Autor Tema: I Sava podivlja  (Pročitano 3742 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Misha D

• Kapitalac Dunavski
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
I Sava podivlja
« poslato: 10, 01, 2010, 09:07:45 pre podne »
Matica nosila ženu više od kilometra
Sonja Šulović | 10. 01. 2010. - 00:08h | Foto: Z.Raš | Komentara: 4

Da nije bilo hrabrosti i prisebnosti Biljane i Bobana Glišića, vlasnika marine „Vidra“, jednočasovna drama četvoro Beograđana koji su se posle prevrtanja čamca našli u hladnoj Savi sigurno ne bi imala srećan kraj.

Dejan Stankov, Dragoslav Vasiljević, Mirjana Dimitrijević i Dragan Jaćimov krenuli su u petak uveče s jednog od splavova malim čamcem na levu obalu reke. Međutim, olujni vetar i ogromni talasi poigravali su se s plovilom koje putnici nisu uspeli da umire. U jednom trenutku čamac je udario u ponton marine „Vidra“, zatim se nakrivio i počeo da se puni vodom. Na kraju, plovilo se prevrnulo i poklopio Mirjanu Dimitrijević koju je voda odvukla u maticu i nosila skoro kilometar.
Dejan Stankov i Dragan Jaćimov uspeli su da se uhvate za ponton, dok je Dragoslav Vasiljević proveo skoro sat vremena u vodi između gazišta za brod i čamca .
Krik Mirjane Dimitrijević, koji je nadjačao je „ključanje“ Save i huk vetra koji je te noći duvao 63 kilometra na sat, čuo je prvi prijatelj Biljane i Bobana Glišića koji je oko 21.30 krenuo kući iz marine „Vidra“.
– Naš prijatelj je prvo pomislio da neka deca s obale galame, ali je ubrzo shvatio da vrisak dolazi sa vode. Potrčao je nazad i viknuo da se neko davi. Muž je izleteo i s prijateljem uleteo u radni čamac. Sa donjeg pontona nas četvoro smo videli nečiju glavu, ali je potom ona nestala u vodi. I onda krik koji mislim da nikada nećemo zaboraviti – nastavlja Biljana, dok muž Boban objašnjava kako su kružili u čamcu jer nisu mogli u mraku i od talasa dobro da vide osobu koja je vodila borbu za život.
– Nisam se u tom momentu setio da ponesem baterijsku lampu, ili nož. Neverovatno je da sam baš tog dana kupio gorivo, da se za svaki slučaj nađe pošto je najavljena oluja. Ipak, pratili smo povike žene i pokušavali da joj se približimo. Voda ju je više od kilometar nosila od mesta na kome je udario čamac, podvlačila se ispod tri broda, a pravo je čudo da se uhvatila za sajlu zadnjeg pontona. U suprotnom, otišla bi ka Brankovom mostu i sigurno bi je izgubili. Na kraju se sve dobro završilo – priča vlasnik marine „Vidra“ Boban Glišić, i dodaje da bi takvu noć u vodi teško preživeo i najbolji plivač.
U međuvremenu, na samoj marini pojavio se Draga Jaćimov i povikao: „Sve sam ih pobio“.
– Izvukao se nekako iz vode i došao do nas po pomoć. Pokazao nam je gornji ponton marine gde je čamac udario. Dejana smo brzo izvukli, ali je Dragoslav ostao priklješten izmeću gazišta za brod i čamca. Voda ga je podvlačila ispod broda. Uspeli smo tek toliko da ga pridržavamo da mu glava ostane iznad nivoa vode, sve dok Boban i naš prijatelj nisu stigli. Oni su na kraju nekako uspeli da ga izvuku iz vode – priča Biljana, koja je s prijateljicom pridržavala čamac.
– Kada smo izvukli ženu, saznali smo da nije jedina bila u čamcu koji se prevrnuo. Vraćali smo se uzvodno i gledali da li nekoga ima između čamca. Čuo sam potom ženu koja doziva „brzo, brzo!“. Prišao sam i uhvatio Dragoslava za pojas. Bukvalno smo ga izbacili na krov broda. Nije mogao da stoji, svi mišići bili su mu zgrčeni i pravo je čudo kako je izdržao tako dugo u hladnoj vodi – objašnjava Boban.
Prema njihovim rečima, za 11 godina koliko žive na vodi, nikada nešto slično nisu doživeli.
– Strah me je da pomislim šta bi se desilo s ovim ljudima da nam prijatelji nisu došli u goste i da smo otišli na spavanje, kako smo i planirali. Mogli su pored nas da se udave a da mi ništa ne čujemo ili da ne stignemo da ih sve zbrinemo. Takav splet okolnosti i da se sve kockice sklope, to može samo na filmu da se vidi – priča Biljana, i dodaje da ni ona ni muž i dalje nisu svesni šta sve desilo, ali i da su samo iskustvom i prisebnošću spasli tri života.

Policija pronašla čamac
Spasavanju četvoro Beograđana pridružile su se i tri patrole policije, kao i dve ekipe Hitne pomoći. Nakon pregleda u Urgentnom centru, sve četvoro nastradalih je pušteno kućama.
Inače, policija je juče ujutru pronašla čamac tri kilometra nizvodno od mesta gde je udario u marinu.

