E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

koje ulje sipati u nogu

<< < (7/9) > >>

Vlada 69:
Velkom,suvise je ovo skup "sport" pa tako i tebi deluje da te tamo neki proizvodjac pravi ludim (koliko se to puta samo meni dogodilo) ali stavis to ulje koje jeste za vanbrodske motore-menjace i miran si nekoliko godina,naravno u zavisnosti koliko radnih sati izguras po sezoni itd.

Opet podvlacim,sasvim sam siguran da je menjacko ulje za vanbrodske motore kvalitetnije po svakom parametru u odnosu na ono za automobile i slicno.Ta ulja rade u mnogo tezim uslovima nego ona na obicnim automobilima.

Bilo bi naravno lepo kada bi se u pricu ukljucio neki tehnolog ili masinac iz struke pa bi imali jasniju sliku.

Moj savet-za vanbrodske motore  :)

Barba:
Ljudi, u masinstvu je najveca greska stedeti na ulju, ne vezano da li je u pitanju, automobil, motor za camac ili kosacica. Generalno, ako je u pitanju Tomos4 od 100 evrica koji je sebe odplatio odavno, besmisleno je sipati ulje od 20e, ali ako pricamo o motorima koje planirate da koristite narednih 15-20 godina, onda je itekako opravdano postovanje preporuka proizvodjaca. Zato sada i imate T4 motore koji rade kao sat, a imate i one ciji vlasnici imaju jednu ruku duzu. Eto, bili su pametni pa stedeli na svemu, a sada i baterije u daljinskom od TV kasnije menjaju nego ovi koji imaju ruke normalne duzine.  :taunt:  Ne razumem u cemu je poenta razmisljanja da sipas hidro ulje u nogu, a na camcu imas gomilu skupih tehnikalija koje nicemu ne sluze. "Selo gori, a baba se ceslja".

Darkobp:

--- Citat: velkom  10, 08, 2010, 11:08:18 pre podne ---U Svetioniku to ulje u tubi kako god da se zove ime neutralno pakovanje bez oznake viskoziteta ili nekih drugih specifikacija a 250ml košta 660 din.( x 3 pakovanja) a litar kvalitetnog Elf menjačkog ulja za automobile košta 480din (a ima i jeftinijih).

--- Kraj citata ---

Kvalitetnog po 400din??? Mozda Ina ili Modrica,Del,Vukovic...

Pogledaj posto je neki Castrol ili slicni za auto pa nemoj da se iznenadis kad vidis da prelazi cenu i od 2000din/l

velkom:
Treba prvo pročitati neki tekst pa onda dati komentar. U dva pokušaja da vratim raspravu na izvorno pitanje nisam uspeo pa više neću ni pokušavati. Imao sam nameru da u opštem interesu svih članova ovog foruma raspravim zašto proizvodjači i prodavci tih ulja za nogu ne daju nikakve oznake API standarda na pakovanju nego slike van.motora kao da smo nepismeni. Odnosno koliko se to mogu razlikovati ulja za automobile ili skutere od vanbrodskih motora.
Za pojedine dislektične pojedince Elf su dovoljno kvalitetna ulja a našao sam i Castrolovo menjačko ulje 1/1 sae 90 za 409dinara u AP Sport-u ( treba ih reklamirati kad su dobri). Pa bih voleo da čujem još argumenata ovih koji mi posle 30 godina staža na rekama, morima i okeanima da nautička oprema mora da bude skupa. Za koga navijate vi? Za prodavce ili za sebe? Voleo bih da pročitam odgovor od nekog zaista kompetentnog za ovu temu u interesu cele naše male zajednice ljubitelja vode i plovidbe.
Pozdrav.

Kapetan:
velkom, pretrazio sam gomilu sajtova pre par dana povodom ove teme , trazio sam uporedne textove za temperaturu i vizkoznost , ili barem nesto sto moze da nam kaze koliko je bolje outboard ulje od obicnog...

nista nisam nasao na internetu, nasao sam samo ovaj text http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

posle tog texta nikada ne bih sipao neki tresh u motor.... a ako vec uzimam kvalitetno onda cu da uzmem bas ono koje je preporuceno ... i znam da je cena naduvana ali kako danas rece gorance ne mozes na reci pozvati na pomoc prvog prolaznika ..

mozda je problem sto kada menjam ulje na Yugu ja uzmem najskuplje ulje koje imaju a  ne ono koje mi prodavac preporuci ... da li sam napomenuo da za 6 godina koliko imam tog yuga nikada nisam imao ni najmanji problem sa motorom ? svecice sam tek skoro zamenio jer me bilo sramota umesto bosne stavio sam NGK i auto je poleteo  :)

ko zna mog yuga zna da je iscukan al to je do mene ne do njega :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju