E, ovako treba... > Kuće za odmor, vikendice ...

Veliko renoviranje splava 8x7m i kucice 4x4

<< < (7/13) > >>

ПЕЦОВ:
moze pakerica,medjutim zesto komplikovati?uzmi obican kanap najlonski.ima posebno ime a sluzi za baliranje sena.svi znamo kako izgleda,a za inspekciju prodjes nozicem,skines,pa sve iz pocetka.

britva63:

--- Citat: Kapetan  16, 01, 2010, 01:26:30 pre podne ---
--- Citat: ПЕЦОВ  16, 01, 2010, 00:32:46 pre podne ---kaze kucicu 14x9.hahaha.kucica

--- Kraj citata ---

kafanica i skolica u istom prostoru ... a zvace se SANATORIJUM... :)

--- Kraj citata ---
CCC kapetane kucica tih dimenzija nije ni moja kuca di zivim, al samo naprijed stvara se dok si ziv, kad prestanes stvarati ustipni se da vis da nisi umro :dance:

captjerry:
@Tule
druze, izvini sto moram ovako da regaujem ali ti se u ovo razumes kao ja o hakovanju kompova u pentagonu...
mnogo lepo zvuci, bio bi dobar advokat ili diplomata ali je daleko od istine i zdravog razuma...sve ove price kruze Savom i naslusao sam ih se samo tako i uvek se iznerviram kad ih cujem

prvo,
 cevi od skele su se nekada koristile za izgradnju splavova SAMO zato sto su bile dostupne i sto za njihovo spajanje nije potrebna struja (sto je na splavoima bila lux ) i aparat za varenje vec samo spojnice i kljuc a inace su najgori moguci profil za izgradnju (postoji samo jedna dodirna tacka u spoju izmedju dve cevi kao i greda sa cevkom dok kutijasti profili nalezu celom povrsinom)...zato sto su toliko loseg oblika(cevastog) na njih i idu drvene grede kako bi daske lezale na njima...najvaznije, konstrukcija na cevima je jednostruka i lako se savija od sopstvene tezine a kamoli jos usled neke sile, dovoljno je samo izbaciti par buradi sa jednog kraja i taj kraj ce se saviti ka vodi dok kod samonosece (samo ime kaze) dvostruke konstrukcije sa kosnicima (binderi) to ni teoretski nije moguce (kao na velikim kranovima i mostovima)...takvu konstrukciju mozes da ostavis oslonjenu na samo dve tacke i dalje ce stajati ravno...

drugo,
santimetar dobrog vara izdrzava silu od 80kg tako da svaki spoj (!) na bilo kom delu kontrukcije od kutijastih profila (kvadratni, pravougaoni) trpi direktno 1280kg  ( u slucaju 40x40 kut)  a na splavu ih imas stotine, plus sto se sva sila rasporedjuje na  upore, stubice i kosnike bas zato da bi na samom spoju ostala maksimalna sila od nekih 10-50 kg, sto je mnogo puta manje od njegove stvarne izdrzljivosti...jednostavno, obrati paznju na bojlere i razne posude pod pritisnom, svi su oni vareni a ne spajani srafovima...ne kazem da sraf ne drzi ali cemu to kad je var odlican nacin spajanja metala...samo pogledaj sve splavove koji se sada grade (imas ih uslikane odlicne na onom sajtu sto neko spomenu splavovi.info ili net, radih ih kolega Vlada pop) kao i sve majstore koji ih prave, par zar bi oni ulagali hiljade evra u razne invertorske aparate, agregate i sl. kad im je za cevastu konstrukciju potreban samo kljuc, da je dobra...

trece,
ocigledna razlika izmedju splavova sa cevastom i samonosecom kontrukcijom i jesu grede...kod ovih drugih ih nemas, samo zato jer apsolutno nisu potrebne...daske srafis ili direktno za kutiju samonarezujucim srafom ili prvo sa strane kutije srafis stafne (koje sluze samo da drze daske na mestu a daske se i dalje oslanjaju na konstrukciju) ili spajas pod u pajole (nezavisne segmente)...samim tim nemas ni muke da  menjas grede kad istrule kao ni trosak za nabavku istih...

cetvrto,
potrefiti da svaki otvor bureta bude na gornjoj strani je SF,  nemoguce (mozda i moguce ali ne znam nekog ko ce se toliko iscimati da bi mu talasi, stabla, razne zaglavnjene grane vremenom izokretale burad ma koliko bilo vezano)...ali je jos veca fantastika to da s vremena na vreme otvoris poklopac svakog bureta i zaviris da li ima vode...a i da uspes ne bi nista video...i da, bure sa vodom ima drugaciji zvuk ali takodje i razna burad na istom splavu, prazna, drugacije zvuce, zbog razlicite debljine lima od kojih se prave...burad se kontrolisu najbolje ako ti je pod radjen od pajola da mozes da ukonis svaku po potrebi i pridjes buradima sa gornje strane...tada stanes na svako i jednostavno osetis pod nogama kolika ti je sila potrebna da ga gurnes malo u vodu (ako uopste mozes, zavisi od opterecenja splava i tipa konstrukcije)...ukoliko je kod vecine buradi slicna situacija a jedno sa lakocom gurnes ka vodi, to je sigurno popilo vodu...ako nisi siguran probaj da ga zarotiras po osi nogom (vrlo je lako) i morace da pocne da pusta baloncice...

peto,
bure ima nosivost 200kg a ne 180...ustvari i malo vise ali se uzima da je zapremina bureta 200 litara ( mada bi trebalo 216) sto je  200 litara istisnine, kako je 1L vode =  1kg (ukoliko je potopljeno u vodu a jeste) sto ce reci 200 kg nosivosti...

sesto,
zastita dasaka je vrlo osetljivo pitanje na reci punoj filozofa jer svako ima svoju teoriju...mislim da mi je najgluplja ta da dasku ne treba stititi i uzeti sto tanju jer ce se ona brze osusiti od deblje...kazu isto zbog efekta kadice koji ti spominjes...cista glupost...kao i to za zastitu samo sa  gornje strane...daska pocinje da curi na dole tek kad se posteno napije vode a susi se isparavanjem...ukoliko je ti zastitis samo sa jedne strane ona ce svu vlagu upijati odozdo ali nece moci da isparava...ja ne znam tacno koja je teorija najtacnija (znam da ta sa kadicom sigurno nije) ali sam probao par varijanti i najbolje se pokazala zastita nekim impregnacionim sredstvom (tipa firnajz ili firnis kako neki zovu, na bazi lanenog ulja, ili drugo) i to kompletna daska , bez da se stedi vec da upije sto vise...naravno trebalo bi da se uzmu suve ili dobro isusene daske ili kupti sirove pa ko ima vremena, znanja i nerava da ih susi a da se ne pokrive slobodno ali izbeci stavljati sirovu dasku na splav i posebno stititi je....sa donje strane  jasam ih stitio epoksi katranom jer za razliku od bitulita on ostaje  isti u svim vremenskim uslovima dok se bitulit rastapa...a sa gornje sadolin, onaj sa procentom laka jer on ima UV zastitu, naravno uzeti kvalitetniji...lak, ni onaj za camce, nikako ne stavljati, vec su mnogi spomenuli zasto i potpuno su upravu a najbitnije je sto ce neko vrat da slomi bude li mokar hodao po splavu ili jos gore zimi po snegu...iako sam pristalica sto vise drveta na splavu treba izbegavati gde god je moguce i recimo, ukoliko neko ima pontone, platformu pod kucicom moze da zatvori a gore perlit i laminat u jeftinijoj ili stiropor (neka izolacija, moze i drugo) i brodski pod...lim ima mnogo duzi vek od daske, lako se stiti, 100% izvaren predstavlja sam po sebi hidroizolaciju a sa stiroporom ili perlitom sprecava se i kondenzacija, a sa trenutnim cenama na trzistu gotovo da je isti trosak kao i za drvo ( ko zna da vari)...

bez bilo kakve uvrede ili lose namere sam ovo napisao, vec mi je muka da slusam te price tipa bolji je radijator ili stari akumulator umesto sidra za splav i sl...naravno da ce svako napraviti objekat prema svojim mogucnostima (neko i prema zelji) ali nikako to ne mora biti bolje ili ispravnije...nadam se da nema ljutnje...

captjerry:
samo da dam i primer...
na prvoj fotki ti je splav sa tom cevastom konstrukcijom, ostao je bez buradi po sredini i naravno sredina splava se savila i utonula u vodu dok su krajevi iznad...
na drugoj imas slike trulih greda i fosni...
na trecoj bure koje je popilo vodu (ne znam zasto to stavljam ali jbg, bilo reci o tome)

Bucho:
Pa prijatelju, da si ispunio obecanje i zavrsio davno zapocetu pricu o izgradnji splava sada ne bi dosao u situaciju da se nerviras. Nema sumnje da si najbolji strucnjak za te stvari pa daj da nesto naucimo. Obecao si kada dodje zima, a ona ce jos malo da prodje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju