E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (123/161) > >>

Bakara:
Pozdrav svima, interesuje me jedna stvar pa da vidim vase misljenje. Ako imam jedan akumulator na koji je povezan motor, i na koji bi se povezao solarni panel, da li ta dva punjenja treba razdvojiti? U smislu, ako motor radi - samo on puni akumulator, a ako ne radi, samo solarni panel puni akumulator?

Na VB motoru imam i rucni start, pa ne moram da brinem ako se akumulator isprazni vise nego sto je potrebno.

zankiki:
Nije nikakav problem, pošto kad solarni kontroler dobije napon sa motora od 14,5 - 14,6 V skapira da je akumulator pun pa prestane da puni.
(bar se kod mene tako dešava)

Ja dok sam imao vanbrodski motor nisam ni povezivao da motor puni, jer je to toliko skromno da mi je naspram solarke bilo i nebitno...

Bakara:
Hvala Zankiki thumbup

Vidis, nisam razmisljao o tome, ovaj motor daje 6 ampera, pretpostavljam na punom gasu na kom se nece skoro nikad voziti. Mada, ako vreme nije suncano a plovis, pretpostavljam da bi i to struje od motora sto dolazi, znacilo. Mozda bi taj "problem" resio jedan grebenasti prekidac, pa sta ti kad odgovara, prebacis.
U svakom slucaju, dao si mi temu za razmisljanje... jh

shomysss:
Imam cu dan problem sa plocom.Pre dve godine sam je uzeo I radila je ok, medjutim primetim da ovo god slabo puni... Prvo sam mislio da je kontroler poludeo pa sam uzeo drugi,ali kada sam I njega stavio ne puni... Raskacim je I provalim da po normalnom suncu (oko 10h juce) on pokazuje 3-4v na unimeru.... Prosle god je po takvom suncu pokazivao 17-18v.U 13h po dirketnom jedva 14v....Skinem je nema sta... Nigde mi ne deluje ostecena... Ona dioda u kutijici provodi....
Da li neko ima predstavu sta moze da bude?
U pitanju je monokristalna 50w

Jova:
Izmeri napon pre i posle diode,razlika nebi trebalo da bude veca od 0,7v,izmeriti napon direktno na lemnim mestima na ploci.Pri merenju voditi racuna da cela ploca bude na suncu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju