E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (108/161) > >>

Kapetan:

--- Citat: kole  16, 02, 2017, 21:31:53 posle podne ---Pa mislim da nisi najbolje shvatio šta znače oznake na akumulatoru i kako se preračunava potrebna snaga.

--- Kraj citata ---
i dalje ne kapiram ..

kole:

--- Citat: Kapetan  17, 02, 2017, 00:32:36 pre podne ---
--- Citat: kole  16, 02, 2017, 21:31:53 posle podne ---Pa mislim da nisi najbolje shvatio šta znače oznake na akumulatoru i kako se preračunava potrebna snaga.

--- Kraj citata ---
i dalje ne kapiram ..

--- Kraj citata ---
Vidim da ne kapiraš. Zato sam ti i napisao da usporiš malo. Daješ savete a ne znaš o čemu pričaš.

Kapetan:

--- Citat: kole  17, 02, 2017, 01:39:08 pre podne ---Vidim da ne kapiraš. Zato sam ti i napisao da usporiš malo. Daješ savete a ne znaš o čemu pričaš.

--- Kraj citata ---

Eno i Zox ti napisa formulu... ja sam doduse zaokruzio 58.8A na 60A i 108A na 110A... posto je ovo forum nautike a ne elektrotehnike misljenja sam da je sasvim ok zaokruziti vrednosti, na prvu sledecu, a u cilju lakseg shvatanja tematike...

Inace sam elektrotehnicar elektronike... na 3 mesta imam instalirane solarne sisteme ukupne vrednosti oko 1kw i svi rade prema proracunima koje sam prvog dana izracunao ...

LSI:
Пратим ову тему са занимањем али је не коментаришем јер је то област у којој сам потпуни лаик.

И баш због нас - лаика, мислим да би било корисно да се ова тема прочисти и да се избаце сви текстови у стилу: "ко је већи стручња, ко је шта" и да се оставе само текстови из којих би ми лаци могли да видимо шта је то што треба имати у виду, како проценити колика снага соларног колектора је потребна за задовољавање наших потреба, које све елементе треба да обезбедимо да би све лепо радило.

Овако, после свега што сам прочитао, заиста не знам шта да мислим. Шта је од свега написаног тачно? Шта је боље? Како одлучити?

shomysss:
Evo neka ja budem prost primer kalkulacije :)
Imam ovako:
Dva reflektora od po 27W=54W
Tri sijalice 3.5w               =10.5W
Jedna sijalica 2w             =2W
           Ukupno                =66.5Wmax
Radio ne znam koliko moze da trosi njega necemo u kalkulaciju

To sada prakticno znaci da bi meni solarni panel 100W i akumulator 60W odlicno funkcionisali da radi 3-4 sata uvece?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju