Autor Tema: Elektro Motori na nasim plovilima  (Pročitano 79463 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Elektro Motori na nasim plovilima
« Odgovor #165 poslato: 02, 09, 2010, 12:50:35 posle podne »
1,9 kg 15kw 2k€

nije dzabe al ne mogu da verujem da je tako lak

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #166 poslato: 02, 09, 2010, 18:07:25 posle podne »
Čak mislim da nije pogodan za ugradnju na plovilo iz razloga velikih obrtaja! Motor jednosmerne struje ima največi moment na malim obrtajuma i tada je potrošnja struje mala. Dule je čini mi se uzeo motore od 1400 obrtaja ako ne grešim. Setite se malih motorića iz dečijih igračaka, kada ga priključite na bateriju u počne da se vrti pa prstima pokušate da ga zaustavite najlakše ćete ga zaustaviti kada vrti na maksimumu jer mu je moment mali. Kasnije sve više je potrebno stiskati prstima rotor da bi ste ga zaustavili i na kraju ga jedva zaustavite ili ne, baš iz razloga što mi je OM največi na niskim obrtajima. Tako ako birate el. motor za brod ili čamac neka bude sa manjim obrtajuma. Upravo iz ovog razloga se koriste dizel-električne lokomotive tj pogon je el. motor jer u startu imaju ogroman vućni moment koji dezel motor nema.
Od prilike je tako imate ovde par dijagrama pa pogledajte http://lancet.mit.edu/motors/motors3.html#torque

Van mreže Vuk

Van mreže ljubac

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #168 poslato: 02, 09, 2010, 21:41:16 posle podne »
Čak mislim da nije pogodan za ugradnju na plovilo iz razloga velikih obrtaja! Motor jednosmerne struje ima največi moment na malim obrtajuma i tada je potrošnja struje mala. Dule je čini mi se uzeo motore od 1400 obrtaja ako ne grešim. Setite se malih motorića iz dečijih igračaka, kada ga priključite na bateriju u počne da se vrti pa prstima pokušate da ga zaustavite najlakše ćete ga zaustaviti kada vrti na maksimumu jer mu je moment mali. Kasnije sve više je potrebno stiskati prstima rotor da bi ste ga zaustavili i na kraju ga jedva zaustavite ili ne, baš iz razloga što mi je OM največi na niskim obrtajima. Tako ako birate el. motor za brod ili čamac neka bude sa manjim obrtajuma. Upravo iz ovog razloga se koriste dizel-električne lokomotive tj pogon je el. motor jer u startu imaju ogroman vućni moment koji dezel motor nema.
Od prilike je tako imate ovde par dijagrama pa pogledajte http://lancet.mit.edu/motors/motors3.html#torque

pogrešno poredjenje sa malim motorima pa i ono nije baš tako.Pogrešna je i tvrdnja da je najveći OM pri malim obrtajima.OM zavisi od mnogo drugih stvari.Mrzi me da o tome pišem.
Pravu stvar si napisao poredjenjem sa dizel-električnim lokomotivama.Tačno je da u startu elektromotori imaju najveći OM iz prostog razloga što tada elektromotor povlači najviše struje iz sistema a jedan od bitnijih parametara za OM je i jačina struje.

Ja recimo mislim da je baš motor sa velikim brojem obrtaja pogodniji.Kao ovaj koji se vrti na mislim 10000 obr/min.
Odgovarajućim prenosom(redukcijom) od recimo 1/10 mislim da bi snaga bila ohohho.Čak i po cenu od par KW gubitaka na prenosu

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #169 poslato: 02, 09, 2010, 23:14:57 posle podne »
Zavisi da li je ruski motor.
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #170 poslato: 03, 09, 2010, 00:12:42 pre podne »
e ako je nemacki onda nista...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #171 poslato: 03, 09, 2010, 00:20:39 pre podne »
ovo za limundo

malo su mi tanki kablovi za 50 ampera ?

Van mreže ljubac

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #172 poslato: 03, 09, 2010, 09:46:06 pre podne »
Neznam sturčno da objasnim ali mogu praktično :)
Ajde tih 15 kw da spojimo sa mojim motorom od 7,5 kw i da vidimo ko će koga .... :)
Kladim se da taj motor nema šanse

Fizika je neumoljiva.

Ovde ne važe pravila tipa:"Brena je Brena ali 2 puta je 2 puta"

Van mreže Vuk

« Odgovor #173 poslato: 03, 09, 2010, 16:03:15 posle podne »
Dule kad planiraš da finiširaš projekat pa da znamo razultate, iskreno nestrpljiv sam, al u pozitivnom smislu. Mislim da ćeš uspeti. Pa i da ne dodješ do Đerdapa nema veze poenta je da to radi bar na par sati i po kijametu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #174 poslato: 03, 09, 2010, 18:32:40 posle podne »
ljudi ja sam bio na brodu , dule ukljucio motor a ja mislio da nas je udario neki talas (krenuo brod napred)... NEMA ZVUKA , NEMA VIBRACIJA

ma dok ne probate ne mozete da verujete !

Van mreže Vuk

« Odgovor #175 poslato: 03, 09, 2010, 19:06:01 posle podne »
aaaaaa radi, bravo Dule :)

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #176 poslato: 03, 09, 2010, 19:18:58 posle podne »
 :good: :drinks:

Van mreže ljubac

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #177 poslato: 03, 09, 2010, 20:44:44 posle podne »
:good: :drinks:
pridružujem se svakako

Još da dočekamo ovo
S punim baterijama današnji električni automobili teško mogu prevaliti više od 300 kilometara, dok punjenje te iste baterije u najboljem slučaju traje tri do četiri sata. Kada možemo očekivati autonomiju na razini današnjih modernih benzinaca i dizelaša? Za desetak godina, smatra Martin Eberhard, direktor Volkswagenovog Elektronskog razvojnog laboratorija u Kaliforniji.

Bivši suosnivač Tesla Motorsa, kompanije koja proizvodi električne sportske automobile, tvrdi da će električni automobili 2020. bez problema prevaljivati 800 kilometara s jednim punjenjem. Svoj optimizam temelji na dosadašnjem napretku.

Volkswagen za svoje nadolazeće hibridne modele koristi litij-ionske baterijske pakete tipa 18650, koji se koriste, primjerice, u prijenosnim računalima. Tehnologija ovih baterija razvija se brže od ijedne druge, tvrdi Eberhard koji za usporedbu daje primjer Audijevog koncepta e-tron koji je imao baterijski paket kapaciteta 60 kWh i autonomiju od 240 km, a danas bi se iz istog volumena moglo izvući 100 kWh i 480 km autonomije.

Ova je tehnologija i jeftinija od one kojom se koriste ostali proizvođači, pa tako baterije tipa 18650 koštaju oko 200 eura po kWh, dok one u Nissanovom Leafu, navodno, koštaju dvostruko više.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #178 poslato: 03, 09, 2010, 21:48:32 posle podne »
postoji jedna stvar koja ce uvek biti na strani benzinskih i dizel motora...

nemas goriva ? sipaj i plovi .... kod elektro varijanti ili pali agregat ili puni baterije...

naravno treba dobro proracunavati gde sta i kako i izbeci varijantu tipa nema goriva...

Van mreže zorter

« Odgovor #179 poslato: 17, 11, 2010, 10:42:27 pre podne »
Napomenuču da sam, što se struje tiče, totalni laik............

Možda bio ! Nisi više! :nono: :good: