E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima

<< < (23/43) > >>

IKA:
U principu se slažem , pitanje je samo kada će to kod nas biti ekonomski opravdano. Znaš da je za prelazak na automobilima na pogon na gas trebalo dvadesetak godina da se to kod nas smatra rutinskom radnjom. Bojim se da će i za elektro motore na plovilima proteći mnogo vode dunavom.
Moglo bi da zaživi mnogo brže da imamo državu koja bi stimulisala takve investicije, ali za sada ova zemlja nema ljude koji gledaju malo dalje od trajanja njihovih mandata.
Ako se budeš kandidovao za predsednika , glasam za tebe :good:

IKA:
vidim da si razmišljao o tome , kolika bi ukupna investicija bila po nekim grubim proračunima za tvoj brod
Drugo pitanje obzirom da plovim više dana u cugu kako rešiti punjenje baterija, koliko bi potrošio generator da napuni baterije

drug_igrutin:
Samo napred Dule!
Juče sam za jedan motor koji je valjda od viljuškara dao najbolju ponudu i trebao bi ovih dana da odem da pogledam u kakvom je stanju. Ako bude čemu valjao mogu da ti dam da eksperimentišeš. Od podataka znam samo da je na 36 v.
Teoretski svaki elektro motor bi trebalo da može da radi kao generator struje ( barem po mojim teorijama :)) tako da bi valjalo razmisliti o ugradnji benzinskog motora koji bi okretao elektromotor i osovinu ( kao na onom greenline-u).
Mislim da bi motor od 30 - 40 ks mogao da posluži da okreće elektro motor, koji bi dopunjavao baterije i pri tom da na osovini ima snage koliko bi davao i i elektro motor. Po meni je to bolje rešenje nego klasičan agregat.

Mogao bi Zorter da prokomentariše ovu moju logiku  :)

odissej:
Dule,Marke je po istoj temi napisao nekoliko konkretnih racunica.Ponovo ih procitaj.Smatram da tema znacajno prevazilazi znanja svih nas na forumu( izuzev donekle Marketa, Zorter bez ljutnje) pa je neophodno da neko STVARNO strucan i sa iskustvom iz ove oblasti ovo ozbiljno razmotri.Ovde se ne radi o manjem plovilu na jezeru kojeg bi covek vozikao sa obale na obalu po suncanom vremenu. Prema tome,bez ozbiljne analize strucnjaka,ne vadi postojece motore! Ovo ti je savet inzenjera. :)

zorter:

--- Citat: drug_igrutin  18, 03, 2010, 03:39:55 pre podne ---Samo napred Dule!
Juče sam za jedan motor koji je valjda od viljuškara dao najbolju ponudu i trebao bi ovih dana da odem da pogledam u kakvom je stanju. Ako bude čemu valjao mogu da ti dam da eksperimentišeš. Od podataka znam samo da je na 36 v.
Teoretski svaki elektro motor bi trebalo da može da radi kao generator struje ( barem po mojim teorijama :) ) tako da bi valjalo razmisliti o ugradnji benzinskog motora koji bi okretao elektromotor i osovinu ( kao na onom greenline-u).
Mislim da bi motor od 30 - 40 ks mogao da posluži da okreće elektro motor, koji bi dopunjavao baterije i pri tom da na osovini ima snage koliko bi davao i i elektro motor. Po meni je to bolje rešenje nego klasičan agregat.

Mogao bi Zorter da prokomentariše ovu moju logiku  :)

--- Kraj citata ---

Igrutine, ne može svaki motor da radi kao generator. Može samo motor sa stalnim magnetima u statoru. Jedina mana im je, da bi dali potreban napon treba da se vrte bar 80% od deklarisane maksimalne brzine. Takodje motori sa kaveznim rotorom ne mogu da budu generatori (jer oni i nemogu za statore imati stalne magnete).
A ovo tvoje objašnjenje o motoru 30-40ks povezano za elektromotor i osovinu, ne razumem, tako da to ne mogu da komentarišem. Pozzzzzzz

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju