E, ovako treba... > Plovila
Aluminijumski Gliser
Barba:
--- Citat: SALE NB 18, 01, 2010, 17:38:27 posle podne ---Kako odrediti dovoljnu jačinu materijala u aluminijumu, a ne preterati?
--- Kraj citata ---
Hehe, pa to je esencija inzenjerskog posla, da bude sto jeftinije, a dovoljno jako. To su godine skolovanja, profesionalnih kurseva, ozbiljnog rada na projektima, koriscenje najnovijeg softvera i ono sto je najbitnije godine prakticnog iskustva na projektima tog tipa.
Ljudi pazite da se ne zaigrate. Proracun tog tipa bi kostao ko Sv. Petra kajgana. To definitivno mora da radi profesionalac sa jako puno iskustva. Samo bi proracun tokova napona kroz okvire trupa kostao toliko da je svaka dalja prica neisplativa.
Sale, jel si mozda razmisljao da kupis gotov projekat za Al gliser. To je definitivno mnogostruko jeftinije od projektovanja, a i provereno je u praksi.
kemppi:
Barba,ovaj put si u pravu 100%,pokusao bih da pitam ove moje prijatelje,ali se bojim da odokativnom metodom nece da odgovore,jer to je isto kao kada pitas lekara telefonom za savet,pa ti kaze dodji prvo da vadis krv,pa da snimis ovo i ono,pa ultrazvuk...
@SaleNB
Moras mi dati link ili projekat na papiru tog tvog glisera,da ne idem kod ljudi sa 2 rebra i skicom.
SALE NB:
Apsolutno se neću ni zamarati takvim stvarima, pogotovo onog trenutka kad počnu da koštaju novaca.
Takvi proračuni se isplate jedino ako želiš da komercijalizuješ celu priču i praviš seriju, a ovo nije taj slučaj.
Na osnovu projekta za šper, i uz pomoć kemppija i Vlade, verujem da mogu napraviti ono što bi Ameri rekli
"educated guess" što se jačine i izbora materijala tiče. Meni je to dovoljno. Neću sa njim preko okeana!
Apsolutno nemam ambicije da pravim "najbolji gliser na svetu" ili obaram bilo kakve rekorde. Dovoljno je da bude po mom ukusu.
Trebam jasnu kalkulaciju, pre svega finansijsku, u odabiru materijala i troškova izrade.
Treba mi kabinaš sa solidnim plovnim svojstvima, i to do leta! Klasični kabinaši-tabanaši ne ispunjavaju moje kriterijume , ni po plovnim svojstvima, ni po iskorišćenju prostora, a o estetici tek neću ni počinjati!
Praktično jedino plovilo vredno spomena u Srbiji je do juče bio Bas 747, sad je tu i Yastog, a oba su cenovno iznad moje lige! Oba imaju (po meni) veliku manu, vozač sedi u kabini, mada se to može modifikovati.
Malo sam se igrao, meni Yastog izgleda mnogo bolje bez onog krovića! I praktičnije za naše podneblje!
Stvar je u tome da mi se baš ovaj projekat sviđa, a većina projekata koji se nude za samogradnju su dizajnirani u '60 i '70 godinama prošlog veka. Ako već pravim novo, neka i izgleda tako! Zato ne planiram da kupujem projekat, već malo da budžim ovaj, ako ništa drugo, čisto zbog osećaja da pravim nešto baš moje i unikatno!
Kako stvari stoje, s obzirom na moje finansije, na kraju ću još morati da ga pravim od običnog lima! :suicide: :taunt:
SALE NB:
kemppi, evo linka na kojem su ti planovi ( u smanjenoj rezoluciji)
http://www.yakutia.ru/~igor/l600/plans.rar
Mere su dosta nečitke, ali ja sam već povadio neke mere, tako da to neće biti problem.
Ako bude trebalo još nešto, pitaj.
SALE NB:
Kemppi, kao što sam gore naveo, nije potreban neki džinovski proračun, već neka školovana procena. S obzirom da ti ljudi imaju iskustva, verujem da mogu proceniti potrebne količine na osnovu drugih sličnih projekata.
U svakom slučaju, veliko hvala unapred!
Mogao bi pozvati svoje prijatelje da, ako imaju želje i vremena, dođu na forum i napišu takođe ponešto iz stručnog ugla! Verujem da bi mnoge zanimalo!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju