Posle dužeg razmišljanja da li da otvorim novu temu ili da pišem u nekoj već postojećoj, opredelio sam se za ovu, jer (za sada) planiram da do sledeće sezone napravim mali aluminijumski čamac koji će moći da se transportuje na krovnim nosačima automobila (nešto slično kao Mossijev čamac iz teme
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,3593.0.html). Pored najvažnijeg uslova (bezbednost), jedan od ciljeva je mala težina zbog lakše manipulacije (stavljanje i skidanje sa krovnih nosača, spuštanje i vađenje iz vode i slično), kao i plovnost jer će prevashodno biti pokretan snagom ruku, tj. veslanjem (u perspektivi i manji, najverovatnije električni motor). S tim u vezi, za sada razmišljam o kombinaciji Kempijeve šiklje sa blagim V koritom (
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,3120.0.html) i malog aluminijumskog pomoćnog čamca iz teme
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,3231.0.html . Isti će pre svega biti korišćen za pecanje (za dve osobe) na relativno mirnim vodama (DTD kanal, rukavci, bare i eventualno priobalni delovi Tise i slično), a u budućnosti kada iz jaslica dođemo makar do srednje dunavske škole (čitaj kabinaša od 6-7-8 metara

) biće pomoćni čamac.
Obzirom na nautičko neiskustvo imam nekoliko dilema, pa bi mi svaki savet i komentar bio dobrodošao, kako bi se spremio za majstore.
Negde sam pročitao (sada ne mogu to da pronađem) da se čamci do 3 metra dužine ne moraju registrovati, pa razmišljam da isti ne bude duži od 2,95 metara preko svega. Znam da je malo, ali ne želim nerviranje ni u najavi kada odem na pecanje sa sinom. Ako to nije dovoljno, naravno produžiću ga. Da li se isplati maltretirati majstore da naprave V korito (verujem da se isplati, ali bih da čujem iskusnije)? Koja debljina lima je dovoljna? Obzirom na stavove pojedinih majstora razmišljam o svega 1,5 mm uz uzdužno profilisanje lima. Takođe, planiram komoru u podu (ravan pod), kao i manje komore u pramcu, krmi (uz boksove za odlaganje stvari) i eventualno u centralnom poprečnom zidu (kao kod pomenutog malog pomoćnog čamca) koji bi dodatno ukrutio celu konstrukciju (nadam se da ga neće previše otežati). Sa donje strane bi zavarili i uzdužne L profile, a sa gornje po ivici bi takođe zavarili cevi ili nešto slično (mali pomoćni čamac

). Pored ukrućenja te cevi bi se koristile i za lakše postavljanje držača sa štapove i druge slične stvari). Za širinu, nemam rešenje, ali definitivno ne više od 1,45-1,5 m preko svega jer su i kola otprilike toliko široka (odnos dužine i širine je očajan, pa je pitanje koliko suziti čamac, tj. šta se time dobija, a šta gubi). Naravno i pitanje je koliko suziti zadnji deo u odnosu na prednji, koliko da budu visoke stranice i pod kojim uglom i slično. Sužavanjem će se bitno narušiti stabilnost (pre svega pecaroška

), ali to je manje važno jer svakako planiram da napravim sistem kojim ću sa obe strane dužim polugama postavljati plovke (najverovatnije bokobrane) kako bi bio stabilniji kada se postavimo na željenu lokaciju.
Izvinjavam se na preopširnosti, ali kao što rekoh svaki savet mi je dobrodošao, jer na kraju "sitnice" (koje to definitivno nisu) odlučuju da li je neko plovilo bezbedno, plovno, efikasno ili ne.
Unapred zahvalan.