Zahvalnost spasiocima
Iako su bili još u šoku, Dejan Stankov, Dragoslav Vasiljević, Mirjana Dimitrijević i Dragan Jaćimov su juče posetili svoje spasioce.
– Došli su nakratko da se zahvale za sve što smo učinili. Niko od nas još nije svestan šta se to sve dešavalo i kako se na kraju sve dobro i srećno završilo – kaže Biljana Glišić.

« Poslednja izmena: 10, 01, 2010, 09:19:05 pre podne od strane Misha D »
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
Odg: I Sava podivlja
« Odgovor #1 poslato: 10, 01, 2010, 10:29:19 pre podne »
nema tu nista humano to je sasvim normalno pa znas li nekoga ko bi ih ostavio da se podave? :good:
jedino mozemo da konstatujemo da su imali bas mnogo srece
 :drinks:

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #2 poslato: 10, 01, 2010, 10:45:12 pre podne »
Svi četvoro treba da u matičnu knjigu unesu datum i vreme kada su izvadjeni ili izašli iz vode kao datum i vreme svog drugog rodjenja i da po tome slave nove rodjendane.

Prvi put su se rodili voljom svojih roditelja, a ovo je bila Božija volja!
Neka im je sa srećom!

Van mreže Misha D

• Kapitalac Dunavski
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
« Odgovor #3 poslato: 10, 01, 2010, 12:54:50 posle podne »
Bila je noc, oko 21.31h, praznici i vetrovito. Neopreznost kod prilaza marini i pontonu i zamalo tragedija. Mozemo samo zamisliti kako vuce dole hladna Sava, a verovatno su svi bili jos i dobro odeveni, pa je to  jos dosta kg koje te vuce dole. I sreca da te neko ugleda u tom mraku.
E sad, kada je takvo vreme ili kada se leti sprema salauka (jak olujni vetar) i kada bi neko od iskusnijih upravljaca plovilom izdao komandu da se stave sigurnosni prsluci ili bi bio ismejan ili bi kod nasih neopreznih i neobrazovanih saputnika izazvao i dodatnu dozu panike. Ovako svi se prave vazni i mrsko im je da ga obuku: kada ste po vetru poslednji put videli na bilo kom plovilu da makar deca imaju prsluk?
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže SALE NB

« Odgovor #4 poslato: 10, 01, 2010, 13:44:39 posle podne »
Na mom čamcu deca po svakom vremenu nose prsluk, barem ja uvek insistiram na tome, ponekad roditelji sami odluče drugačije, ali to dozvolim samo kad prsluk zaista nije odgovarajuće veličine.

Nema smisla udaviti dete prslukom, i pre nego padne u vodu!

Činjenica je da u velikoj većini plovila nećete naći niti prsluk, niti bilo šta drugo što može da pluta i spasi život nekome!
Stvar je još gora kad na istom čamcu zateknete neki skupocenu elektronsku igračku, koja u 80% slučajeva na Dunavu i Savi em ne radi, em ničemu ne služi! A pojaseva i prsluka ni od korova!
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #5 poslato: 10, 01, 2010, 16:33:21 posle podne »
ze decu obavezno prsluk tu nema zezanja... par puta sam vozio starije koji nisu imali iskustva sa vodom, nije bilo problema ali sam ipak kupio kod buse 4 prsluka da mi se nedesi da ih opet gledam "ko decu" ....

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #6 poslato: 10, 01, 2010, 19:21:12 posle podne »
   Po takvom vremenu je ravno samoubistvu ploviti bez prsluka.Kada sve prebole i malo
dodju sebi treba im udariti po pet po turu.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže splavarsale

• Veliki rečni berberin
« Odgovor #7 poslato: 10, 01, 2010, 19:39:12 posle podne »
Bila je noc, oko 21.31h, praznici i vetrovito. Neopreznost kod prilaza marini i pontonu i zamalo tragedija. Mozemo samo zamisliti kako vuce dole hladna Sava, a verovatno su svi bili jos i dobro odeveni, pa je to  jos dosta kg koje te vuce dole. I sreca da te neko ugleda u tom mraku.
E sad, kada je takvo vreme ili kada se leti sprema salauka (jak olujni vetar) i kada bi neko od iskusnijih upravljaca plovilom izdao komandu da se stave sigurnosni prsluci ili bi bio ismejan ili bi kod nasih neopreznih i neobrazovanih saputnika izazvao i dodatnu dozu panike. Ovako svi se prave vazni i mrsko im je da ga obuku: kada ste po vetru poslednji put videli na bilo kom plovilu da makar deca imaju prsluk?

Moja deca uvek nose prsluke,i tu sam jako rigorozan

Van mreže veljko

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #8 poslato: 25, 01, 2010, 08:58:57 pre podne »
Vise srece nego pameti , slazem se za prsluk , ali tu ima malo i neiskustva , posebno po takvom vremenu , sto znaci da se trebalo pristati na obalu i vezati camac a ne na marinu. Pa kad prodje salauka , vezati ga  za marinu , jer mogao je neko i  bez prstiju ostati.