E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (140/161) > >>

Bakara:
Jasna je meni logika koja stoji iza dva akumulatora i postoji taj prekidač za jedan-drugi-oba-isključeno.

Opet, nekako mi nije delovalo logično da manji akumulator punim sa alternatorom od 50A, a veći, koji se najviše i koristi, sa solarnim panelom 4-8A. Ranije nikad nisam došao u situaciju da mi voltaža padne ispod 11.8V jer nemam skoro nikakve velike potrošače. Frižider je na gas, a ostalo od opreme ne troši mnogo, pogotovu noću - osvetljenje, led TV...ništa značajno.

Za ne daj bože, motor stvarno ima kurblu i dekompresore  sajkaca

Zato mi znači ovo što je Broker napisao. To je potvrdilo da će kontroler da isključi napajanje sa panela, čim akumulator krene da se puni od alternatora.

Bakara:
@flashnbg
Baci oko na pp  sos6

flashnbgd:
Naravno da može i tako da funkcioniše ali sta ce ti onda solarni panel ako nemas velike potrošače a imas kurblu koja ce pokrenuti motor a motor napuniti alternatorom 50a. Jedino dugoročno resenje jeste ono od malopre sa 2 akumulatora baterije od 11.8 volti je vec gotova  i ako se ponovi jos koji put ona je za bacanje,

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

broker975fx:
U nazovimo maloj nautici u idealnom svetu najelegantnije resenje bi bilo imati vise grupa baterija. Startne za paljenje masine, kompresora, agregata i slicnih elemenata koja traze ozbiljne startne struje i za koje klasican olovni akumulator majka. Druga grupa fizicki odvojena sluzi za sve ostale potrosace i to bi bila banka sa skupim dubokopraznecim baterijama adekvatne snage za plovilo i potrosace. Preko sklopke bi bilo moguce usmeravati punjenje grupa ali i praznjenje. Takodje obezbediti sistem da u slucaju bilo kakvog problema sa startnom grupom je moguce prebaciti paljenje sa ovom drugom grupom( to bi se koristilo iskljucivo prilikom otkaza startne grupe).

E sada to sve ima svoju cenu, posebno ako je 24 v. Samo za jednu grupu su neophodna dva aku iste vrste iste snage, ustavari da bi radilo kako bi trebalo u startu moraju da se kupe dva ista aku. Ja sam odustao od te price pa sam se fokusirao na jednu grupu, sve mi je vezano na istu i motor i solar i punjac. Imam vitron bateri monitor koji mi kontrolise svu potrosnju i punjenje a na meni je da dodam jos akumulatora. Mada koliko koristim brod dovoljane su mi dve baterije od 1.5 v :(

Terca:
 rešenje za sve to postoji, zove se rastavljač (razdvajač) baterija, engl. splitter, divider... ima ih raznih, diodnih, sa. mosfet-ima, relejnih... običnih koji pune uvek prazniji akumulator (onaj sa manjim naponom), više ili manje inteligentnih (oni koji prvo napune prioritetnu banku)... i tako to.

recimo https://www.motomarine.it/catalog/wipers-horns-energy-electrical-navigation-lights/energy/battery-separators-and-converters/mtm-electronic-battery-splitter/2091

to se da napraviti i u uardi sam tehnici naravno... 

u svakom slučaju, izlaz iz regulisanog solarnog punjača i alternatora (koji ima regler) mogu se paralelno spajati.

pri tome, recimo da je terijski bolje je da solarni kontroler ne bude previše inteligentan, jer mppt algoritmi i prepoznavanje stanja akumulatora nikad za pretpostavku nemaju dodatni alternator u kolu, mada od ovih miliJon kineza koje sam probao nisam primetio nekakve nedostatke.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju