E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Komore na brodu, pritisak

<< < (3/7) > >>

Kapetan:

--- Citat: SALE NB  13, 01, 2010, 14:39:06 posle podne ---Da bi se u praksi ostvario primetan efekat, mislim da bi to morala biti malo žešća komora i žestok pritisak, a onda se postavlja pitanje da li želite da plovite na potencijalnoj bombi.
A tek bi bilo interesantno kada bi se na nekom panju probila ta komora, a komprimovani vazduh ili gas krenuo da izlazi!!! :taunt: Znate ono, naduvate balon, pa ga pustite... :lol:

--- Kraj citata ---

obrnuto sale, zeljeni efekat bi se postignao sa vakumom .. a prilikom udara u panj i pucanja korita usisao bi vodu za pola sekunde :) i u tom slucaju nije bomba (explozija) vec ne znam ni ja kako se zove kada je implozija u pitanju..

Mezija:
Komora se napuni stiroporom ili dvokomponentnom pur penom ili zajedno je bolje nego samo vazduh unutra.
Negde sam video neku smesu tipa pur pene koja iskljucivo se koristi za poboljsanje plovnosti splavova ima negde na internetu.

Barba:
Hmm, da li to zapravo tako radi. Zagrevanjem vazduha povecava se njegova zapremina, znamo da je masa konstantna velicina. U tom slucaju smanjuje se gustina vazduha (masa/zapremina) te usled toga topliji vazduh ide gore. To je razlog podizanja dirizabla ili ti Arhimedov zakon.

U slucaju da su komore hermetcki zatvorene (sto nije slucaj kod dirizabla) i da nisu elasticne (sto je slucaj kod decijeg balona), sabijanjem vazduha (grejanjem ili komprimovanjem) zapremina bi bila konstantna ali bi vise mase vazduha uterali u tu istu zapreminu, pa bi gustina bila veca tj. ta komora bi fizicki bila teza od vazdusne komore sa atmosferskim pritiskom i dobili bi zapravo efekat tezeg korita. 

Efekat lakseg korita se definitivno dobija, ako bi komore napunili helijumom, samo mislim da bi komore morale biti ogromne da bi se osetio realan uticaj sile uzgona.

Kapetan:

--- Citat: Mezija  13, 01, 2010, 15:40:09 posle podne ---Komora se napuni stiroporom ili dvokomponentnom pur penom ili zajedno je bolje nego samo vazduh unutra.
Negde sam video neku smesu tipa pur pene koja iskljucivo se koristi za poboljsanje plovnosti splavova ima negde na internetu.

--- Kraj citata ---

@barba mislim da se radi o 100 200 grama maximum i komore su uvek u "drugom" pritisku posto je vazduh spolja druge temperatiure, tako da nam konstantno ladje budu teze-lakse za po koji gram

@Mezija ja sam jurio tako neku pur penu ali nista pametno ne nadjoh , jedino me brine "pur pena i metal" spoj na sta lici posto metal i plastika bas nisu najsrecnija kombinacija... ako ikada ponovo budem pravio komoru naguracu je sa plasticnim flasama onim malom od VODA vode .. posto su kockaste..

ali ajde kad se dohvatismo stiropora, zanima me jedna stvar... kao sto znate stiropor proizvodi gomilu elektriciteta (plastika , pomeranje , strujanje vazduha i prasine...) , kako se taj elektricitet odrazava na metalno korito , dosta nas je oblagalo brod za istim... a nekako mi se cini da nije bas najpametnije jer kako sam cuo korozija, galvanske struje cink prtektori sve je to povezano...

Darkobp:
A sta bi bilo ako bi Kapetan recimo svoj gumenjak napunio helijumom,dali bi mu bilo recimo dosta i 2ks da izglisira  :taunt: :taunt: :taunt:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju