će imati dovoljan napon da upali, rešio sam da nakačim na motorni akumulator jedan solar preko posebnog kontrolera za njega.

Drivee:

--- Citat: dell_mare  27, 04, 2020, 21:47:06 posle podne ---
--- Citat: Drivee  22, 04, 2020, 08:56:12 pre podne --- Kod mene je 6mm a od mppt do baterija je 10mm. Pravim oko 9A na sat...

--- Kraj citata ---

A koliko W ukupno imaju ti paneli?

--- Kraj citata ---

300W tj 2x150W. 12V sistem.Trebalo bi mnogo vise ali zbog ugla sunca, bude tu i hladovine.. max sa njima sam dobio 9A. Kontroler je obican na ovom sistemu.
Drugi sistem je 6 x 60W, mppt kontroler, 24V sistem, sa ploca mi curi 7A i 260W ali 55V dobijam sa ploca, pa kada to mppt sredi, to se pretvori u 10-11A

dell_mare:
Pa ti si kao Đerdap 1 čoveče. Šta ti najviše vuče struju od potrošača?

Drivee:
Frizider na 12V od 3-4A. 4 kamere+ruter, oko 2.5 A. Pumpa za vodu na 12V radi tek po nekada i ona je oko 3A. Led tv 3 do 4A ali ga ne palim cesto, tek nekada. Radio i LED trake oko 1.5A. To su potrosaci ali uglavnom konstatna potrosnja je oko 5-6A i moze da se poveca u zavisnosti da li  palim pumpu, TV ili slicno.
Ta potrosnja i nije neka velika ali, baterija i panela treba imati uvek vise jer bude kisa, obalaka, snega..sta god. Zato drzim dosta rezervne struje. 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju