E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima

<< < (26/43) > >>

zorter:
Evo još jednog entuzijaste.

Kapetan:

--- Citat: Dule  19, 03, 2010, 15:09:29 posle podne ---WOW, marke proglasi skoro celu automobilsku industriju, pola fabrika elektro opreme i par proizvodjaca camaca i motora za camce i naravno mene za entuzijaste i ljude koji prave nepromisljene korake :)
Marke, daj malo optimizma i neko pametno  resenje.

--- Kraj citata ---

Moje licno misljenje je da je cela prica izvodljiva sa dovoljno akumulatora... ako izbacis dizel motore i dobijes 1t, onda apsolutno mozes 1t da ubacis u akumulatorima ...

Varta 70Ah ima oko 20 kila +- kilo

koliko sam skapirao tebi treba oko 1000 ah za 4 sata voznje...

znaci treba ti 14 ovih akumualtora... ukupna tezina 280 kg...

cena je oko 8000 dinara znaci ukupna cena 112.000 dinara

dimenzije 260 x 173 x 225

znaci dva bateri packa centralno posto hoces dva motora , pa smestis izmedju njih 182cm x 17,3 cm...

ili jos boje razmakni ih ventilacije radi .... za ventilaciju "mozda" mozes da iskoristis vise komada onih ventilatora za racunar em su mali potrosaci em samo za to sluze, znaci nemoj zanemariti ventilaciju posto je koliko kapiram extremno bitna...

ladjaVlajko:
Dule,
shvati sve ovo kao dobronamernu kritiku i savete ... nije mala odluka povaditi motore koji rade i uložiti prilične pare i rad u električni pogon. Za moja shvatanja, ti si na par mesta pokazao da ne poseduješ dovoljno (teorijskog) predznanja o principu rada električnih motora i struje uopšte. To se može završiti sa velikim troškovima i velikim razočarenjem u tehnologiju koja to ne zaslužuje.

Električni pogon ima svoje prednosti, ali ima i svoje mane. Isto tako i dizelaši. Isto tako i vanbrodski motori. Svaki je dobar zbog nečega a loš zbog nečega drugog.

To ti je kao žene ... neka žena dobro kuva ali zato usta ne zatvara. Druga nema pojma sa kuvanjem ali se @!!!!@ k'o štuka. Treća je odlična majka ili nizašta drugo nije. Idealno bi bilo kada bi to malo iskombinovali pa da prva kuva dok si ti kod druge a za to vreme treća čuva decu, zar ne ?

Isto tako i motori ... električni je fenomenalan na kratke staze, uparkiravanje ili kad na pecanju hoćeš da promeniš lokaciju pa se ne isplati da pališ dizelaša na kratko. Idealan je u kombinaciji sa 10 kvadratnih metara solarnih panela koji će da dopunjuju akomulatore. Ali nije za duge vožnje.

Gledano energetski, odnos težine i broja kilometara koje možeš preći je kod električnog motora katastrofalan u odnosu na dizelaša. Zapitaj se, koliko možeš preći sa 500 litara goriva a koliko sa 500kg akomulatora ?

Idealno bi bilo imati više vrsta pogona (kao i žena) te kombinovati samo najbolje osobine.

deda:
Dule je spreman da proba nesto novo(bar kod nas)i ajde da probamo da mu pomognemo!Koliko ga poznajem odustati nece!Ako uspe u nameri svi mozemo imati koristi makar sto necemo placati porez na motore!

ladjaVlajko:

--- Citat: deda  19, 03, 2010, 15:58:26 posle podne ---Dule je spreman da proba nesto novo(bar kod nas)i ajde da probamo da mu pomognemo!Koliko ga poznajem odustati nece!Ako uspe u nameri svi mozemo imati koristi makar sto necemo placati porez na motore!

--- Kraj citata ---

Možda me nisi shvatio, a možda i ja nisam rekao sve kako treba ... ja 100% podržavam ideju korišćenja električnih motora. Do te mere da sam rešio da napravim jedan. Magneti (7,5 kg) stižu DHL-om krajem meseca.

Dule ima jaku želju ali mi se čini da nema dovoljno znanja. Sa druge strane 99% nazovi "majstora" kod nas su goli prevaranti koje će to iskoristiti da mu uzmu pare. Kakva korist od cele priče ako čovek povadi dizelaše i ugradi neke krnjave elektromotore koji neće moći da mu poteraju brod brže od 7-8km/h i to ne duže od par sati ?

Dule, samo napred ali pažljivo. Pamet u glavu i ... znaš ostalo.
 :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju