Autor Tema: Farbanje i priprema poliesterkog camca  (Pročitano 17772 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže fisherman

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
  • 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
Farbanje i priprema poliesterkog camca
« poslato: 12, 02, 2009, 02:33:01 pre podne »
Znam da ima vec tema otvorena, ali evo da predstavim konkretno moj primer....
Mene zanima, kako poceti. Imam radionicu sav neophodan alat, slajferice, kompresor.... itd... Kum je farbao kola i kola ali nikada camac.
1.Sad sta se prvo radi? Ciscenje, negde sam procitao odmascivanje.... scim preporucujete?
2.Smirglanje? Koliko ? koja smirgla
3.farbanje? Farbu cu da uzmem Hempel, sad neki savet.....
4.ovo je dodatak.... zeleo bih da stavim bimini top....  ima neko neku semu, kako ga napraviti, posto imam profi varioca prohroma i cevi za dz..... koje platno ide gore,....

Hvala na savetima

Van mreže Outboard Master

• Savski dupegric . Kratkorepi
  • caos
???: Farbanje i priprema poliesterkog camca
« Odgovor #1 poslato: 12, 02, 2009, 09:31:37 pre podne »
auuu nesho... ovde sve moras da radis :smile:

Van mreže Dule HU

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #2 poslato: 12, 02, 2009, 13:09:28 posle podne »
Fisherman što se tiče tačaka od 1 do 3, najbolje je da uradi kompletno kao što je to uradio SALENB, što se tačke 4 tiče primeni varijantu uradi sam, u suštini ne treba ti varenje već savijanje prohromskih cevi, a kolena i nastavke možeš da kupiš gotove.
http://www.motomarine.it/elementi.asp?IDSottoCategoria=4012
E sad postoje razlčiti modeli biminia,
http://www.motomarine.it/elementi.asp?IDSottoCategoria=4038
a ti odluči koja ti varijanta najviše odgovara odnosno koji model.
Moj savet ti je da pogledaš da li ti odgovaraju alu bimini koji su znatno jeftiniji, mogu da se sklope i skinu sa čamca, ali su manje kruti od  prohromskih i treba ih dodatno ušvrstiti. Cene alu biminija za tvoj model čamca zavisno da li imaju 2 ili 3 poprečne i koje su širine i visine se kreću od 95 eura pa do 140 eura.
http://www.motomarine.it/elementi.asp?IDSottoCategoria=4045
Još jedna bitna stvar sa popravkom plastike počni što pre jer je to proces koji često zna da potraje jer se uvek desi "daj da uradim još i ovo", a uskoro 'e vreme da se ide na vodu.

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #3 poslato: 12, 02, 2009, 13:24:44 posle podne »
Što se tiče pisanih saveta, da ne bi sada pisao opet isto, kreni redosledom koji je opisan ovde:
http://www.mojaladja.com/index.php/saveti-i-opisi/3-sreivanje-i-farbanje-poliesterskog-amca-sale-nb

Kreni sa slabijom šmirglom ( npr.120 ) dok se malo ne izveštiš, skidaj sve što na bilo koji način deluje slabo i krto.
Ova plava linija, ne znam da li je folija ili farba, ali najbolje da je potpuno skineš. Oštećenja prvo temeljno očisti, dok ne ostane tvrd i stabilan( zdrav) materijal. Zatim izgituj ili laminiraj- već po potrebi.

Za bimini ti skoro i ne treba varioc, više ti treba neko ko ume da savije cevku. Savetujem ti da zglobove i okove za tendu ipak kupiš ( ja takođe planiram bimini, pa sam već gledao ponešto), ostatak konstrukcije je prost. Nacrt ti ne treba, pravi po meri za svoj čamac, samo skini kako izgledaju ove fabričke. Inače, fabrička Bimini-tenda, italijanska, marke Trem, košta u Gros Inoxu 100€, tako da vredi razmisliti da li se trud uopšte isplati.
http://www.grosinox.co.yu/katalog/temde/katalog_263.jpg  
Gledao sam model gore desno u dimenziji D 180,Š 150, V 110, cena 98,50€   

Za tende se koristi ili PVC ili nautičko impregnirano platno ( to je skuplja varijanta)

Toliko za sada, a ti pitaj šta te još zanima.

E Dule Hy, pretekao si me za sekundicu. :good:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Dule HU

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #4 poslato: 12, 02, 2009, 13:29:43 posle podne »
Izvini Sale neću više

Van mreže SALE NB

« Odgovor #5 poslato: 12, 02, 2009, 13:52:03 posle podne »
Ma samo navali! Saveta nikad dosta  :taunt: :)

Van mreže Dule HU

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #6 poslato: 12, 02, 2009, 14:18:44 posle podne »
Ma O.K. Sale nego jedna sitan savet (ako ne zameraš) na odabir biminia  za tebe, pošto vidim da si se raspitivao u Grosu, a njihove cene su otprilike kao u katalogu MOTOMARINE, mala je razlika u ceni a mislim da ti je bolja varijanta 3265057 (oko 100 eura) jer je čvršći, naravno dodatno se učrsti kad mu se dodaju i dve ukosne šipke dužine 40 cm. A bolji je i zbog manjeg otpora vetra pa ćeš eventualno moći da ga voziš otvorenog malo brže nego ove obične biminie.
Još jedna stvar za kupovinu u Grosu, poruči malo ranije jer to kod njih zna da potraje (nemaju na stanju takve stvari).

Van mreže SALE NB

« Odgovor #7 poslato: 12, 02, 2009, 16:12:22 posle podne »
Ma O.K. Sale nego jedna sitan savet (ako ne zameraš) na odabir biminia  za tebe, pošto vidim da si se raspitivao u Grosu, a njihove cene su otprilike kao u katalogu MOTOMARINE, mala je razlika u ceni a mislim da ti je bolja varijanta 3265057 (oko 100 eura) jer je čvršći, naravno dodatno se učrsti kad mu se dodaju i dve ukosne šipke dužine 40 cm. A bolji je i zbog manjeg otpora vetra pa ćeš eventualno moći da ga voziš otvorenog malo brže nego ove obične biminie.
Još jedna stvar za kupovinu u Grosu, poruči malo ranije jer to kod njih zna da potraje (nemaju na stanju takve stvari).

Da, da , na tu tendu sam i mislio, samo u širini 150cm šifra 3265055
Ova druga varijanta bez srednje potpore usporava, pravi buku, itd. To nije za gliser, to je eventualno za neko sporije plovilo.

Van mreže fisherman

• 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
« Odgovor #8 poslato: 12, 02, 2009, 16:13:49 posle podne »

3265057 Je super bimini,da ja bih vozio sa otvorenim!!! moram tacno da premerim razmak izmedju za postavljanje..... Ako neko ga ima nek se javi da bas uzivo pogledam i vidim jel odgovara mom camcu....
Ali to cu pooslednje staviti....
Sad ide smirgla smirgla smirgla.... Ovo plavo na njemu su nalepnice......
Hvala svima na savetima...
e da nezaboravim.... Farba kad se uzzima, sta mislite koliko setova je potrebno..... Camac je duzine 4.5m, sirine oko 1.7 http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,282.0.html
Uzimam kao sto rekoh hempel, sve cu u belu boju....

Van mreže SALE NB

« Odgovor #9 poslato: 12, 02, 2009, 16:23:25 posle podne »
Da li ćeš farbati i unutrašnjost čamca ili samo trup izvana?

Što se tende tiče, ove tipske se prave u 3 širine 150, 170, 200cm. Znači verovatno jedna od ove 2 prve...
Prvo kupi samo prajmer i prođi barem 2 ruke. Za trup izvana bi morao proći sa 4 kantice, ali....
Po utrošku prajmera onda kupuj i farbu.

Zaboravih, prvo poskidaj sve bitve, alke, ma sve što je na šraf i može da se skine! To olakša stvari posle....

Van mreže fisherman

• 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
« Odgovor #10 poslato: 12, 02, 2009, 16:37:36 posle podne »
Da da tako sam i planirao.... Samo spoljasnost.... Unutrasnjost je ok... Treba da se tapacira samo.... Poskidacu stvari od prohroma....
Sad me brine i ova guma, oko camca posto je sva izguljena kako nju da saniram.... A ona je bele boje....

Sada jel ja ceo donji deo camca smirglam i farbam istim prajmerom?

Van mreže SALE NB

« Odgovor #11 poslato: 12, 02, 2009, 16:42:11 posle podne »
Da, da, svaki centimetar! I sve prelaziš prajmerom.
Tek na kraju, ako planiraš da čamac držiš na vezu u nekoj marini, tj. u vodi preko sezone, onda na podvodni deo trupa stavljaš tzv. antialgin.

Gumu skini pa je operi koliko može, kuhinjskim sunđerom i nekim abrazivnim sredstvom.

Van mreže fisherman

• 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
« Odgovor #12 poslato: 14, 03, 2009, 19:30:32 posle podne »
Uh.... Evo danas lep dan.... Poskidao sam sve zivo sa camca.... i zapoceo smirglanje.... Nas petorica smo smirglali nadvodni deo sa smirglom 200...
Postavicu i slike....

Posle smirglanja na pojedinim mestima ostaju sitne ogrebotine. Pitanje: Da li da smirglam dok ih neposkidam skroz, ili to da gitujem???

Vodeni deo je jako grub, uspeo sam da ga skinem sa smirglom 80... Ali to cu slajfericom zavrsiti.... Mislim da je to sloj antialgina....

Prajmer sam uzeo Hempel LIGHT PRIMER 4555

Antialgin Hempel A/F HARD RACING

Farba HEMPEL POLY ENAMEL 5510

pa sad polako :)

Van mreže fisherman

• 44°42'5"N 20°18'32"E
    • Docek Nove godine
« Odgovor #13 poslato: 14, 03, 2009, 19:55:23 posle podne »
Evo i slika....nadam se da cete primetiti razliku  :yahoo:

Van mreže igogitar

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #14 poslato: 18, 03, 2009, 03:37:59 pre podne »
Ko je proizvodjac ovog camca?Sretno sa farbanjem!
...Pa se snađi, svoju lađu nađi
il’ potoni, Bože me sakloni
međ’ zvezdama virova je mnogo
sve bih ade zagrliti mog’o...