E, ovako treba... > Kuće za odmor, vikendice ...
Veliko renoviranje splava 8x7m i kucice 4x4
freedom:
Pozdrav svima,
nov sam na ovom forumu pa me zanimaju neke stvari..
Naime, imam splav u Makisu koji je star nekih 20tak godina. Radjen je sa cevima 6/4 i spojnicama, na buricima je,dimenzije splava su 8x7m i ima kucicu 4x4. Fosne i grede su u poprilicno losem stanju, pa se spremam da ih menjam na prolece. Mislio sam da ponovo uzmem fosnu kao sto je i radjeno a da grede secem na 8x10cm i guram pored postojecih. Imam nameru da grede premazujem bitulitom, kao i fosne sa donje strane.. Gornju stranu fosne sam mislio da premazujem smesom od 80% firnajsa, 15% uljanog razredjivaca i 5 % voska, da to grejem i dva puta da premazem ove godine. jedan stolar mi je rekao da bi bilo dobro da koristim crni bor, hrastovinu ili bagrem, cini mi se... cekam da mi javi cene oble gradje pa da secemo to, posto nisam siguran koliko bi me izaslo da kupujem suvu gradju.. ovo bi me sa secenjem izaslo oko 250 evra. i bilo bi mokro, pa bih ga prosusio do proleca, koliko stigne..
Sada cu okaciti neke slike na kojima se ne vidi najbolje ceo splav, ali tek da steknete dojam..
Razmisljam jos i da podignem krov i da uradim malu galeriju gore.. interesuju me saveti da li splav sa galerijom moze da se radi bez metalne konstrukcije, znaci samo sa gredama..imam jos puno pitanja,ali ajde makar da cujem necije misljenje da li je sve ovo dobro sto sam predlozio..
freedom:
Pokusao bih da od ove moje babe napravim devojku nalik ovoj...
http://www.splavovi.info/splav-8-75-na-buricima.html
Mislio sam cak i da razmontiram vecinu splava i zamenim vertikalne (nosece) grede, pa da gore nadogradim galerijicu.. zanima me da li ovi nosaci sa leve strane mogu da budu drvene grede pricvrscene za pod ili moram da pravim metalni nosac i zavarujem za rostilj.. S tim da je moj rostilj od okruglih cevi, pa bi zavarivanje bilo nezgodno, a plasim se da ostavim vertikalne cevi na spojnicama pod tolikim opterecenjem, jer ako oni srafovi na spojnicama popuste, ode meni galerija u vodu:))
broker975fx:
Lep splav,
za tvoja pitanja pravi čovek je Capjerri, javiće se on sigurno mada ima i drugih koji imaju splavove :drinks:
Kapetan:
freedom dobro dosao, ja takodje pravim splav stim da su dimenzije 16 x 11 a "kucica" 14 x 9.... e sad meni je sve metal (stubovi i slicno) ali koliko sam video dosta ljudi koristi OSB ploce koje su extra jeftine tako da mozes da uzmes i njih u razmatranje...
ujedno ne vidim razlog zasto ne bi radio sa gredicama i sprat jer se kuce grade od drveta a kamoli splav.. mada mislim da ti je jeftinije da udaris cetri metalan stuba pa da na njima gradis sprat ..
freedom:
Bolje vas nasao :)
Cuo sam za OSB ploce i video na netu da su daleko povoljnije od brodskog poda i lamperije, ali nisam siguran samo koliko su dobar toplotni izolator.
Sto se topole tice imao sam priliku da se uverim u njen kvalitet na vodi. Pre par godina sam jednu terasu uradio od topolove daske, trudio se da je zastitim i trajala tacno 2 sezone, koliko mi je jedan stari splavar i rekao..sad ne kazem, to je bila daska, ne znam koliko bi trajala fosna, ali stim da su ove fosne koje ja imam mazane uljem i naftom i posle 20god kada se preseku na nekim od kise zasticenim mestima, budu bele u sredini. iskren da budem ne znam koje je to drvo. izbegao bih mazanje naftom i uljem jer sam cuo da se dosta oseca posle ona nafta, da su kancerogeni, a imao sam prilike da se uverim u to da i posle 20 god ostaje crni trag na odeci kada se sedi na njoj..
Sto se tice greda, samo se pitam koliko je stabilno da tako noseci deo bude pricvrscen za fosnu.. postoji nacin i da stubove pricvrstim metalnim cetvrtastim nosacima sa po 4 srafa. vidjao sam tako nesto u uradi sam.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju