E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Izrada katamarana (trimarana)

<< < (8/15) > >>

Admiral:
Mozda mi kao kolege sa vode mozemo da oprostimo svakakvo plutanje po vodi ali voda nece.
Moze se gledati kroz prste ali voda nece.
Moze se svasta registrovati ali voda guta i registrovano i ne registrovano.

Ljudi, radi licne bezbednosti pazite na cemu izlazite na vodu.
Normalno je da ce se onaj koji pluta na dva bureta ljutiti kada pored njega prodje brod i napravi malo vece talase.
Nemanje para nije izgovor da se izlazi na vodu na bilo cemu, a samo da bi se uzivalo na vodi.
Ja licno znam koliko Sava kod Sapca ume da bude ne mirna i kakvi talasi mogu da se dignu. Izgovor da je voda mirna takodje pije vodu. Bolje je sesti u naduvanu traktorsku gumu i uzivati na vodi, nego praviti skalamerije, koje mogu da potonu i podave brze nego sto ustanovis sta ti se desava.
Takodje takva plovila ugrozavaju normalnu plovidbu i ostalim ucesnicima. Izadji kolima sa konjima na auto put i upali svecu. Pazice te drugi ali statisticki neces preci ni 5km pre nego te pokupe.
Zato nikako ne treba hvatati se za izgovore tipa, i ja imam pravo da budem na vodi, pa sta ako nemam para za pravi camac ili splav i sl.
I ovi splavovi na Savi su za dobar pretres, kako burica tako i vezova. Uvek moze da dune neko cudo u sred subotnjeg rucka sa prijateljima i njihovim porodicama, pa da pokida i podavi sve sto nije za vodu.
Pre nego izadjes na vodu razmisli da li je bezbedno, a ne da li si rodjen pod srecnom zvezdom ili da nema pandura.

zorter:
Najzad neko ko razume o cemu pricam.CAPTJERRY svaka cast na razumevanju i najzad da se vratimo na temu.Dimenzije ovog "trimarana" bi bile oko 8mX3,5m a kucica 5m(6m) X 2,5m(2,7m).Inace dobijam 3 cevi po 8m precnika 500mm.One me ne kostaju nista pa moram da se snalazim sa njima kako znam i umem.To bi pogonila penta od najvise 10KS.Trebalo bi mi da me pomera najvise 3-4km u toku nekoliko dana (najcesce u toku vikenda) jer se ne isplati vozati se kad sa posla dodjem oko 16,00 a na reci bi bio oko 17,00-17,30.Eventualno da me izveze od obale na reku par stotina metara jer nije gusht biti na vodi a uz obalu.Verovatno cu i daske za pod dobiti od prijatelja koji ima pilanu.Kostala bi me konstrukcija i nadogradnja.Po mojoj proceni ne bi trebalo da izadje vise od 2000€.A to moze da traje nekoliko godina kad imam ponton da izadjem na vodu.Uz jednu tendu od cirade da ne izgorim na suncu moze da posluzi nekoliko sezona.A kad se pocne sa izgradnjom obicno se i zavrsi.Vazno je poceti.Sta mislis da li je bolje raditi sa dve uparene "skije" u obliku katamarana ili klasican trimaran od ovih vodovodnih polietilenskih cevi cija je debljina zida 19mm (a tezina im je 29kg/m).
Pozzz

zorter:
Admirale potpuno se slazem sa tvojim misljenjem ali predpostavljam da niko nije lud da zove prijatelje ili porodicu na nesto sto vidi da nije sigurno.Isto tako ko se plasi vode ili oseti da nije stabilno nece sesti niti se popeti t.j. zadrzati na tom plovilu. Valjda svako ima glavu da razmisli moze li tu boraviti ili ne.Ja kod nas nisam video neko takvo plovilo da je toliko nesigurno.Cak pomocne pontone za pecanje za jednog coveka rade od 6 buradi.A onog ko izazove nesrecu na reci ja bih kaznio mnogo zesce nego sudija koji je sudio za pogibiju mog dragog i dobrog prijatelja Milenka Zablacanskog.Dozivotna brate.Za nauk drugima.Pozzz

captjerry:
upravo krenuh van kuce, posle cu ti detaljno odg sad samo na brzaka....ako imas dzabe cevke, iskoristi ih...posle cu da preracunam max nosivost  tih cevki pa ti od toga zavisi sta ces da pravis...daske su poprilicno opterecenje na njemu...ustvari mozes i sam, izracunaj zapreminu valjka tih dimenzija oduzmi tezinu same cevke, pomnozi sa tri pa podeli sa dva ...toliko smes ukupno da ga opteretis...
sve detaljno kad se vrnem...
a veruj mi, vredi izaci na vodu posle posla makar na pola sata....:)

zorter:
Ja i ovako izlazim na obalu reke na vise od 2 sata svaki dan posle posla ali zelim izaci na reku a ne na obalu.Zato ti kazem da bih nesto voleo napraviti da izlazim stalno ne na obalu vec na reku.Cujemo se kasnije i ja sad odoh. :good:
A ovo sam Te pitao: Shta je bolje? Koja osnova je stabilnija? Mada znam da vecu nosivost imaju cetiri cevi nego tri, zanima me raspored cevi koji ima vecu stabilnost i nosivost?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju