E, ovako treba... > Domaća proizvodnja

PROIZVODNJA DRAGAN SMEDEREVO

<< < (37/54) > >>

SALE NB:
E smem i ja malo?!  :lol: :taunt:

Kao prvo, crveno-beli brod na slikan na suvom, sa bow-thrusterom, i crveno-beli brodić na vodi nemaju isto korito. Prvi ima pravo V korito, u nekoj polu-deplasmanskoj verziji, a ovaj drugi ima taban korito, ili neki blagi V,  kao Zokijevi čamci.

Zato, ovo što Kapetan priča, ta ima smisla samo kod prvog korita, jer će to korito u deplasmanskoj plovidbi stvarno dobiti na brzini i stabilnosti, jer će povećati oplakanu površinu boka i dna korita i smanjiti vrtloženje vode (pod uslovom da je krma pravilno oblikovana).
Ovo taban korito, praktično nema oplakane bokove, zbog veoma malog gaza, tako da tu produženje krme ne donosi skoro ništa.

Treće, time što ćeš napraviti terasu i izmaknuti motor jedno metar iza krme, ne donosi najčešće takođe ništa, tj. ima smisla samo kod korita koja su jako švancovana, jer tada smanjuje kavitaciju i vrtloženje vode oko elise, što dovodi do efikasnijeg pogona.
Daleko je bolje motor pomeriti što je više moguće prema pramcu ( rešenje kao kod npr. Varia 19), čime se praktično simulira efikasnost osovinskog voda, a osovinski vod je tata za vanbrodske- što se efikasnosti tiče. O drugim prednostima i nedostacima je već sve rečeno....

Jasno da su sve naši graditeljski poduhvati već u startu osuđeni na propast- zbog nedovoljnih finansija.
Većina ima i pretanke limove i debelo preslabe motore!

busa2:
ja nikada nisam osporavao kapetanovu pricu o projektu ali sam uvek pricao isto sto je i odisej naveo .STA CE MENI KAMION DA SE VOZIM PO GRADU SAM SA ZENOM . ?
i sale neradi se o istom koritu moje korito je skroz ravno .
Brodic AŽBAHA II sa mog kluba pravljena je 94 god OD TRGOVACKOG LIMA 3MM KOD DRAGANA i pre mesec dana je radjena naravno kao i do sada svake 4 godine smirglanje i farbenje, NISTA NIJE PROPAO LIM ALI SVAKE GODINE MENJA PROTEKTORE TAKO DA KAPETANE NEMOGU DA TI DOZVOLIM DA MI PLASIRAS TU PRICU KOJA NIJE U MOJOJ PRAKSI TACNA. :diablo:

busa2:
to sto govoris o malom procentu  starijih camaca  ima veze samo sa nemarom vlasnika istih i nista vise.

Vuk:
Ej bre kud ćeš bolji čamac za 5000e i na njemu ne treba tražiti zamerke! Ako hoćeš kvalitet odna se treba ispružiti, a za vikendaša je ovo premija! Lično se ne bi bunio da ima ovakav čamac.

Labud 1258:
U NS ih ima podosta preko 20 godine starosti ( za koje sigurno znam ) a bome i preko 30 leta. Šta je toliko velik problem debljina ako se održava kako treba, tj peskarenje i prave farbe. Na kraju ako je vlasnik lenj ( kao jedan naš forumaš) pa ladju ne vadi duže vreme, onda uloži koju stotinu ( zavisi od korita ) zameni deo tabana i teraj opet.

Ni 5 mm nije dosta ako nemaš u planu održavanje  :smile:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju