E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (109/161) > >>

Ljuba:
Eto Zox je to baš lepo i jasno objasnio.

Opet da napomenem (ko o čemu, baba o uštipcima), frižider je tu najveći potrošač i trebalo bi ići na proverenu stvar. Dakle onaj Danfoss na 12V a vidim po oglasima pojavile se Kineske kopije kompresora za 150e tako da se za 200e može napraviti kvalitetan mali brodski frižider. Moj u startu povuče 4,5A a ustali se na ~2.5A.

Što se tiče akumulatora Kep je lepo objasnio za AGM. Olovni su daleko jevtiniji u startu ali na ~50% kapaciteta je kraj dok AGM može još da tera ohoho. Lako je dok je sunčano, ladovina kvari računicu što se tiče brzine punjenja.

shomysss:
Eto te dileme smo razresili :)

E sada....Citajuci kompletnu temu dosao sam do zakljucka da su svi slozili da su AGM,VRLA....akumulatori najbolji i oko toga ne vredi vise raspravljati.
Isto tako su se svi slozili da su oni skuplji ali da se na duze isplate....Jedino mislim da bi konkretno trebali da razjasnimo sledece:

Da li obicni starni akumulatori mogu da se koriste s tim da se vodi racuna o kapacitetu i praznjenju?
Zbog toga sto on nije Deep cycle..

Naravno ovo pisem ukoliko neko ne zeli ili nema mogucnost da kupi jedan od gore navedenih kvalitetnijih

Kapetan:
GEL i Olovni se ne mesaju, bez teeeske elektronike,  iz milion razloga, svescemo ih pod babe i zabe...

E sad.. ja imam jako stare babe , i jos starije zabe ... i ja sam ih izmesao  : )
i verovatno sam im skratio rok trajanja , ali ovi su odaaaaavno prosli svaki normalan rok trajanja  .. al za pumpu za vodu i za pretvarac od 2kwata na 220v su idealni, za sad me nisu izdali (kapacitet je oko 200Ah u ovoj postavci) ...

E sad da odgovorim na tvoje pitanje oko praznjenja/pazenja...
Povezi SVE potrosace kroz kontroler punjenja ... taj kontrolor (skoro svaki moze) nasetuj da gasi potrosace kada napon padne na 11.9v ... i uradi jednu kratko spojnu liniju koja ce zaobici kotnroler (plus klema akumulatora pa posle kontrolera), koju ces koristiti bas u krajnem slucaju ...  i to je to ... nema sta da pazis i razmisljas , sve to radi kontroler...

jedanput mesecno prekotnrolisi kontroler (setovanja) i nemas brige

evo par slika tog mog sistema:

a u pozadi, u mraku, mozes videti dva klasicna olovna , iz kola , zimi su palila samo na kablove : ) .....

Kapetan:
bitno je da su cene pale i da je sada sve to manje vise dostupnije nego ranije ... a autonomiju koju vam solar nudi to ne moze da se opise

tangabravo:
Evo i mene neuka ( oko jednosmerne struje , za naizmeničnu se snalazim prilično) , nabavio sam panel od 70w i akumulator od 95Ah- olovni za gel nemam para, i kupio sam neku kutilicu kao razvodnik koja prima struju sa panela i šalje prema potrošačima i ima sijalice koje kažu koliko je akumulator ispražnjen i šalje li panel struju ali neznam da li radi kao taj regulator ili treba i to da kupim ,a imam frižider od 4,5A- 54W ii radio i nadam se da je to dovoljno struje stim što će frižider raditi samo po danu i to kada je sunčano i predpostavljam da bi panel trebalo da dopuni ovo što se potroši ako puni ceo dan

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju